Afskedigelse af en selskabsdirektør

Afskedigelse af en selskabsdirektør

Det sker undertiden, at en direktør i et selskab bliver fyret. Den måde, instruktørens afskedigelse kan finde på, afhænger af hans juridiske stilling. Der kan skelnes mellem to typer af direktører inden for en virksomhed: lovbestemte og titulære direktører.

Forskellen

A lovpligtig direktør har en særlig juridisk stilling inden for et selskab. På den ene side er han en officiel direktør for selskabet, udpeget af generalforsamlingen for aktionærer eller af bestyrelsen baseret på lov eller vedtægter og er bemyndiget som sådan til at repræsentere selskabet. På den anden side udnævnes han som medarbejder i virksomheden på baggrund af en ansættelseskontrakt. En lovpligtig direktør ansættes i virksomheden, men han er ikke en "normal" medarbejder.

I modsætning til den lovbestemte direktør, a titulær instruktør er ikke en officiel direktør for virksomheden, og han er kun en direktør, fordi det er navnet på hans position. Ofte kaldes en titulær direktør også "manager" eller "vicepræsident." En titulær direktør udnævnes ikke af generalforsamlingen for aktionærer eller af bestyrelsen, og han er ikke automatisk bemyndiget til at repræsentere selskabet. Han kan have tilladelse hertil. En titulær direktør udnævnes af arbejdsgiveren og er derfor en ”almindelig” medarbejder i virksomheden.

Metode til afskedigelse

For en lovpligtig direktør for at blive afskediget lovligt, skal både hans forretningsforhold og ansættelsesforhold afsluttes.

Til ophør af forretningsforholdet er en juridisk gyldig beslutning truffet af generalforsamlingen for aktionærer eller bestyrelsen tilstrækkelig. Når alt kommer til alt, i kraft af loven kan enhver lovpligtig direktør altid suspenderes og afskediges af en enhed, der er bemyndiget til at udpege. Før direktørens afskedigelse skal der anmodes om et råd fra samarbejdsudvalget. Derudover skal virksomheden have et rimeligt grundlag for afskedigelse, såsom en erhvervsøkonomisk grund, der gør stillingen overflødig, et forstyrret ansættelsesforhold til aktionærerne eller direktørens arbejdsdygtighed. Endelig skal følgende formelle krav følges i tilfælde af afskedigelse efter selskabsret: den gyldige indkaldelse af generalforsamlingen, muligheden for, at en direktør høres af generalforsamlingen for aktionærer og rådgiver generalforsamlingen om aktionærer afgørelse om afskedigelse.

Ved opsigelse af ansættelsesforholdet skal et selskab normalt have en rimelig grund til afskedigelse, og UWV eller retten vil afgøre, om en sådan rimelig grund er til stede. Først da kan arbejdsgiveren lovligt opsige ansættelseskontrakten med den ansatte. En undtagelse fra denne procedure gælder dog for en lovpligtig direktør. Selvom der kræves en rimelig grund til afskedigelse af den lovpligtige direktør, finder testen med forebyggende afskedigelse ikke anvendelse. Derfor er udgangspunktet for den lovpligtige direktør, at opsigelsen af ​​hans forretningsforhold i princippet også resulterer i opsigelsen af ​​hans ansættelsesforhold, medmindre et afbudsforbud eller andre aftaler finder anvendelse.

I modsætning til en lovpligtig direktør, a titulær instruktør er kun en medarbejder. Dette betyder, at de 'normale' afskedigelsesregler gælder for ham, og han nyder derfor bedre beskyttelse mod afskedigelse end en lovpligtig direktør. Årsagerne til, at arbejdsgiveren skal fortsætte med afskedigelsen, testes i tilfælde af den titulære direktør på forhånd. Når et firma ønsker at afskedige en titulær direktør, er følgende situationer mulige:

  • afskedigelse ved gensidig samtykke
  • afskedigelse med en afskedigelsestilladelse fra UWV
  • øjeblikkelig afskedigelse
  • afskedigelse af underretten

Indsigelse mod afskedigelse

Hvis et selskab ikke har nogen rimelig grund til afskedigelse, kan den lovpligtige direktør kræve en høj retfærdig kompensation, men i modsætning til den titulære direktør kan den ikke kræve en restaurering af ansættelseskontrakten. Ligeledes som en almindelig medarbejder har den lovpligtige direktør ret til en overgangsbetaling. I betragtning af hans særlige stilling og i modsætning til den titulære direktørs position, kan den lovpligtige direktør modsætte sig afgørelsen om afskedigelse af både formelle og materielle grunde.

De materielle grunde vedrører afskedigelsens rimelighed. Direktøren kan argumentere for, at afgørelsen om afskedigelse skal annulleres for tilsidesættelse af rimelighed og retfærdighed i betragtning af, hvad der er lovligt fastsat om opsigelse af en ansættelseskontrakt, og hvad parterne er enige om. Imidlertid fører et sådant argument fra en lovpligtig direktør sjældent til succes. En appel til en mulig formel mangel ved afgørelsen om afskedigelse har ofte en større chance for succes for ham.

De formelle grunde vedrører beslutningsprocessen på generalforsamlingen. Hvis det viser sig, at de formelle regler ikke er blevet fulgt, kan en formel fejl føre til annullering eller annullering af afgørelsen fra generalforsamlingen. Som følge heraf kan den lovpligtige direktør anses for aldrig at være afskediget, og virksomheden kan blive konfronteret med en betydelig lønnskrav. For at forhindre dette er det derfor vigtigt, at de formelle krav i beslutningen om afskedigelse overholdes.

At Law & More, forstår vi, at afskedigelse af en direktør kan have en stor indflydelse både på virksomheden og på direktøren selv. Derfor opretholder vi en personlig og effektiv tilgang. Vores advokater er eksperter inden for arbejds- og selskabsret og kan derfor give dig juridisk support under denne proces. Ønsker du dette? Eller har du andre spørgsmål? Kontakt derefter Law & More.

Law & More