Ophavsret på fotos

Ophavsret på fotos

Alle tager billeder næsten hver dag. Men næppe nogen lægger mærke til det faktum, at en intellektuel ejendomsret i form af ophavsret hviler på hvert foto, der er taget. Hvad er en ophavsret? Og hvad med for eksempel copyright og sociale medier? Når alt kommer til alt er i dag antallet af fotos, der efterfølgende vises på Facebook, Instagram eller Google, større end nogensinde. Disse fotos er derefter tilgængelige online for et stort publikum. Hvem har så stadig copyright på billederne? Og har du lov til at sende billeder på sociale medier, hvis der er andre mennesker på dine fotos? Disse spørgsmål besvares i nedenstående blog.

Ophavsret på fotos

Copyright

Loven definerer copyright som følger:

"Ophavsret er den eksklusive ret for skaberen af ​​et litterært, videnskabeligt eller kunstnerisk værk eller hans titel efterfølgere til at offentliggøre og gengive det under forbehold af de begrænsninger, der er pålagt ved lov."

I betragtning af den lovlige definition af ophavsret har du som skaberen af ​​billedet to eksklusive rettigheder. Først og fremmest har du en udnyttelsesret: retten til at offentliggøre og formere billedet. Derudover har du en ophavsretlig personlighedsret: retten til at gøre indsigelse mod offentliggørelsen af ​​billedet uden at nævne dit navn eller anden betegnelse som producent og imod enhver ændring, ændring eller lemlæstelse af dit foto. Ophavsret tilfalder automatisk skaberen fra det øjeblik, værket oprettes. Hvis du tager et foto, får du automatisk og lovligt ophavsretten. Så du behøver ikke at registrere eller ansøge om ophavsret overalt. Ophavsretten er dog ikke gyldig på ubestemt tid og udløber halvfjerds år efter skabernes død.

Copyright og sociale medier

Da du har ophavsret som fotografets maker, kan du beslutte at sende dit foto på sociale medier og dermed gøre det tilgængeligt for et bredt publikum. Det sker ofte. Dine ophavsret bliver ikke påvirket af at lægge billedet på Facebook eller Instagram. Alligevel kan sådanne platforme ofte bruge dine fotos uden tilladelse eller betaling. Bliv krænket din ophavsret? Ikke altid. Normalt bortgiver du brugsrettighederne til det foto, du poster online via en licens til en sådan platform.

Hvis du uploader et foto på en sådan platform, gælder ofte "brugsbetingelser". Brugsbetingelserne kan indeholde bestemmelser, som du efter din aftale autoriserer platformen til at offentliggøre og gengive dit foto på en bestemt måde, til et bestemt formål og eller i et bestemt område. Hvis du accepterer sådanne vilkår og betingelser, kan platformen muligvis sende dit foto online under sit eget navn og bruge det til markedsføringsformål. Sletning af fotografiet eller din konto, som du lægger fotos på, afslutter imidlertid platformens ret til at bruge dine fotos i fremtiden. Dette gælder ofte ikke for kopier af dine fotos, der tidligere er lavet af platformen, og platformen kan fortsat bruge disse kopier under visse omstændigheder.

En krænkelse af dine copyright er kun mulig, hvis det offentliggøres eller gengives uden din tilladelse som forfatter. Som et resultat kan du som virksomhed eller som person lide skade. Hvis en anden fjerner for eksempel dit foto fra Facebook- eller Instagram-konto og derefter bruger det uden tilladelse eller nogen omtale af kilden på deres eget websted / konto, kan din ophavsret muligvis være krænket, og du som skaberen kan gribe ind overfor det . Har du spørgsmål om din situation i denne forbindelse, vil du gerne registrere din ophavsret eller beskytte dit arbejde mod personer, der krænker din ophavsret? Kontakt derefter advokaterne hos Law & More.

Stående rettigheder

Selvom fotografets maker har copyright og dermed to eksklusive rettigheder, er disse rettigheder ikke absolutte under visse omstændigheder. Er der andre mennesker på billedet også? Derefter skal fotografets maker tage hensyn til de fotograferede personers rettigheder. Personer på billedet har portrætrettigheder, der vedrører offentliggørelsen af ​​det portræt, der blev lavet af ham / hende. Stående er, når personen på fotoet kan genkendes, selvom ansigtet ikke er synligt. En karakteristisk kropsholdning eller et miljø kan være tilstrækkeligt.

Blev billedet taget på vegne af den fotograferede person, og ønsker producenten at offentliggøre billedet? Derefter har producenten brug for tilladelse fra den fotograferede person. Hvis der mangler tilladelse, kan billedet muligvis ikke offentliggøres. Er der ingen opgaver? I dette tilfælde kan den fotograferede person på grundlag af sin portrætret modsætte sig offentliggørelsen af ​​fotografiet, hvis han kan påvise en rimelig interesse i at gøre det. Ofte inkluderer rimelig interesse privatlivets fred eller kommercielle argumenter.

Ønsker du flere oplysninger om ophavsret, portrætrettigheder eller vores tjenester? Kontakt derefter advokaterne hos Law & More. Vores advokater er eksperter inden for intellektuel ejendomsret og hjælper dig gerne.

Law & More