Skilsmisse og forældremyndighed. Hvad skal du vide?

Skilsmisse og forældremyndighed. Hvad skal du vide?

Er du gift, eller har du et registreret partnerskab? I dette tilfælde er vores lov baseret på princippet om pleje og opdragelse af børnene af begge forældre i henhold til artikel 1: 247 BW. Cirka 60,000 børn står over for en skilsmisse fra deres forældre hvert år. Selv efter skilsmissen har børnene imidlertid ret til ligelig pleje og opdragelse af både forældre og de forældre, der har fælles forældremyndighed, fortsætter med at udøve denne myndighed i fællesskab i henhold til artikel 1: 251 i den hollandske civillov. I modsætning til fortiden har forældrene derfor ansvaret for fælles forældremyndighed.

Forældremyndighed kan beskrives som hele de rettigheder og pligter, som forældrene har med hensyn til opdragelse og pleje af deres mindreårige børn, og vedrører følgende aspekter: den mindreåriges person, administrationen af ​​hans aktiver og repræsentationen i civile handlinger begge i og udenretslige. Mere specifikt drejer det sig om forældrenes ansvar for udviklingen af ​​personlighed, mental og fysisk velvære og sikkerhed for barnet, hvilket udelukker brugen af ​​mental eller fysisk vold. Derudover inkluderer forældremyndighed også forældrenes forpligtelse til at forbedre udviklingen af ​​båndet mellem barnet og den anden forælder siden 2009. Når alt kommer til alt mener lovgiveren det i barnets bedste interesse at have personlig kontakt med begge forældre.

Ikke desto mindre er situationer tænkelige, hvor fortsættelse af forældremyndigheden og dermed personlig kontakt med en af ​​forældrene efter skilsmissen ikke er mulig eller ønskelig. Derfor indeholder artikel 1: 251a i den hollandske civillovgivning undtagen fra princippet muligheden for at anmode retten om at overdrage barnets fælles forældremyndighed til en forælder efter skilsmisse. Da dette er en usædvanlig situation, giver retten kun forældremyndighed af to grunde:

  1. hvis der er en uacceptabel risiko for, at barnet bliver fanget eller mistet mellem forældrene, og det ikke forventes, at der vil blive opnået tilstrækkelig forbedring i overskuelig fremtid, eller
  2. hvis en forældremyndighed ellers er nødvendig i barnets bedste.

Det første kriterium

Det første kriterium er udviklet i retspraksis, og vurderingen af, om dette kriterium er opfyldt, er meget casuistisk. For eksempel betyder manglen på god kommunikation mellem forældrene og den enkle manglende overholdelse af forældrenes adgangsordning ikke automatisk, at forældremyndigheden tildeles en af ​​forældrene i barnets interesse. [1] Mens anmodninger om fjernelse af fælles forældremyndighed og tildeling af forældremyndighed til en af ​​forældrene i tilfælde, hvor enhver form for kommunikation var helt fraværende [2], var det sandsynligt, at der var alvorlig vold i hjemmet, forfølgelse, trusler [3] eller hvor den omsorgsfulde forælder systematisk blev frustreret over den anden forælder [4] blev tildelt. Med hensyn til det andet kriterium skal ræsonnementet underbygges med tilstrækkelige kendsgerninger til, at forældremyndighed med en hoved er nødvendig i barnets tarv. Et eksempel på dette kriterium er den situation, hvor vigtige beslutninger skal træffes om barnet, og forældrene ikke er i stand til at konsultere om barnet i en overskuelig fremtid og tillade, at beslutningsprocessen finder sted tilstrækkeligt og med hurtighed, hvilket er i strid med barnets interesser. [5] Generelt er dommeren tilbageholdende med at konvertere fælles forældremyndighed til forældremyndighed, bestemt i den første periode efter skilsmissen.

Ønsker du at have forældremyndighed over dine børn alene efter din skilsmisse? I dette tilfælde skal du indlede en procedure ved at indsende en anmodning om at få forældremyndighed for retten. Andragendet skal indeholde en grund til, at du kun vil have forældremyndighed over barnet. En advokat er påkrævet for denne procedure. Din advokat forbereder anmodningen, bestemmer, hvilke yderligere dokumenter han skal vedlægge og forelægger anmodningen for retten. Hvis der er indgivet en anmodning om forældremyndighed, får den anden forælder eller andre interesserede parter lejlighed til at svare på denne anmodning. Når man er ved retten, kan proceduren vedrørende tildeling af forældremyndighed tage lang tid: mindst 3 måneder til mere end 1 år, afhængigt af sagens kompleksitet.

I alvorlige konfliktsager vil dommeren normalt bede børnepasnings- og beskyttelsesudvalget om at foretage en undersøgelse og udstede rådgivning (art. 810, stk. 1, DCCP). Hvis rådet indleder en undersøgelse efter dommerens anmodning, vil dette pr. Definition resultere i en forsinkelse i sagen. Formålet med en sådan undersøgelse af Børnepasnings- og Beskyttelsesrådet er at støtte forældre i at løse deres konflikt om forældremyndighed til barnets bedste interesse. Kun hvis dette ikke fører til resultater inden for 4 uger, fortsætter rådet med at indsamle de nødvendige oplysninger og give et råd. Derefter kan domstolen imødekomme eller afvise anmodningen om forældremyndighed. Dommeren giver normalt anmodningen, hvis han finder, at betingelserne for anmodningen er opfyldt, der ikke er nogen indvendinger mod anmodningen om forældremyndighed, og forældremyndigheden er i barnets bedste. I andre tilfælde afviser dommeren anmodningen.

At Law & More vi forstår, at skilsmisse er en følelsesmæssigt vanskelig tid for dig. På samme tid er det klogt at tænke på forældremyndighed over dine børn. En god forståelse af situationen og mulighederne er vigtig. Law & More kan hjælpe dig med at bestemme din juridiske stilling og om ønsket tage ansøgningen om at få en enkelt forældremyndighed af dine hænder. Genkender du dig selv i en af ​​de situationer, der er beskrevet ovenfor, vil du være den eneste forælder, der udøver forældremyndighed over dit barn, eller har du andre spørgsmål? Kontakt advokaterne hos Law & More.

[1] HR 10. september 1999, ECLI: NL: HR: 1999: ZC2963; HR 19. april 2002, ECLI: NL: PHR: 2002: AD9143.

[2] HR 30. september 2011, ECLI: NL: HR: 2011: BQ8782.

[3] Hof 's-Hertogenbosch 1. marts 2011, ECLI: NL: GHSGR: 2011: BP6694.

[4] HR 9. juli 2010 ECLI: NL: HR: 2010: BM4301.

[5] Hof Amsterdam 8. august 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:3228.

Law & More