Anerkendelse og forældremyndighed: forskellene forklaret

Anerkendelse og forældremyndighed: forskellene forklaret

Anerkendelse og forældremyndighed er to udtryk, der ofte blandes sammen. Derfor forklarer vi, hvad de betyder, og hvor de adskiller sig.

Anerkendelse

Moderen, som barnet er født af, er automatisk barnets juridiske forælder. Det samme gælder for den partner, der er gift eller registreret partner til moderen på dagen for barnets fødsel. Dette juridiske forældreskab er der så "i kraft af loven." Med andre ord, du behøver ikke at gøre noget ved det.

En anden måde at blive en juridisk forælder på er anerkendelse. Anerkendelse betyder, at du påtager dig lovligt forældreskab til et barn, hvis du er det ikke gift eller i registreret partnerskab med moderen. Du gør ikke skal være den biologiske forælder for at gøre dette. Et barn kan kun anerkendes, hvis barnet er i live. Et barn kan kun have to juridiske forældre. Du kan kun anerkende et barn, der endnu ikke har to juridiske forældre.

Hvornår kan du genkende dit barn?

  • Anerkender et barn under graviditeten

Dette kaldes anerkendelse af det ufødte foster og sker helst inden 24. uge, således at der allerede er arrangeret anerkendelse i tilfælde af for tidlig fødsel. Du kan anerkende barnet i enhver kommune i Holland. Hvis den (gravide) mor ikke følger med, skal hun give skriftligt samtykke til anerkendelse.

  • Børneanerkendelse under fødselserklæringen

Du kan anerkende dit barn, hvis du registrerer fødslen. Du anmelder fødslen i den kommune, hvor barnet er født. Hvis moderen ikke følger med, skal hun give skriftligt samtykke til anerkendelse. Dette er også den mest almindelige form for anerkendelse.

  • Anerkender barnet på et senere tidspunkt

Du kan også anerkende et barn, hvis det allerede er ældre eller endda en voksen. Dette kan gøres i enhver kommune i Holland. Fra det fyldte 12. år skal du have skriftligt samtykke fra barnet og moderen. Efter 16 kræves kun barnets samtykke.

I alle ovennævnte tilfælde laver registratoren et anerkendelsesbrev. Dette er gratis. Ønsker du en kopi af kvitteringsbrevet, er der gebyr herfor. Kommunen kan informere dig om dette.

Forældremyndighed

Loven siger, at enhver, der er mindreårig, er under forældremyndighed. Forældremyndigheden omfatter en forælders pligt og ret til at opdrage og passe deres mindreårige barn. Det drejer sig om det mindreårige barns fysiske velbefindende, sikkerhed og udvikling.

Er du gift eller i registreret partnerskab? I så fald får du også automatisk forældremyndigheden over dit barn under anerkendelsen.

Hvis anerkendelse sker uden for ægteskab eller registreret partnerskab, har du endnu ikke forældremyndigheden og er endnu ikke dit barns juridiske repræsentant. I dette tilfælde vil kun moderen have automatisk forældrekontrol. Ønsker du stadig fælles forældremyndighed? Så skal man søge retten om fælles forældremyndighed. Som forælder er det en betingelse herfor, at du allerede har anerkendt barnet. Først når du har forældremyndigheden, kan du træffe beslutninger om opdragelse og omsorg for dit barn. Dette skyldes, at en juridisk forælder med forældrekontrol:

  • kan træffe vigtige beslutninger om "den mindreåriges person"

Dette kan omfatte lægelige valg for barnet eller barnets beslutning om, hvor barnet bor.

  • har forældremyndigheden over barnets formue

Det betyder bl.a., at forælderen med forældremyndigheden skal administrere den mindreåriges formue som en god administrator, og at denne forælder er erstatningsansvarlig som følge af den dårlige administration.

  • Er barnets juridiske repræsentant

Dette omfatter, at forældremyndighedsindehaveren kan tilmelde barnet på en skole eller (idræts)forening, ansøge om pas og handle på barnets vegne i retssager.

Ny regning

Tirsdag den 22. marts 2022 godkendte Senatet lovforslaget, der tillader ugifte partnere også at have juridisk fælles forældremyndighed efter anerkendelse af deres barn. Initiativtagerne til dette lovforslag mener, at den nuværende lovgivning ikke længere hensigtsmæssigt afspejler behovene i det foranderlige samfund, hvor forskellige former for samliv er blevet stadig mere almindelige. Ugifte og uregistrerede partnere vil automatisk stå for fælles forældremyndighed ved anerkendelse af barnet, når denne lov træder i kraft. Efter den nye lov vil det ikke længere være nødvendigt at arrangere forældrekontrol gennem domstolene, hvis du ikke er gift eller i et registreret partnerskab. Forældremyndigheden gælder automatisk, når du som mors partner anerkender barnet på kommunen.

Har du spørgsmål som følge af denne artikel? Hvis ja, så kontakt venligst vores familieret advokater uden forpligtelse.

Law & More