Arbejder som en uafhængig iværksætter i Holland

Arbejder som en uafhængig iværksætter i Holland

Er du en uafhængig iværksætter, og vil du arbejde i Holland? Uafhængige iværksættere fra Europa (såvel som fra Lichtenstein, Norge, Island og Schweiz) har fri adgang i Holland. Du kan derefter begynde at arbejde i Holland uden visum, opholdstilladelse eller arbejdstilladelse. Alt hvad du behøver er et gyldigt pas eller ID.

Pas eller ID

Hvis du er en ikke-EU-borger, er der flere vigtige ting, du skal overveje. For det første gælder en rapporteringspligt for udenlandske uafhængige iværksættere i Holland. Det betyder, at hvis du ønsker at komme til at arbejde som en uafhængig iværksætter i Holland, skal du registrere dit arbejde på rapporteringsbordet i Ministeriet for Sociale Anliggender og Beskæftigelse.

Arbejder som en uafhængig iværksætter i Holland

Inden du kan begynde at arbejde i Holland, har du også brug for en opholdstilladelse. For at kvalificere dig til en sådan opholdstilladelse skal du opfylde visse betingelser. De nøjagtige betingelser, du skal opfylde, afhænger af din situation. Følgende situationer kan skelnes i denne sammenhæng:

Du ønsker at starte en opstart. For at starte en innovativ eller innovativ virksomhed i Holland, skal du opfylde følgende betingelser:

  • Du skal samarbejde med en pålidelig og ekspert vejleder (facilitator).
  • Dit produkt eller din service er nyskabende.
  • Du har en (trin) plan for at komme fra idé til virksomhed.
  • Du og facilitatoren er registreret i Handelskammerets handelsregister (KvK).
  • Du har tilstrækkelige økonomiske ressourcer til at kunne bo i Holland.

Opfylder du betingelserne? Derefter får du 1 år i Holland til at udvikle et innovativt produkt eller en service. Opholdstilladelse i forbindelse med opstart gives derfor kun for 1 år.

Du er højtuddannet og vil starte din egen virksomhed. I så fald har du brug for en opholdstilladelse “søgeår højtuddannet”. Den vigtigste betingelse knyttet til den relevante opholdstilladelse er, at du har dimitteret, opnået en ph.d. eller gennemført videnskabelig forskning i Holland eller ved den udpegede udenlandske uddannelsesinstitution i de sidste 3 år. Derudover kræves det, at du ikke tidligere har haft opholdstilladelse til at søge arbejde efter studier, forfremmelse eller videnskabelig forskning på baggrund af at have gennemført det samme studieprogram eller det samme ph.d.-spor eller udføre den samme videnskabelige forskning.

Du ønsker at arbejde som en uafhængig iværksætter i Holland. Til dette har du brug for opholdstilladelsen ”Arbejd som selvstændig person”. For at kvalificere sig til den relevante opholdstilladelse skal de aktiviteter, du udfører, først og fremmest have en væsentlig betydning for den hollandske økonomi, og de produkter og tjenester, du tilbyder, skal være innovative i Holland. Den væsentlige interesse vurderes generelt af IND baseret på et pointsystem bestående af følgende komponenter:

  1. Personlig erfaring
  2. Forretningsplan
  3. Merværdi for Holland

Du kan tjene i alt 300 point for de listede komponenter. Du skal tjene mindst 90 point i alt.

Du kan modtage point for personlig erfaring komponent, hvis du kan demonstrere, at du har et eksamensbevis på mindst MBO-4-niveau, at du har mindst et års erfaring som iværksætter, og at du har fået arbejdserfaring på et relevant niveau. Derudover skal du demonstrere en vis erfaring med Holland og indsende din tidligere modtagne indkomst. Det foregående skal ske på grundlag af officielle dokumenter såsom eksamensbeviser, referencer fra gamle arbejdsgivere og dine tidligere ansættelseskontrakter. Din oplevelse med Holland kan ses af dine handelspartnere eller kunder fra Holland.

Med hensyn til forretningsplan, skal det være tilstrækkeligt underbygget. Hvis dette ikke er tilfældet, er der en chance for, at din ansøgning bliver afvist. Når alt kommer til alt skal det fremgå af din forretningsplan, at det arbejde, du udfører, vil have en væsentlig betydning for økonomien i Holland. Derudover skal din forretningsplan indeholde oplysninger om produktet, markedet, dets særpræg og prisstruktur. Det er vigtigt, at din forretningsplan også viser, at du vil tjene tilstrækkelig indkomst fra dit arbejde som en uafhængig iværksætter. Ovennævnte bør være baseret på forsvarlig økonomisk underbygning. Med henblik herpå skal du igen indsende dokumenter, der klart demonstrerer underbyggelsen, såsom kontrakter eller referencer fra dine kunder.

Merværdien som din virksomhed vil have for økonomien i Holland, kan også ses af de investeringer, du har foretaget, f.eks. køb af en kommerciel ejendom. Kan du demonstrere, at dit produkt eller din tjeneste er nyskabende? Du vil også blive tildelt point for denne del.

Vær opmærksom! Hvis du har tyrkisk nationalitet, gælder poengsystemet ikke.

Endelig har du som selvstændig to overordnede krav for at få opholdstilladelse, nemlig kravet om registrering i Handelskammerets Handelsregister (KvK), og du skal opfylde kravene for at drive din virksomhed eller erhverv. Det sidste betyder, at du har alle de nødvendige tilladelser til dit arbejde.

Når du kommer til Holland som uafhængig iværksætter, og før du kan ansøge om en opholdstilladelse, har du normalt brug for en midlertidig opholdstilladelse (MVV). Dette er et specielt indrejsevisum, der er gyldigt i 90 dage. Din nationalitet bestemmer, om du skal have en MVV. For nogle nationaliteter eller i visse situationer gælder en undtagelse, og du har ikke brug for den. Du kan finde en liste over alle undtagelser fra MVV på IND-webstedet. Hvis du skal have en MVV, skal du opfylde flere betingelser. Først har du brug for et formål med ophold i Holland. I dit tilfælde er det arbejde. Derudover er der adskillige generelle betingelser, der gælder for alle, uanset det valgte formål med opholdet.

Der ansøges om en MVV ved hjælp af en ansøgning om indrejse og ophold (TEV). Du kan indsende denne ansøgning på den hollandske ambassade eller konsulat i det land, hvor du bor eller i et naboland.

Efter indsendelse af ansøgningen kontrollerer IND først, om ansøgningen er komplet, og om omkostningerne er betalt. IND vurderer derefter, om du opfylder alle betingelserne for tildeling af mvv. En beslutning træffes inden for 90 dage. Det er muligt at gøre indsigelse mod denne beslutning og om nødvendigt appelere.

At Law & More vi forstår, at det at starte som uafhængig iværksætter i Holland ikke kun er praktisk, men også et stort juridisk skridt for dig. Det er derfor klogt at først spørge om din juridiske stilling og de betingelser, du skal opfylde efter dette trin. Vores advokater er eksperter inden for indvandringslovgivning og rådgiver dig gerne. Har du brug for hjælp til at ansøge om en opholdstilladelse eller en MVV? Advokaterne hos Law & More kan også hjælpe dig med det. Hvis din ansøgning afvises, kan vi også hjælpe dig med at indsende en indsigelse. Har du et andet spørgsmål? Kontakt advokaterne hos Law & More.

Law & More