Bekæmpelse af hvidvaskning af penge og finansiering af bekæmpelse af terrorisme i Holland og i Ukraine - Image

Bekæmpelse af hvidvask af penge og finansiering af bekæmpelse af terrorisme

Bekæmpelse af hvidvaskning af penge og finansiering af bekæmpelse af terrorisme i Holland og i Ukraine

Introduktion

I vores hurtigt digitaliserende samfund bliver risikoen for hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme stadig større. For organisationer er det vigtigt at være opmærksom på disse risici. Organisationer skal være meget nøjagtige med overholdelse. I Holland gælder dette især institutioner, der er underlagt forpligtelser, der følger af den hollandske lov om forebyggelse af hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme (Wwft). Disse forpligtelser er installeret for at afsløre og bekæmpe hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme. For mere information om de forpligtelser, der følger af denne lov, henviser vi til vores tidligere artikel 'Overholdelse i den hollandske juridiske sektor'. Når finansielle institutioner ikke overholder disse forpligtelser, kan dette have alvorlige konsekvenser. Bevis for dette vises i en nylig dom afsagt af den nederlandske appelkammer for erhvervslivet (17. januar 2018, ECLI: NL: CBB: 2018: 6).

Dom afsagt af den nederlandske appelkommission for erhvervslivet

Denne sag handler om et tillidsfirma, der leverer tillidstjenester til fysiske personer og juridiske enheder. Trust-selskabet leverede hendes tjenester til en fysisk person, der ejede fast ejendom i Ukraine (person A). Fast ejendom var 10,000,000 dollars værd. Person A udstedte certifikater for fast ejendomsporteføljen til en juridisk enhed (enhed B). Aktierne i enhed B blev ejet af en nomineret aktionær med ukrainsk nationalitet (person C). Derfor var person C den ultimative modtager af ejendomsporteføljen. På et bestemt tidspunkt overførte person C sine aktier til en anden person (person D). Person C modtog ikke noget til gengæld for disse aktier, de blev gratis overført til person D. Person A informerede trustfirmaet om overdragelsen af ​​aktier og det trustfirma, der blev udpeget person D som den nye ultimative modtagerejer af fast ejendom. Få måneder senere underrettede trustfirmaet den hollandske finansundersøgelsesenhed om flere transaktioner, herunder overdragelse af aktier nævnt før. Dette var, når problemerne opstod. Efter at have været underrettet om overdragelsen af ​​aktier fra person C til person D pålagde den nederlandske bank en bøde på 40,000 EUR til trustfirmaet. Årsagen til dette var manglende overholdelse af Wwft. Ifølge den hollandske nationalbank skulle trustfirmaet have mistanke om, at overførslen af ​​aktier kunne relateres til hvidvaskning af penge eller finansiering af terrorisme, da aktierne blev overført gratis, mens fast ejendomsporteføljen var værd en masse penge. Derfor burde trustfirmaet have rapporteret denne transaktion inden for fjorten dage, hvilket stammer fra Wwft. Denne overtrædelse straffes normalt med en bøde på 500,000 EUR. Den nederlandske nationalbank har imidlertid modereret denne bøde til et beløb på 40,000 EUR på grund af omfanget af lovovertrædelsen og trust track-selskabets status.

Trust-selskabet tog sagen for retten, fordi hun mente bøden blev pålagt ulovligt. Trust-selskabet hævdede, at transaktionen ikke var en transaktion som beskrevet i Wwft, da transaktionen angiveligt ikke var en transaktion på vegne af person A. Kommissionen mener imidlertid noget andet. Dannelsen mellem person A, enhed B og person C blev konstrueret for at undgå en mulig skatteopkrævning fra den ukrainske regering. Person A spillede en nøglerolle i denne konstruktion. Derudover ændrede den ultimative fordelagtige ejer af fast ejendom ved at overføre aktierne fra person C til person D. Dette involverede også en ændring i positionen for person A, da person A ikke længere ejer ejendommen for person C men for person D Person A var tæt involveret i transaktionen, og derfor var transaktionen på vegne af person A. Da person A er en klient i trustfirmaet, burde trustfirmaet have rapporteret transaktionen. Desuden erklærede Kommissionen, at overdragelsen af ​​aktierne er en usædvanlig transaktion. Dette ligger i det faktum, at aktierne blev overført gratis, mens værdien af ​​fast ejendom udgjorde USD 10,000,000. Desuden var ejendommens værdi bemærkelsesværdig i kombination med de andre aktiver hos person C. Endelig påpegede en af ​​direktørerne for tillidskontoret, at transaktionen var 'yderst usædvanlig', hvilket anerkender mærkeligheden af ​​transaktionen. Transaktionen opstår derfor som mistanke om hvidvaskning af penge eller finansiering af terrorisme og burde have været rapporteret uden forsinkelse. Bøden blev derfor pålagt lovligt.

Hele dommen er tilgængelig via dette link.

Bekæmpelse af hvidvaskning af penge og finansiering af bekæmpelse af terrorisme i Ukraine

Sagen nævnt ovenfor viser, at et hollandsk trustfirma kan bødes for transaktioner, der fandt sted i Ukraine. Den hollandske lovgivning kan derfor også gælde for organisationer, der opererer i andre lande, så længe der er en forbindelse med Holland. Holland har iværksat en hel del foranstaltninger for at afsløre og bekæmpe hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme. For ukrainske organisationer, der ønsker at operere i Holland eller for ukrainske iværksættere, der ønsker at starte en virksomhed i Holland, kan overholdelse af den hollandske lov være vanskelig. Dette skyldes delvis det faktum, at Ukraine har forskellige måder at håndtere hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme og endnu ikke har gennemført så omfattende foranstaltninger, som Nederlandene har gjort. Bekæmpelse af hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme er imidlertid blevet et stadig vigtigere emne i Ukraine. Det er endda blevet et så faktisk emne, at Europarådet besluttede at indlede en undersøgelse af hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme i Ukraine.

I 2017 har Europarådet foretaget en undersøgelse af foranstaltninger til bekæmpelse af hvidvaskning af penge og finansiering af terrorbekæmpelse i Ukraine. Denne undersøgelse er udført af et specielt udpeget udvalg, nemlig Ekspertkomitéen til evaluering af foranstaltninger til bekæmpelse af hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme (MONEYVAL). Udvalget har forelagt rapporten om sine konklusioner i december 2017. Denne rapport indeholder et resumé af de foranstaltninger til bekæmpelse af hvidvaskning af penge og finansiering af terrorbekæmpelse, der findes i Ukraine. Den analyserer niveauet for overholdelse af Financial Action Task Force 40-henstillingerne og omfanget af effektiviteten af ​​Ukraines anti-hvidvaskning og finansiering af terrorbekæmpelse. Rapporten indeholder også anbefalinger om, hvordan systemet kunne styrkes.

De vigtigste fund i undersøgelsen

Udvalget har beskrevet flere centrale konklusioner, der kom frem i undersøgelsen, som er sammenfattet nedenfor:

  • Korruption udgør en central risiko med hensyn til hvidvaskning af penge i Ukraine. Korruption genererer store mængder kriminelle aktiviteter og undergraver de statslige institutioners og strafferetssystemets funktion. Myndighederne er opmærksomme på de risici, der følger af korruption, og gennemfører foranstaltninger til at mindske disse risici. Imidlertid er retshåndhævelsesfokus for at målrette korruptionsrelateret hvidvaskning af penge først lige startet.
  • Ukraine har en rimelig god forståelse af hvidvaskning og risiko for finansiering af terrorisme. Imidlertid kunne forståelsen af ​​disse risici forbedres på visse områder, såsom grænseoverskridende risici, den non-profit sektor og juridiske personer. Ukraine har udbredte nationale koordinerings- og politiske mekanismer til at tackle disse risici, som har en positiv effekt. Det er stadig nødvendigt at tackle fiktivt iværksætteri, skyggeøkonomien og brugen af ​​kontanter, da de udgør en stor risiko for hvidvaskning af penge.
  • Den ukrainske finansienhedsenhed (UFIU) genererer økonomisk intelligens af høj orden. Dette udløser regelmæssigt undersøgelser. Retshåndhævende agenturer søger også efterretningstjenester fra UFIU for at støtte deres efterforskningsindsats. UFIUs IT-system er imidlertid ved at blive forældet, og personalebevægelserne er ikke i stand til at klare den store arbejdsbyrde. Ikke desto mindre har Ukraine taget skridt til yderligere at forbedre kvaliteten af ​​rapporteringen.
  • Hvidvaskning af penge i Ukraine ses stadig i det væsentlige som en udvidelse til andre kriminelle aktiviteter. Det blev antaget, at hvidvaskning af penge kun kunne bringes til retten efter en forudgående domfældelse for en predikatovertrædelse. Straffe for hvidvaskning af penge er også mindre end for underliggende lovovertrædelser. De ukrainske myndigheder er for nylig begyndt at træffe foranstaltninger for at konfiskere visse midler. Disse foranstaltninger ser imidlertid ikke ud til at blive anvendt konsekvent.
  • Siden 2014 har Ukraine koncentreret sig om konsekvenserne af international terrorisme. Dette var hovedsageligt på grund af truslen fra Den Islamiske Stat (IS). Finansielle undersøgelser gennemføres parallelt med alle terrorrelaterede undersøgelser. Selvom aspekter af et effektivt system demonstreres, er de juridiske rammer stadig ikke helt i overensstemmelse med internationale standarder.
  • National Bank of Ukraine (NBU) har en god forståelse af risiciene og anvender en passende risikobaseret tilgang til tilsyn med banker. Der er gjort en stor indsats for at sikre gennemsigtighed og fjerne kriminelle fra kontrol med banker. NBU har anvendt en bred vifte af sanktioner over for banker. Dette resulterede i effektiv anvendelse af forebyggende foranstaltninger. Andre myndigheder kræver imidlertid betydelig forbedring i udførelsen af ​​deres funktioner og anvender forebyggende foranstaltninger.
  • Størstedelen af ​​den private sektor i Ukraine er afhængig af det samlede statsregister for at verificere den klient, der er gavnlig. Registratoren sikrer dog ikke, at de oplysninger, der gives den af ​​juridiske personer, er korrekte eller aktuelle. Dette betragtes som et væsentligt spørgsmål.
  • Ukraine har generelt været proaktiv med hensyn til at yde og søge gensidig juridisk bistand. Spørgsmål som kontante indskud har imidlertid indflydelse på effektiviteten af ​​den givne gensidige juridiske bistand. Ukraines evne til at yde bistand påvirkes også negativt af den begrænsede gennemsigtighed hos juridiske personer.

Konklusioner af rapporten

Baseret på rapporten kan det konkluderes, at Ukraine står over for betydelige risici ved hvidvaskning af penge. Korruption og ulovlige økonomiske aktiviteter er de største trusler mod hvidvaskning af penge. Kontantomløbet i Ukraine er højt og øger skyggeøkonomien i Ukraine. Denne skyggeøkonomi udgør en betydelig trussel mod det finansielle system og den økonomiske sikkerhed i landet. Hvad angår risikoen for finansiering af terrorisme bruges Ukraine som et transitland for dem, der søger at slutte sig til IS-krigere i Syrien. Den non-profit sektor er sårbar over for finansiering af terrorisme. Denne sektor er blevet misbrugt til at kanalisere midler til terrorister og terrororganisationer.

Ukraine har imidlertid taget skridt for at bekæmpe hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme. En ny lov om finansiering af hvidvaskning af penge / terrorbekæmpelse blev vedtaget i 2014. Denne lov kræver, at myndighederne foretager en risikovurdering for at identificere risici og definere foranstaltninger til at forhindre eller afbøde disse risici. Der blev også foretaget ændringer i straffeloven og straffeloven. Endvidere har de ukrainske myndigheder betydelig forståelse af risiciene og er effektive i indenlandsk koordinering til bekæmpelse af hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme.

Ukraine har allerede taget store skridt for at bekæmpe hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme. Der er stadig plads til forbedringer. Der er stadig nogle mangler og usikkerheder inden for Ukraines rammer for teknisk overholdelse. Denne ramme skal også bringes i overensstemmelse med internationale standarder. Desuden skal hvidvaskning af penge ses som en separat lovovertrædelse, ikke kun som en udvidelse af en underliggende kriminel aktivitet. Dette vil resultere i flere retsforfølgelser og domfældelse. Finansielle undersøgelser bør rutinemæssigt gennemføres, og analysen og den skriftlige artikulering af hvidvaskning af penge og finansieringen af ​​terrorisme bør forbedres. Disse handlinger betragtes som de prioriterede aktioner for Ukraine med hensyn til hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme.

Hele rapporten er tilgængelig via dette link.

Konklusion

Hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme udgør en stor risiko for vores samfund. Derfor behandles disse emner verden over. Holland har allerede gennemført en hel del foranstaltninger for at afsløre og bekæmpe hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme. Disse foranstaltninger er ikke kun af betydning for hollandske organisationer, men kan også gælde for virksomheder med grænseoverskridende aktiviteter. Wwft finder anvendelse, når der er et link til Holland, som det fremgår af ovennævnte dom. For institutioner, der falder ind under Wwft's anvendelsesområde, er det vigtigt at vide, hvem deres kunder er for at overholde den hollandske lovgivning. Denne forpligtelse kan også gælde for ukrainske enheder. Dette kan vise sig at være vanskeligt, da Ukraine endnu ikke har gennemført så omfattende anti-hvidvaskning af penge og finansiering af terrorbekæmpelse, som Nederlandene har gjort.

Rapporten fra MONEYVAL viser imidlertid, at Ukraine tager skridt til at bekæmpe hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme. Ukraine har stor forståelse af hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme, hvilket er et vigtigt første skridt. Alligevel indeholder den juridiske ramme stadig nogle mangler og usikkerheder, der skal løses. Den udbredte anvendelse af kontanter i Ukraine og den ledsagende store skyggeøkonomi udgør den største trussel mod det ukrainske samfund. Ukraine har bestemt booket fremskridt i sin politik mod hvidvask af penge og finansiering af terrorisme, men der er stadig plads til forbedringer. De juridiske rammer i Holland og Ukraine vokser langsomt tættere på hinanden, hvilket i sidste ende vil gøre det lettere for hollandske og ukrainske parter at samarbejde. Indtil da er det vigtigt for sådanne parter at være opmærksomme på de hollandske og ukrainske juridiske rammer og realiteter for at overholde foranstaltninger til bekæmpelse af hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme.

Law & More