Alternative former for tvistbilæggelse: hvorfor og hvornår skal man vælge voldgift?

Alternative former for tvistbilæggelse

Hvorfor og hvornår skal man vælge voldgift?

Når parterne er i en konfliktsituation og ikke selv kan løse sagen, er det at gå til domstol som regel det næste skridt. Konflikter mellem parter kan imidlertid løses på forskellige måder. En af disse tvistbilæggelsesmetoder er voldgift. Voldgift er en form for privat retfærdighed og dermed et alternativ til retssager.

Alternative former for tvistbilæggelse: hvorfor og hvornår skal man vælge voldgift?

Men hvorfor vælger du voldgift i stedet for den sædvanlige lovlige vej?

Voldgiftsproceduren adskiller sig fundamentalt fra den retlige procedure. Følgende punkter beskriver ikke kun forskellene mellem de to tvistbilæggelsesmetoder, men fremhæver også fordelene ved voldgift:

  • ekspertise. Forskellen med retssager er, at konflikten ved voldgift løses uden for retten. Parterne kan selv udpege (et ulige antal) uafhængige eksperter. De danner et voldgiftsudvalg (eller voldgiftsudvalget), der håndterer konflikten. I modsætning til dommeren arbejder eksperterne eller voldgiftsmændene inden for det relevante felt, hvor tvisten finder sted. Som et resultat har de direkte adgang til den specifikke viden og ekspertise, der er nødvendig for at løse den aktuelle konflikt. Og fordi dommeren normalt ikke har sådan specifik viden, sker det ofte i retssager, at dommeren finder det nødvendigt at blive informeret af eksperter om visse dele af tvisten. En sådan undersøgelse medfører normalt en betydelig forsinkelse i proceduren og er også forbundet med høje omkostninger.
  • Tidsforskydning. Bortset fra forsinkelser, f.eks. Ved at involvere eksperter, tager selve proceduren normalt lang tid før en almindelig dommer. Når alt kommer til alt, udsættes procedurerne regelmæssigt. Det sker ofte, at dommerne af grunde, der ikke er kendt for parterne, beslutter at udsætte dommen en eller flere gange med seks uger. En gennemsnitlig procedure kan derfor let tage et eller to år. Voldgift tager mindre tid og kan ofte afvikles inden for seks måneder. Der er heller ingen mulighed for at indgive en appel under voldgift. Hvis voldgiftsudvalget træffer en afgørelse, afsluttes konflikten, og sagen afsluttes, hvilket holder lange og dyre procedurer til et minimum. Dette er kun forskelligt, hvis parterne eksplicit er enige om hinanden om muligheden for en appel.
  • I tilfælde af voldgift bærer parterne selv omkostningerne ved proceduren og brugen af ​​ekspert voldgiftsmænd. I første omgang kan disse omkostninger vise sig at være højere for parterne end omkostningerne ved at gå til almindelige domstole. Når alt kommer til alt skal voldgiftsmændene normalt betales i timen. På længere sigt kan omkostningerne i voldgiftssagen for parterne dog være lavere end omkostningerne i retssagen. Når alt kommer til alt tager retssagen ikke kun mere tid og derfor proceduremæssige handlinger, men i dette tilfælde kan eksterne eksperter kræves, hvilket betyder øgede omkostninger. Hvis du vinder voldgiftsproceduren, kan voldgiftsmændene også overføre hele eller en del af de omkostninger, du har foretaget i proceduren, til den anden part.
  • I tilfælde af almindelig retssag er høringer i princippet åbne for offentligheden, og afgørelserne i sagen offentliggøres ofte. Dette forløb er muligvis ikke ønskeligt i din situation i betragtning af den mulige materielle eller ikke-materielle skade. I tilfælde af voldgift kan parterne sikre, at indholdet og resultatet af sagen forbliver hemmelig.

Et andet spørgsmål er hvornår kan det være klogt at vælge voldgift i stedet for den sædvanlige juridiske rute? Dette kan være tilfældet, når det kommer til en konflikt inden for de specifikke grene. Når alt kommer til alt kræver en sådan konflikt af forskellige grunde ikke kun en løsning inden for en kort periode, men også og frem for alt den ekspertise, der kan garanteres og leveres i voldgiftsproceduren for at nå til en løsning. Voldgiftslov er en separat gren af ​​sport, der ofte bruges i erhvervslivet, byggeri og fast ejendom.

I betragtning af ovennævnte punkter er det vigtigt, at parterne, når de indgår en aftale, ikke kun er opmærksomme på de kommercielle eller økonomiske aspekter, men også overvejer tvistbilæggelsessituationen. Forlader du nogen tvist med den anden part for den almindelige domstol eller vælger du for voldgift? Hvis du vælger for voldgift, er det fornuftigt at oprette en voldgiftsbestemmelse skriftligt i kontrakten eller de generelle vilkår og betingelser i starten af ​​forholdet til den anden part. Resultatet af en sådan voldgiftsbestemmelse er, at den almindelige domstol skal erklære sig uden jurisdiktion, hvis en part til trods for den bindende voldgiftsbestemmelse forelægger en tvist for den.

Hvis de uafhængige voldgiftsmænd endvidere har afsagt en dom i din sag, er det vigtigt at huske, at denne afgørelse er bindende for parterne. Dette betyder, at begge parter skal overholde voldgiftsudvalgets dom. Hvis de ikke gør det, kan voldgiftsudvalget bede retten om at forpligte parterne til at gøre det. Hvis du ikke er enig i dommen, kan du ikke forelægge din sag for retten, efter at voldgiftsproceduren er afsluttet.

Er du usikker på, om det at acceptere voldgift er et godt valg i din sag? Kontakt venligst Law & More specialister. Du kan også kontakte Law & More hvis du vil udarbejde en voldgiftsaftale eller få den kontrolleret, eller hvis du har spørgsmål om voldgift. Du kan også finde mere information om voldgift på vores voldgiftslovsted.

Law & More