Afskedigelse under prøvetid billede

Afskedigelse i prøvetiden

I en prøvetid kan arbejdsgiver og medarbejder lære hinanden at kende. Medarbejderen kan se, om arbejdet og virksomheden er efter hans eller hendes smag, mens arbejdsgiveren kan se, om medarbejderen er egnet til jobbet. Desværre kan dette føre til afskedigelse for medarbejderen. Kan arbejdsgiveren afskedige en medarbejder af en eller anden grund inden for prøvetiden? I denne blogartikel forklarer vi, hvad vi kan forvente som medarbejder eller arbejdsgiver. Vi vil først diskutere, hvornår en prøvetid opfylder de juridiske krav. Dernæst diskuteres reglerne om afskedigelse i prøvetiden.

Juridisk prøvetid

Da der gælder andre krav til afskedigelser inden for prøvetiden end til afskedigelser uden for prøvetiden, er det primært relevant, om prøvetiden opfylder lovens krav. For det første skal prøvetiden være den samme for begge parter. For det andet skal prøvetiden aftales skriftligt. Dette kan for eksempel aftales i (kollektiv) arbejdsaftale.

Prøveperiode

Desuden må prøvetiden ikke være længere end lovligt tilladt. Dette afhænger af ansættelseskontraktens varighed. For eksempel siger loven, at der ikke kan være nogen prøvetid i tilfælde af en ansættelseskontrakt på 6 måneder eller derunder. Hvis ansættelseskontrakten har en varighed på mindre end 1 år, men er længere end 6 måneder, gælder der højst 1 måned. Hvis kontrakten indgås i 2 år eller længere (f.eks. På ubestemt tid), gælder en maksimumsperiode på 2 måneder.

Prøveperiode i en ny ansættelseskontrakt med den samme arbejdsgiver

Det fremgår også af loven, at en prøvetid i en ny ansættelseskontrakt med den samme arbejdsgiver i princippet ikke er tilladt, medmindre den nye ansættelseskontrakt klart kræver forskellige kvalifikationer eller ansvarsområder. En ny prøvetid kan ikke medtages, hvis det samme arbejde involverer en efterfølgende arbejdsgiver (f.eks. Midlertidig ansættelse). Konsekvensen heraf er, at en prøvetid i princippet kun kan aftales én gang i henhold til loven.

Prøveperiode opfylder ikke lovkrav

Hvis en prøvetid ikke opfylder de juridiske krav (f.eks. Fordi den er længere end tilladt), betragtes den som ugyldig. Dette betyder, at prøvetiden ikke eksisterer. Dette har konsekvenser for gyldigheden af ​​en afskedigelse, fordi regelmæssige juridiske regler om afskedigelse ansøge. Dette er underlagt strengere krav end afskedigelse i prøvetiden.

Afskedigelse inden for prøvetiden

Hvis en prøvetid opfylder de juridiske krav, der er beskrevet ovenfor, gælder en mere fleksibel afskedigelsesordning. Det betyder, at ansættelseskontrakten kan opsiges når som helst inden prøvetiden uden en juridisk rimelig grund til afskedigelse. Som et resultat kan medarbejderen også afskediges i prøvetiden i tilfælde af sygdom, for eksempel og har i dette tilfælde ikke ret til en længere prøvetid. Ved opsigelsen af ​​ansættelseskontrakten er en mundtlig erklæring tilstrækkelig, skønt det foretrækkes at bekræfte dette skriftligt. Opsigelse af ansættelseskontrakten i prøvetiden kan ske på disse betingelser for både medarbejderen og arbejdsgiveren. Dette er også muligt, hvis medarbejderen endnu ikke har startet sit arbejde. I tilfælde af afskedigelse inden for prøvetiden er arbejdsgiveren ikke forpligtet til at fortsætte med at betale løn og er desuden (med undtagelse af tvingende omstændigheder) ikke forpligtet til at betale erstatning.

Årsag til afskedigelse

Arbejdsgiveren er ikke forpligtet til at begrunde, når han eller hun opsiger ansættelseskontrakten. På medarbejderens anmodning skal arbejdsgiveren dog forklare dette. Det samme gælder for medarbejderen, hvis arbejdsgiveren ønsker en motivation for opsigelsen. Motiveringen til afskedigelsen skal gives skriftligt.

Ret til ydelser

Hvis en medarbejder vælger at fratræde i prøvetiden, har han eller hun ikke ret til WW-ydelse. Han eller hun kan dog have ret til en social ydelse fra kommunen. Hvis en medarbejder afskediges på grund af sygdom, kan han eller hun være berettiget til ydelse i henhold til loven om sygdomsydelser (Ziektewet).

diskrimination

Arbejdsgiveren er dog forpligtet til at overholde forbuddet mod forskelsbehandling ved opsigelsen af ​​ansættelseskontrakten. Derfor kan arbejdsgiveren ikke opsige kontrakten i forbindelse med køn (f.eks. Graviditet), race, religion, orientering, handicap eller kronisk sygdom. Det er dog her relevant, at opsigelse inden for prøvetid under graviditet eller kronisk sygdom er tilladt i forbindelse med en generel afskedigelsesårsag.

Hvis afskedigelsen er diskriminerende, kan den annulleres af distriktsretten. Dette skal anmodes om inden for to måneder efter afskedigelsen. For at en sådan anmodning kan imødekommes, skal arbejdsgiveren have en alvorlig skyld. Hvis retten træffer afgørelse til fordel for medarbejderen, skylder arbejdsgiveren lønnen, da meddelelsen om afskedigelse betragtes som ugyldig. Arbejdsgiveren er ikke forpligtet til at kompensere for skaden. I stedet for annullation er det også muligt i tilfælde af diskriminerende ophør at kræve en rimelig erstatning, i hvilket tilfælde der ikke skal bevises nogen alvorlig bebrejdelse.

Står du over for en afskedigelse eller agter du at afskedige en medarbejder i en prøvetid? Hvis ja, bedes du kontakte Law & More. Vores advokater er eksperter inden for arbejdsret og vil med glæde give dig juridisk rådgivning eller assistance under sagen. Har du spørgsmål om vores tjenester eller om afskedigelse? Flere oplysninger kan også findes på vores side: afskedigelse. websted.

Law & More