Afslag på arbejde - Billede

Nægtelse af arbejde

Det er meget irriterende, hvis dine instruktioner ikke følges af din medarbejder. For eksempel den ene medarbejder, som du ikke kan stole på, vises på arbejdsgulvet omkring weekenden, eller den, der mener, at din pæne påklædningskode ikke gælder for ham eller hende. Hvis dette sker gentagne gange, kan det være meget frustrerende. Heldigvis tilbyder loven en løsning på dette. I begge tilfælde og mange andre kan du blive nægtet arbejde. I denne artikel forklarer vi, hvornår dette er tilfældet, og hvad du kan gøre ved det som arbejdsgiver. Først vil vi se nærmere på, hvilke instruktioner du som arbejdsgiver kan give. Dernæst vil vi diskutere, hvilke instruktioner en medarbejder kan afvise, og hvilke derimod vil føre til afslag på arbejde. Endelig vil vi diskutere, hvilke muligheder du har som arbejdsgiver til at håndtere et afslag på arbejde.

Hvilke instruktioner har du lov til at give som arbejdsgiver?

Som arbejdsgiver har du ret til at instruere om at tilskynde medarbejderen til at arbejde. I princippet skal din medarbejder følge disse instruktioner. Dette følger af myndighedsforholdet mellem medarbejderen og arbejdsgiveren på grundlag af ansættelseskontrakten. Denne instruktionsret gælder både for regler vedrørende arbejde (f.eks. Arbejdsopgaver og tøjbestemmelser) og for fremme af god orden inden for virksomheden (f.eks. Arbejdstid, kollegiale adfærdsstandarder og udsagn på sociale medier). Din medarbejder er forpligtet til at følge disse instruktioner, selvom de ikke fremgår af ordlyden i ansættelseskontrakten. Hvis han eller hun undlader at gøre det og vedvarende gør det, er det et tilfælde af afslag på arbejde. Ikke desto mindre gælder en række nuancer her, som forklares nedenfor.

Rimelig mission

En opgave fra dig som arbejdsgiver behøver ikke at blive fulgt, hvis den er urimelig. En opgave er rimelig, hvis den kan ses som en del af ansættelseskontrakten i sammenhæng med at være en god medarbejder. For eksempel kan en anmodning om at arbejde overarbejde i en butik i den travle juletid være en rimelig opgave, men ikke hvis det fører til en arbejdsuge på mere end 48 timer (hvilket desuden er ulovligt på grund af § 24, stk. 1 i arbejdsloven). Hvorvidt en opgave er rimelig og derfor et afslag på arbejde afhænger af omstændighederne i sagen og de involverede interesser. Arbejdstagerens indsigelser og arbejdsgiverens grunde til at give opgaven skal tages i betragtning. Hvis det kan antages, at medarbejderen har en presserende grund til at afvise opgaven, er der ikke tale om afslag på arbejde.

Ensidig ændring af arbejdsforholdene

Desuden kan en arbejdsgiver ikke ensidigt ændre arbejdsforholdene. For eksempel løn eller arbejdsplads. Eventuelle ændringer skal altid foretages i samråd med medarbejderen. En undtagelse herfra er, at det i nogle tilfælde er tilladt, hvis det er inkluderet i ansættelseskontrakten, eller hvis du som arbejdsgiver har en alvorlig interesse i at gøre det. Hvis du har spørgsmål om dette, kan vi på Law & More er klar til at besvare dem for dig.

Hvornår kan en medarbejder afvise dine instruktioner?

Ud over det faktum, at en medarbejder kan nægte en urimelig opgave og desuden ikke ensidigt kan ændre arbejdsforholdene, er der også yderligere forpligtelser, der følger af kravene om god medarbejder- og arbejdsgiverstatus. Disse inkluderer sundheds- og sikkerhedsstandarder. For eksempel skal en medarbejder tage medarbejdernes fysiske tilstand i betragtning i tilfælde af graviditet eller uarbejdsdygtighed, f.eks. En arbejdstager kan ikke bede en arbejdstager om at følge instruktioner, der udgør en risiko for hans helbred og skal sikre sikre arbejdsforhold. Samvittighedsindsigelser skal også tages i betragtning, forudsat at arbejdet kan udføres i en passende form.

Omstændighederne i sagen

Hvis dine instruktioner overholder de ovenfor beskrevne standarder, og medarbejderen fortsætter med at nægte dem vedvarende, udgør dette et afslag på arbejde. Der er nogle almindelige tilfælde, hvor spørgsmålet er, om der er afslag på arbejde. For eksempel i tilfælde af uarbejdsdygtighed, (sygefravær) eller en medarbejder, der ikke ønsker at udføre rimelige opgaver, fordi de simpelthen er uden for hans almindelige opgaver. Hvorvidt der er en afslag på arbejde, afhænger stærkt af sagens omstændigheder og medarbejderens indvendinger, så det er klogt at udvise en vis forsigtighed og søge juridisk rådgivning, hvis det er nødvendigt. Dette gælder bestemt, når du overvejer opfølgningstrin. Desuden, hvis du er i tvivl om, hvorvidt der rent faktisk er uarbejdsdygtighed, hvis din medarbejder nægter arbejde af denne grund, er det altid vigtigt at afvente udtalelse fra en arbejdsmiljø eller virksomhedslæge. Andre tilfælde er faktisk meget klare tilfælde af afslag på arbejde. For eksempel, hvis du i en periode med underbemanding undtagelsesvis har givet din medarbejder tilladelse til at tage fri, hvis han eller hun kan nås af klienter, men han eller hun efterfølgende tager på ferie i et afsides område og er fuldstændig utilgængelig.

Konsekvenser af afslag på arbejde

Hvis din medarbejder nægter sit arbejde, vil du som arbejdsgiver naturligvis gribe ind så hurtigt som muligt for at bevare din autoritet. Det er vigtigt at træffe passende foranstaltninger i dette tilfælde. Du kan pålægge medarbejderen en disciplinær foranstaltning. Dette kan omfatte udsendelse af en officiel advarsel eller tilbageholdelse af lønnen for den nægtede arbejdstid. I tilfælde af gentagne afslag på arbejde er det muligt at træffe mere vidtgående foranstaltninger som f.eks afskedigelse eller resumé afskedigelse. I princippet er afslag på ansættelse en presserende grund til afskedigelse.

Som du har læst ovenfor, afhænger spørgsmålet om, hvornår der er afslag på arbejde, og hvilke passende foranstaltninger der kan træffes i dette tilfælde meget af de konkrete omstændigheder og aftaler, der er indgået mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Har du spørgsmål til dette? Venligst kontakt Law & More. Vores specialiserede team bruger en personlig tilgang. Sammen med dig vil vi vurdere dine muligheder. På baggrund af denne analyse rådgiver vi dig gerne om de relevante næste trin. Hvis dette er nødvendigt, giver vi dig også råd og hjælp under en procedure.

Law & More