Kontakt med dit barn under Corona krisebilledet

Kontakt med dit barn under Corona-krisen

Nu hvor coronavirus også er udbrudt i Holland, øges bekymringerne hos mange forældre. Som forælder kan du nu støde på et par spørgsmål. Er dit barn stadig tilladt at gå til din eks? Kan du holde dit barn derhjemme, selvom han eller hun skulle være hos mor eller far i weekenden? Kan du kræve at se dine børn, hvis din ex-partner ønsker at holde dem hjemme nu på grund af koronakrisen? Dette er naturligvis en meget speciel situation for alle, som vi aldrig har oplevet før, så dette rejser spørgsmål for os alle uden klare svar.

Princippet i vores lov er, at et barn og en forælder har ret til at omgås hinanden. Derfor er forældrene ofte bundet til en aftalt kontaktaftale. Vi lever dog i ekstraordinære tider nu. Vi har ikke oplevet noget lignende før, hvilket har resulteret i, at der ikke er entydige svar på ovenstående spørgsmål. Under de nuværende omstændigheder er det vigtigt at vurdere, hvad der er bedst for dine børn, baseret på rimelighed og retfærdighed for hver enkelt situation.

Hvad sker der, når der offentliggøres en fuldstændig lukning i Holland? Gælder den aftalte kontaktordning stadig?

I øjeblikket er svaret på dette spørgsmål endnu ikke klart. Når vi tager Spanien som eksempel, ser vi, at det der (trods lukningen) er det tilladt for forældrene at fortsætte med at anvende kontaktordningen. Så det er eksplicit tilladt for forældrene i Spanien, for eksempel at hente børnene eller bringe dem til den anden forælder. I Holland er der i øjeblikket ingen specifikke regler for kontaktordningerne under coronavirus.

Er coronavirus en gyldig grund til ikke at tillade dit barn at gå til den anden forælder?

I henhold til RIVM-retningslinjerne skal alle være hjemme så meget som muligt, undgå sociale kontakter og holde en afstand på halvanden meter fra andre. Det kan tænkes, at du ikke ønsker at lade dit barn gå til den anden forælder, fordi han eller hun for eksempel har været i et højrisikogruppe eller har et erhverv i sundhedsområdet, hvilket øger risikoen for, at han eller hun bliver inficeret med korona.

Det er dog ikke tilladt at bruge coronavirus som en 'undskyldning' for at hindre kontakt mellem dine børn og den anden forælder. Selv i denne ekstraordinære situation er du forpligtet til at tilskynde til kontakt mellem dine børn og den anden forælder så meget som muligt. Det er dog vigtigt, at du holder hinanden underrettet, hvis dine børn f.eks. Viser symptomer på sygdom. Hvis det ikke er muligt for dig at hente og bringe børnene i denne særlige periode, kan du midlertidigt blive enige om alternative måder at lade kontakten finde sted så meget som muligt. For eksempel kan du tænke på omfattende kontakt via Skype eller Facetime.

Hvad kan du gøre, hvis den anden forælder nægter din kontakt med dit barn?

I denne ekstraordinære periode er det vanskeligt at håndhæve kontaktordningen, så længe RIVM's foranstaltninger er i kraft. Derfor er det klogt at konsultere den anden forælder og sammen bestemme, hvad der er bedst for dine børns sundhed, men også for dit eget helbred. Hvis gensidig konsultation ikke hjælper dig, kan du også ringe til hjælp fra en advokat. Normalt kan der i et sådant tilfælde indledes en samtaleprocedure for at håndhæve kontakten gennem en advokat. Spørgsmålet er dog, om du kan starte en procedure for dette under de nuværende omstændigheder. I denne ekstraordinære periode er domstolene lukket, og kun hastesager behandles. Så snart foranstaltningerne vedrørende coronavirus er blevet ophævet, og den anden forælder fortsætter med at frustrere kontakten, kan du ringe til en advokat for at håndhæve kontakten. Advokaterne for Law & More kan hjælpe dig i denne proces! Under coronavirus-foranstaltningerne kan du også kontakte advokaterne hos Law & More til en konsultation med din ex-partner. Vores advokater kan sikre, at du kan nå en mindelig løsning sammen med din ex-partner.

Har du et spørgsmål om kontaktordningerne med dit barn, eller vil du have en samtale med din ex-partner under opsyn af en advokat for at nå en mindelig løsning? Du er velkommen til at kontakte Law & More.

Law & More