Anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske domme i Holland

Anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske domme i Holland

Kan en dom afsagt i udlandet anerkendes og/eller fuldbyrdes i Nederlandene? Dette er et ofte stillet spørgsmål i juridisk praksis, der regelmæssigt behandler internationale parter og tvister. Svaret på dette spørgsmål er ikke entydigt. Læren om anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske domme er ret kompleks på grund af forskellige love og regler. Denne blog giver en kort forklaring af de gældende love og regler i forbindelse med anerkendelse for fuldbyrdelse af udenlandske domme i Holland. På baggrund af det vil ovenstående spørgsmål blive besvaret i denne blog.

Når det kommer til anerkendelse og fuldbyrdelse af udenlandske domme, er artikel 431 i Code of Civil Procedure (DCCP) central i Nederlandene. Dette fastsætter følgende:

'1. Med forbehold af bestemmelserne i artikel 985-994 kan hverken afgørelser truffet af udenlandske domstole eller autentiske dokumenter udfærdiget uden for Nederlandene fuldbyrdes i Nederlandene.

2. Sagerne kan behandles og afgøres igen ved den nederlandske domstol. «

Artikel 431, stk. 1 DCCP - fuldbyrdelse af en udenlandsk dom

Det første afsnit i art. 431 DCCP omhandler fuldbyrdelse af udenlandske domme og er klar: Det grundlæggende princip er, at udenlandske domme ikke kan fuldbyrdes i Nederlandene. Første afsnit i ovennævnte artikel går imidlertid videre og bestemmer, at der også er en undtagelse fra det grundlæggende princip, nemlig i de tilfælde, der er fastsat i artikel 985-994 DCCP.

Artikel 985-994 DCCP indeholder generelle regler for proceduren for håndhævelse af tvangsfuldbyrdige titler oprettet i fremmede stater. Disse generelle regler, også kendt som eksekvaturproceduren, finder kun anvendelse i henhold til artikel 985, stk. 1, i DCCP i tilfælde af, at 'en afgørelse truffet af en fremmed stats ret er fuldbyrdelig i Nederlandene i kraft af en traktat eller i kraft af loven'.

På europæisk (EU) niveau eksisterer f.eks. Følgende relevante forskrifter i denne sammenhæng:

  • EEX -forordningen om internationale civile og kommercielle spørgsmål
  • Ibis -forordningen om international skilsmisse og forældreansvar
  • Underholdsbidrag om international vedligeholdelse af børn og ægtefæller
  • Ægtefællesskabsrettsforordning om international ægteskabsret
  • Partnerskabsforordning om international ejendomsret
  • Arvsforordning om international arveret

Hvis en udenlandsk dom kan håndhæves i Nederlandene i kraft af en lov eller traktat, udgør denne afgørelse ikke automatisk en fuldbyrdelsesordre, så den kan håndhæves. Med henblik herpå skal den nederlandske domstol først anmodes om at give tilladelse til fuldbyrdelse, der er beskrevet i artikel 985 DCCP. Det betyder ikke, at sagen vil blive genbehandlet. Det er ikke tilfældet ifølge artikel 985 Rv. Der er imidlertid kriterier på grundlag af hvilke domstolen vurderer, om der vil blive givet ferie eller ej. De nøjagtige kriterier er specificeret i loven eller traktaten, på grundlag af hvilken beslutningen kan håndhæves.

Artikel 431, stk. 2 DCCP - anerkendelse af en udenlandsk dom

I tilfælde af at der ikke er nogen håndhævelsesaftale mellem Nederlandene og den fremmede stat, er en udenlandsk dom i henhold til art. 431 stk. 1 DCCP i Nederlandene ikke berettiget til håndhævelse. Et eksempel på dette er en russisk dom. Der er trods alt ingen traktat mellem Kongeriget Nederlandene og Den Russiske Føderation, der regulerer gensidig anerkendelse og fuldbyrdelse af domme i civile og kommercielle spørgsmål.

Hvis en part alligevel ønsker at håndhæve en udenlandsk dom, der ikke kan håndhæves i henhold til en traktat eller lov, tilbyder artikel 431, stk. 2, DCCP et alternativ. Artikel 431, andet afsnit, i DCCP bestemmer, at en part, hvis fordel er blevet afsagt i den udenlandske dom, kan indbringe sagen igen for den nederlandske domstol for at opnå en tilsvarende afgørelse, der kan fuldbyrdes. Det forhold, at en udenlandsk domstol allerede har truffet afgørelse om den samme tvist, forhindrer ikke tvisten i at blive indbragt for den nederlandske domstol igen.

I disse nye sager i henhold til artikel 431, stk. 2 DCCP, vil den nederlandske domstol 'i hvert enkelt tilfælde vurdere, om og i hvilket omfang myndighed skal tilskrives en udenlandsk dom' (HR 14. november 1924, NJ 1925, Bontmantel). Det grundlæggende princip her er, at en udenlandsk dom (som har erhvervet res judicata) anerkendes i Nederlandene, hvis følgende minimumskrav er blevet udviklet i Højesterets dom af 26. september 2014 (ECLI: NL: HR: 2014: 2838, Gazprombank) er afsluttet:

  1. domstolens jurisdiktion, der afsagde den udenlandske dom, hviler på et jurisdiktionsgrundlag, der generelt kan accepteres af internationale standarder;
  2. den udenlandske dom er nået i en retslig procedure, der opfylder kravene til en rimelig retsproces og med tilstrækkelige garantier
  3. anerkendelsen af ​​den udenlandske dom ikke er i strid med hollandsk offentlig orden;
  4. der er ikke tale om en situation, hvor den udenlandske dom er uforenelig med en afgørelse truffet af en hollandsk domstol mellem parterne eller med en tidligere afgørelse truffet af en udenlandsk domstol mellem de samme parter i en tvist om det samme emne og er baseret af samme årsag.

Hvis ovennævnte betingelser er opfyldt, må der ikke foretages en materiel behandling af sagen, og den nederlandske domstol kan være tilstrækkelig med en overbevisning af den anden part til den, som den allerede var dømt til i den udenlandske dom. Bemærk venligst, at i dette system, der er udviklet i retspraksis, erklæres den udenlandske dom ikke 'eksigibel', men der gives en ny dom i en hollandsk dom, der svarer til dommen i den udenlandske dom.

Hvis betingelserne a) til d) ikke er opfyldt, skal sagens indhold stadig behandles af retten væsentligt. Hvorvidt og i givet fald hvilken bevisværdi, der skal tildeles den udenlandske dom (ikke berettiget til anerkendelse), overlades til dommeren. Det fremgår af retspraksis, at når det drejer sig om betingelsen for offentlig orden, tillægger den nederlandske domstol værdi til princippet om retten til at blive hørt. Det betyder, at hvis den udenlandske dom er truffet i strid med dette princip, vil dens anerkendelse sandsynligvis være i strid med den offentlige orden.

Er du involveret i en international juridisk tvist, og vil du have din udenlandske dom anerkendt eller fuldbyrdet i Holland? Venligst kontakt Law & More. På Law & More, forstår vi, at internationale juridiske tvister er komplekse og kan have vidtrækkende konsekvenser for parterne. Det er derfor Law & More's advokater bruger en personlig, men tilstrækkelig tilgang. Sammen med dig analyserer de din situation og skitserer de næste trin, der skal tages. Hvis det er nødvendigt, hjælper vores advokater, der er eksperter inden for international og procesret, også gerne dig i enhver anerkendelse eller fuldbyrdelsesprocedure.

Law & More