Kollektive krav i tilfælde af masseskader

Kollektive krav i tilfælde af masseskader

Start af 1st januar 2020 træder den nye lov fra minister Dekker i kraft. Den nye lov indebærer, at borgere og virksomheder, der lider store tab, er i stand til at sagsøge sammen for erstatning af deres tab. Masseskader er skader, som en stor gruppe ofre har lidt. Eksempler på dette er fysiske skader forårsaget af farlige lægemidler, økonomiske skader forårsaget af manipulation af biler eller materielle skader forårsaget af jordskælv som følge af gasproduktion. Fra nu af kan sådan masseskade behandles kollektivt.

Kollektivt ansvar i retten

I Holland er det i mange år muligt at etablere kollektivt ansvar ved retten (kollektiv sag). Dommeren kunne kun bestemme ulovlige handlinger; for skaderne skulle alle ofrene stadig starte en individuel procedure. I praksis er en sådan procedure normalt kompleks, tidskrævende og dyr. I de fleste tilfælde kompenserer ikke omkostningerne og tiden i en individuel procedure tabene.

Kollektive krav i tilfælde af masseskader

Der er også mulighed for at få et kollektivt forlig mellem en interessegruppe og en anklaget part, der erklæres universelt i retten for alle ofre baseret på Collective Mass Claims Settlement Act (WCAM). Ved hjælp af et kollektivt forlig kan en interessegruppe hjælpe en gruppe ofre, for eksempel at nå til en forlig, så de kan få kompensation for deres tab. Men hvis den part, der forårsager skaden, ikke samarbejder, vil ofrene stadig være tomme hænder. Ofrene skal derefter gå individuelt til retten for at kræve erstatning baseret på artikel 3: 305a i den hollandske civillov.

Med ankomsten af ​​masseavgørelsen i loven om kollektiv handling (WAMCA) den 2020. januar XNUMX, er mulighederne for en kollektiv handling udvidet. Med virkning fra den nye lov kan dommeren dømme en dom for kollektive skader. Dette betyder, at hele sagen kan bilægges i en fælles procedure. På denne måde får parterne klarhed. Proceduren forenkles derefter, sparer tid og penge, forhindrer også utallige retssager. På denne måde kan man finde en løsning for en stor gruppe ofre.

Ofrene og parterne er ofte forvirrede og utilstrækkelig informeret. Det betyder, at ofrene ikke ved, hvilke organisationer der er pålidelige, og hvilken interesse de repræsenterer. Baseret på juridisk beskyttelse af ofrene er betingelserne for kollektiv handling strammet op. Ikke alle interessegrupper kan bare begynde at indgive et krav. En sådan organisations interne organisation og økonomi skal være i orden. Eksempler på interessegrupper er Forbrugerforeningen, sammenslutning af aktionærer og specielt etablerede organisationer til en kollektiv handling.

Endelig vil der være et centralt register over kollektive krav. På denne måde kan ofrene og (de repræsentative) interessegrupper beslutte, om de vil starte en kollektiv aktion for den samme begivenhed. Retsrådet er indehaver af det centrale register. Registeret vil være tilgængeligt for alle.

Afviklingen af ​​massekrav er usædvanligt kompliceret for alle involverede parter, derfor anbefales det at have juridisk støtte. Holdet af Law & More har bred ekspertise og erfaring i håndtering og overvågning af massekravspørgsmål.

Law & More