Bagvaskelse og injurier: forskelle forklaret

Bagvaskelse og injurier: forskelle forklaret 

Injurier og bagvaskelse er udtryk, der stammer fra straffeloven. Det er forbrydelser, der kan straffes med bøder og endda fængselsstraffe, selvom nogen i Holland sjældent ender bag tremmer for injurier eller bagvaskelse. De er hovedsageligt kriminelle udtryk. Men en person, der er skyldig i injurier eller bagvaskelse, begår også en ulovlig handling (Art. 6:162 i den civile lovbog) og kan derfor også retsforfølges civilretligt, hvorved forskellige foranstaltninger kan påberåbes i summariske sager eller sager om realitet, såsom berigtigelse og fjernelse af de ulovlige udtalelser.

Bagvaskelse

Loven beskriver ærekrænkelse (straffelovens art. 261) som en bevidst skade på nogens ære eller gode navn ved at anklage et bestemt forhold for at offentliggøre det. Kort sagt: bagvaskelse opstår, når nogen bevidst siger 'dårlige' ting om en anden person for at gøre andre opmærksomme på dette og stille denne person i et dårligt lys. Bagvaskelse involverer udtalelser, der forsøger at ødelægge en persons omdømme.

Injurier er en såkaldt 'klageovertrædelse' og retsforfølges, når nogen anmelder det. Undtagelser fra dette princip er ærekrænkelse mod den offentlige myndighed, et offentligt organ eller en institution og bagvaskelse mod en embedsmand. Ved ærekrænkelse af afdøde skal pårørende anmelde det, hvis de ønsker, at retsforfølgningen skal finde sted. Derudover er der ingen straf, når gerningsmanden har handlet i det nødvendige forsvar. En person kan heller ikke dømmes for ærekrænkelse, hvis han i god tro kunne have antaget, at den sigtede lovovertrædelse var reel, og det var i offentlighedens interesse, at den blev fastsat. 

Bagvaskelse

Udover ærekrænkelse er der også injurier (art. 261 Sr). Injurier er den skriftlige form for bagvaskelse. Injurier er forpligtet til bevidst at sværte nogen i offentligheden gennem for eksempel en avisartikel eller et offentligt forum på en hjemmeside. Bagvaskelse i skrifter, der læses højt, falder også under injurier. Ligesom bagvaskelse bliver injurier kun retsforfulgt, når offeret rapporterer denne forbrydelse.

Forskellen mellem injurier og ærekrænkelse

Bagvaskelse (artikel 262 i straffeloven) involverer, at nogen fremsætter beskyldninger om en anden person offentligt, mens de ved eller burde have vidst, at disse beskyldninger ikke er gyldige. Grænsen med ærekrænkelse kan nogle gange være svær at trække. Hvis du ved, at noget ikke er sandt, så kan det være bagvaskelse. Hvis du fortæller sandheden, så kan det aldrig være ærekrænkelse. Men det kan være bagvaskelse eller injurier, fordi det at fortælle sandheden også kan være strafbart (og derfor ulovligt). Spørgsmålet er faktisk ikke så meget, om nogen lyver, men om nogens ære og omdømme er påvirket af den pågældende anklage.

Aftale mellem injurier og ærekrænkelse

Den person, der gør sig skyldig i ærekrænkelse eller injurier, risikerer at blive retsforfulgt. Personen begår dog også en erstatningsret (Art. 6:162 i civilloven) og kan sagsøges af offeret gennem den civilretlige vej. Forurettede kan for eksempel kræve erstatning og indlede en kortvarig sag.

Forsøg på injurier og ærekrænkelse

Et forsøg på injurier eller bagvaskelse er også strafbart. "forsøg på" betyder forsøg på at begå injurier eller bagvaskelse mod en anden person. Et krav her er, at der skal være en begyndelse på fuldbyrdelsen af ​​lovovertrædelsen. Ved du, at nogen vil sende en negativ besked om dig? Og vil du forhindre dette? Så kan du bede retten i summarisk sag om at forbyde dette. Du skal bruge en advokat til dette.

Rapport

Personer eller virksomheder bliver dagligt anklaget for svindel, bedrageri og andre forbrydelser. Det er dagens orden på internettet, i aviser eller i fjernsyn og radio. Men beskyldninger bør kunne bakkes op af fakta, især hvis disse beskyldninger er alvorlige. Hvis beskyldningerne er uberettigede, kan den person, der fremsatte beskyldningen, meget vel være skyldig i injurier, bagvaskelse eller bagvaskelse. Så er det en god idé at starte med at indgive en politianmeldelse. Det kan du selv eller sammen med din advokat. Du kan derefter tage følgende trin:

Trin 1: tjek, om du har at gøre med injurier (skrivning) eller bagvaskelse

Trin 2: Lad personen vide, at du vil have ham til at stoppe, og bed ham om at slette beskederne.

Er budskabet i en avis eller på nettet? Bed administratoren om at fjerne beskeden.

Fortæl det også, at du vil tage retslige skridt, hvis personen ikke stopper eller sletter beskederne.

Trin 3: Det er svært at bevise, at nogen med vilje ønsker at skade dit 'gode navn'. Nogen kan også tale negativt om dig for at advare andre. Både ærekrænkelse og injurier er strafbare handlinger og en 'klageovertrædelse'. Det betyder, at politiet kun kan gøre noget, hvis man selv anmelder det. Så saml så meget bevis som muligt for dette, såsom:

  • kopier af beskeder, fotos, breve eller andre dokumenter
  • WhatsApp-beskeder, e-mails eller andre beskeder på internettet
  • rapporter fra andre, der har set eller hørt noget

Trin 4: Du skal melde det til politiet, hvis du vil have en straffesag. Anklageren afgør, om han har beviser nok, og starter en straffesag.

Trin 5: Hvis der er bevis nok, kan anklageren starte en straffesag. Dommeren kan give en straf, normalt en bøde. Dommeren kan også beslutte, at personen skal slette beskeden og stoppe med at sprede nye beskeder. Husk på, at en straffesag kan tage lang tid.

Bliver der ingen straffesag? Eller vil du have indlæggene fjernet hurtigt? Så kan du anlægge sag ved en civil domstol. I dette tilfælde kan du bede om følgende:

  • få beskeden fjernet.
  • forbud mod at sende nye beskeder.
  • en 'berettigelse'. Dette indebærer at rette/genoprette den tidligere rapportering.
  • kompensation.
  • en straf. Så skal gerningsmanden også betale en bøde, hvis han ikke efterkommer rettens afgørelse.

Erstatning for injurier og bagvaskelse

Selvom der kan anmeldes bagvaskelse og injurier, fører disse lovovertrædelser sjældent til fængselsstraf, højst til en relativt lav bøde. Derfor vælger mange ofre at anlægge sag mod gerningsmanden (også) gennem civilret. Den skadelidte har ret til erstatning i henhold til Civil Code, hvis en anklage eller tilregnelse er ulovlig. Forskellige typer skader kan lide. De vigtigste er omdømmeskader og (for virksomheder) omsætningsskader.

recidiv

Hvis nogen er en gentagelsesforbryder eller er i retten for at begå injurier, bagvaskelse eller bagvaskelse flere gange, kan de forvente en højere straf. Herudover skal det overvejes, om lovovertrædelsen var én fortsættende handling eller separate handlinger.

Bliver du udsat for injurier eller bagvaskelse? Og vil du gerne have mere information om dine rettigheder? Så tøv ikke med at kontakt Law & More advokater. Vores advokater er meget erfarne og rådgiver dig gerne og bistår dig i retssager. 

 

 

Law & More