Den digitale signatur og dens værdi

Den digitale signatur og dens værdi

I dag indgår både private og professionelle parter i stigende grad en digital kontrakt eller nøjes med en scannet underskrift. Hensigten er naturligvis ikke anderledes end med en normal håndskrevet underskrift, nemlig at binde parterne til visse forpligtelser, fordi de har angivet, at de kender kontraktens indhold og accepterer det. Men kan den digitale signatur tildeles samme værdi som den håndskrevne signatur?

Den digitale signatur og dens værdi

Hollandsk lov om elektroniske signaturer

Med indførelsen af ​​den hollandske lov om elektroniske signaturer er artikel 3: 15a føjet til Civil Code med følgende indhold: "en elektronisk signatur har de samme juridiske konsekvenser som en håndskrevet (våd) signatur". Dette er underlagt betingelsen om, at metoden, der bruges til dets autentificering, er tilstrækkelig pålidelig. Hvis ikke, kan den digitale signatur erklæres ugyldig af dommeren. Graden af ​​pålidelighed afhænger også af kontraktens formål eller betydning. Jo større betydning det er, jo mere pålidelighed kræves. Elektronisk signatur kan antage tre forskellige former:

  1. almindelig digital signatur. Denne formular inkluderer også den scannede signatur. Selvom denne form for underskrift er let at smedje, kan den under visse omstændigheder betragtes som tilstrækkelig pålidelig og derfor gyldig.
  2. fremskreden digital signatur. Denne formular ledsages af et system, hvor en unik kode er knyttet til meddelelsen. Dette gøres af tjenesteudbydere som DocuSign og SignRequest. En sådan kode kan ikke bruges med en forfalsket besked. Når alt kommer til alt er denne kode unikt knyttet til underskriveren og gør det muligt at identificere underskriveren. Denne form for digital signatur har derfor flere garantier end den 'normale' digitale signatur og kan i det mindste betragtes som tilstrækkelig pålidelig og derfor juridisk gyldig.
  3. certificeret digital signatur. Denne form for digital signatur bruger et kvalificeret certifikat. Kvalificerede certifikater udstedes kun til indehaveren af ​​særlige myndigheder, som er anerkendt og registreret af Telecom-tilsynsmyndigheden for forbrugere og markeder og under strenge betingelser. Med et sådant certifikat henviser loven om elektroniske signaturer til en elektronisk bekræftelse, der knytter data til verifikation af en digital signatur til en bestemt person og bekræfter identiteten af ​​denne person. Den 'tilstrækkelige pålidelighed' og dermed den juridiske gyldighed af den digitale signatur garanteres ved hjælp af et sådant kvalificeret certifikat.

Enhver form, ligesom en håndskrevet signatur, kan således være juridisk gyldig. Ligeledes aftale via e-mail kan den normale digitale signatur også oprette en juridisk bindende aftale. Når det gælder bevis, er det imidlertid kun den kvalificerede digitale signatur, der er den samme som den håndskrevne signatur. Kun denne form for underskrift beviser på grund af graden af ​​pålidelighed heraf, at underskrivernes hensigtserklæring er ubestridt og ligesom en håndskrevet underskrift tydeliggør, hvem og hvornår er bundet af aftalen. Pointen er jo, at den anden part skal være i stand til at kontrollere, at hans anden part faktisk er den person, der har accepteret aftalen. I tilfælde af en kvalificeret digital signatur er det derfor op til den anden part at bevise, at en sådan underskrift ikke er autentisk. Mens dommeren i tilfælde af en avanceret digital signatur antager, at underskriften er autentisk, vil underskriveren bære byrden og risikoen for bevis i tilfælde af den almindelige digitale signatur.

Der er således ingen forskel mellem den digitale og den håndskrevne signatur med hensyn til juridisk værdi. Dette er dog forskelligt hvad angår bevisværdien. Vil du vide, hvilken form den digitale signatur passer bedst til din aftale? Eller har du andre spørgsmål om den digitale signatur? Venligst kontakt Law & More. Vores advokater er eksperter inden for digital underskrift og kontrakter og giver gerne råd.

Law & More