Yderligere sanktioner mod Rusland Image

Yderligere sanktioner mod Rusland

Efter syv sanktionspakker indført af regeringen mod Rusland, er der nu også indført en ottende sanktionspakke den 6. oktober 2022. Disse sanktioner kommer oven i foranstaltninger, der blev pålagt Rusland i 2014 for at annektere Krim og undlade at implementere Minsk-aftalerne. Foranstaltningerne fokuserer på økonomiske sanktioner og diplomatiske foranstaltninger. De nye sanktioner har til formål at anerkende de ikke-statslige områder i Donetsk og Luhansk oblasterne i Ukraine og sende russiske styrker til disse områder. I denne blog kan du læse, hvilke sanktioner der er tilføjet, og hvad det betyder for både Rusland og EU.

Tidligere sanktioner efter sektor

Sanktionsliste

EU har pålagt visse personer, virksomheder og organisationer restriktioner. Listen[1] af restriktioner er blevet udvidet flere gange, så det er tilrådeligt at konsultere det, før du handler med en russisk enhed.

Fødevarer (agri-food)

På landbrugsfødevarefronten er der et importforbud for skaldyr og spiritus fra Rusland og et eksportforbud for forskellige prydplanteprodukter. Disse omfatter løg, knolde, roser, rhododendron og azalea.

Forsvar

Der er et import- og eksportforbud for våben og relaterede produkter, der yder tjenester og support. Derudover er der et forbud mod salg, levering, overførsel og eksport af civile skydevåben, deres væsentlige dele og ammunition, militære køretøjer og udstyr, paramilitært udstyr og reservedele. Det forbyder også levering af visse produkter, teknologier, teknisk support og mæglervirksomhed relateret til produkter, der kan bruges til "dobbelt brug". Dobbelt brug betyder, at varer kan indsættes til normal brug, men også til militær brug.

Energisektor

Energisektoren omfatter aktiviteter, der involverer efterforskning, produktion, distribution i Rusland eller udvinding af petroleum, naturgas eller faste fossile brændstoffer. Men også fremstilling eller distribution i Rusland eller produkter fra fast brændsel, raffinerede petroleumsprodukter eller gas. Og også konstruktion e konstruktion af faciliteter eller installation af udstyr til eller levering af tjenester, udstyr eller teknologi til aktiviteter relateret til elproduktion eller elproduktion.

Det er forbudt at foretage nye investeringer i hele den russiske energisektor. Derudover er der vidtrækkende eksportrestriktioner på udstyr, teknologi og tjenester på tværs af energisektoren. Der er også et eksportforbud mod visse former for udstyr, teknologi og tjenester til olieraffineringsteknologier, olieefterforskning og -produktion på dybt vand, efterforskning og produktion af arktisk olie og skiferolieprojekter i Rusland. Endelig vil der være et forbud mod køb, import og overførsel af råolie og raffinerede olieprodukter fra Rusland.

Finansiel sektor

Det er forbudt at yde lån, regnskab, skatterådgivning, rådgivning og investeringsprodukter til den russiske regering, centralbanken og relaterede personer/enheder. Der må heller ikke ydes nogen tjenester af tillidsselskaber til denne gruppe. Desuden må de ikke længere handle med værdipapirer, og flere banker er blevet afskåret fra det internationale betalingssystem SWIFT.

Industri og råvarer

Der gælder importforbud for cement, gødning, fossile brændstoffer, jetbrændstof og kul. Store virksomheder i maskinsektoren skal overholde yderligere sanktioner. Desuden er visse maskiner ikke tilladt at blive transporteret til Rusland.

Transport

Luftfartsdele og reparationer, relaterede finansielle tjenesteydelser og yderligere varer, der anvendes i luftfart. EU's luftrum er også lukket for russiske fly. Der er også indført sanktioner mod store virksomheder i luftfartssektoren. Derudover er der et forbud mod vejtransport for russiske og hviderussiske transportvirksomheder. Der er visse undtagelser, herunder for medicinske, landbrugs- og fødevareprodukter og humanitær bistand. Desuden nægtes skibe under russisk flag adgang til EU-havne. Der er også sanktioner mod store virksomheder i den russiske skibsbygningssektor.

Medier

Flere virksomheder må ikke længere sende i EU for at imødegå propaganda og falske nyheder.

Forretningsservice

Udbud af forretningstjenester er ikke tilladt, når det involverer regnskab, revision, skatterådgivning, PR, rådgivning, cloud-tjenester og ledelsesrådgivning.

Kunst, kultur og luksusvarer

Med hensyn til denne sektor fryses varer, der tilhører personer på sanktionslisten. Transaktioner og eksport af luksusvarer til personer, virksomheder og organisationer i Rusland eller til brug i Rusland er også forbudt.

Nye tiltag siden 6. oktober 2022

Nye varer er kommet på import- og eksportlisten. Der er også pålagt et loft for søtransport af russisk olie til tredjelande. Yderligere restriktioner for Ruslands handel og tjenesteydelser er også blevet pålagt.

Forlængelse af import- og eksportforbud

Det bliver ulovligt at importere stålprodukter, træmasse, papir, plast, elementer til smykkeindustrien, kosmetik og cigaretter. Disse varer vil blive tilføjet til den eksisterende liste som udvidelser. Transport af yderligere gods, der anvendes i luftfartssektoren, vil også blive begrænset. Desuden er eksportforbuddet udvidet for varer, der kan bruges til dobbeltbrug. Dette har til formål at begrænse Ruslands militære og teknologiske styrkelse og udviklingen af ​​dets forsvars- og sikkerhedssektor. Listen omfatter nu visse elektroniske komponenter, yderligere kemikalier og varer, der kan bruges til dødsstraf, tortur eller anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling.

Russisk søtransport

Det russiske forsendelsesregister vil også blive udelukket fra transaktioner. De nye sanktioner forbyder handel ad søvejen til tredjelande med råolie (fra december 2022) og olieprodukter (fra februar 2023) med oprindelse eller eksport fra Rusland. Der ydes muligvis heller ikke teknisk assistance, finansiering af mæglertjenester og finansiel bistand. Sådan transport og tjenester kan dog leveres, når olie eller olieprodukter købes til eller under et forudbestemt prisloft. Denne sanktion er endnu ikke på plads, men retsgrundlaget er allerede på plads. Den træder først i kraft, når der er fastsat et prisloft på europæisk niveau.

Juridisk rådgivning

Det er nu forbudt at yde juridisk rådgivning til Rusland. Repræsentation, rådgivningsudarbejdelse af dokumenter eller verifikation af dokumenter i forbindelse med juridisk repræsentation falder dog ikke ind under juridisk rådgivning. Dette følger af forklaringen om juridisk rådgivning i den nye sanktionspakke. Sager eller sager for administrative organer, domstole eller andre behørigt sammensatte officielle domstole eller i voldgifts- eller mæglingssager betragtes heller ikke som juridisk rådgivning. Den 6. oktober 2022 oplyste det hollandske advokatsamfund, at det stadig overvejede konsekvenserne for advokatbranchen af ​​denne sanktions ikrafttræden. Indtil videre anbefales det at konsultere dekanen for det hollandske advokatsamfund, når du ønsker at bistå/rådgive en russisk klient.

Architektere og ingeniører

Arkitekt- og ingeniørtjenester omfatter byplanlægning og landskabsarkitektoniske tjenester og ingeniørrelaterede videnskabelige og tekniske konsulenttjenester. Det er begrænset ved at forbyde levering af arkitekt- og ingeniørtjenester samt it-konsulenttjenester og juridisk rådgivning. Ydelse af teknisk bistand vil dog stadig være tilladt for varer, der eksporteres til Rusland. Salg, levering, overførsel eller eksport af disse varer bør da ikke være forbudt i henhold til denne forordning, når den tekniske bistand ydes.

IT-konsulenttjenester

Disse omfatter installation af computerhardware. Overvej også assistance til klager med installation af hardware og netværk, "IT-konsulenttjenester" omfatter konsulenttjenester relateret til installation af computerhardware, softwareimplementeringstjenester. Omfattende omfatter det også udvikling og implementering af software. Det er endvidere forbudt at levere pung-, konto- og depottjenester for kryptoaktiver til russiske personer eller personer bosat i Rusland, uanset den samlede værdi af kryptoaktiverne.

Andre sanktioner

Andre foranstaltninger, der er iværksat, er muligheden for at placere personer og enheder, der gør det lettere at undgå sanktioner, på sanktionslisten. Endvidere er der et forbud mod, at EU-borgere kan sidde i bestyrelser for visse russiske statsejede virksomheder. Flere enkeltpersoner og enheder er også placeret på sanktionslisten. Disse omfatter repræsentanter for den russiske forsvarssektor, kendte personer, der spreder desinformation om krigen, og dem, der er involveret i at organisere ulovlige folkeafstemninger.

Rådet besluttede også at udvide det geografiske anvendelsesområde for sanktionerne den 23. februar, herunder især forbuddet mod import af varer fra de ikke-statslige Donetsk- og Luhansk-oblaster, til de ukontrollerede områder i Zaporizhzhya- og Kherson-oblasterne. Foranstaltningerne mod dem, der er ansvarlige for at underminere eller true Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed er gyldige indtil den 15. marts 2023.

Kontakt

Under visse omstændigheder er der undtagelser fra ovenstående sanktioner. Vil du vide mere om dette? Så er du velkommen til at kontakte vores Tom Meevis, på tom.meevis@lawandmore.nl eller Maxim Hodak, på maxim.hodak@lawandmore.nl eller ring til os på +31 (0)40-3690680.

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02014R0269-20220721

Law & More