En undersøgelsesprocedure i Enterprise Chamber

En undersøgelsesprocedure i Enterprise Chamber

Hvis der er opstået tvister inden for din virksomhed, der ikke kan løses internt, kan en procedure for Enterprise Chamber være et passende middel til at løse dem. En sådan procedure kaldes en undersøgelsesprocedure. I denne procedure bliver virksomhedskammeret bedt om at undersøge politikken og gangen i en juridisk enhed. Denne artikel vil kort diskutere undersøgelsesproceduren, og hvad du kan forvente af den.

Antagelighed i undersøgelsesproceduren

En undersøgelsesanmodning kan ikke indsendes af alle. Ansøgerens interesse skal være tilstrækkelig til at retfærdiggøre adgangen til undersøgelsesproceduren og dermed virksomhedskammerets indgriben. Derfor er de, der er autoriseret til at gøre det med de relevante krav, udtømmende opført i loven:

  • Aktionærer og certifikatindehavere i NV. og BV Loven skelner mellem NV og BV'er med en kapital på maksimalt € 22.5 millioner eller mere. I det tidligere tilfælde ejer aktionærerne og certifikatindehaverne 10% af den udstedte kapital. I tilfælde af NV'er og BV'er med en højere udstedt kapital gælder en tærskel på 1% af den udstedte kapital, eller hvis aktierne og depotbeviserne for aktier optages på et reguleret marked, en minimumsprisværdi på € 20 mio. En lavere tærskel kan også indstilles i vedtægterne.
  • juridisk enhed sig selv via bestyrelsen eller tilsynsrådet eller administrator i konkurs for den juridiske enhed.
  • Medlemmer af en forening, et kooperativ eller et gensidigt samfund hvis de repræsenterer mindst 10% af medlemmerne eller dem, der har stemmeret på generalforsamlingen. Dette er underlagt maksimalt 300 personer.
  • Sammenslutninger af arbejdere, hvis medlemmerne af foreningen arbejder i virksomheden, og foreningen har haft fuld juridisk kapacitet i mindst to år.
  • Andre kontraktmæssige eller lovbestemte beføjelser. For eksempel virksomhedsrådet.

Det er vigtigt, at en person, der er berettiget til at indlede en undersøgelse, først har gjort sine indvendinger om politikken og forholdet inden for virksomheden kendt for direktionen og bestyrelsen. Hvis dette ikke er gjort, vil Enterprise Division ikke overveje anmodningen om en forespørgsel. De involverede i virksomheden skal først have haft mulighed for at svare på indvendingerne, før proceduren påbegyndes.

Proceduren: to faser

Proceduren starter med indgivelse af andragendet og muligheden for de involverede parter i virksomheden (f.eks. Aktionærerne og direktionen) til at reagere på den. Virksomhedskammeret imødekommer andragendet, hvis de juridiske krav er opfyldt, og det ser ud til, at der er 'rimelig grund til at betvivle den korrekte politik'. Herefter starter de to faser af undersøgelsesproceduren. I den første fase undersøges politikken og forløbet i virksomheden. Denne undersøgelse udføres af en eller flere personer udpeget af Enterprise Division. Virksomheden, dets ledelsesmedlemmer, bestyrelsesmedlemmer og (tidligere) medarbejdere skal samarbejde og give adgang til hele administrationen. Omkostningerne til undersøgelsen afholdes i princippet af virksomheden (eller ansøgeren, hvis virksomheden ikke er i stand til at bære dem). Afhængigt af resultatet af undersøgelsen kan disse omkostninger inddrives fra ansøgeren eller direktionen. På baggrund af rapporten fra undersøgelsen kan Enterprise Division fastslå i anden fase, at der er fejl eller forsømmelser. I så fald kan Enterprise Division træffe en række vidtgående foranstaltninger.

(Foreløbige) bestemmelser

Under proceduren og (selv før den første undersøgelsesfase af proceduren er startet) kan Enterprise Chamber efter anmodning fra den person, der er berettiget til at blive afhørt, træffe foreløbige bestemmelser. I den henseende har Enterprise Chamber en stor frihed, så længe bestemmelsen er begrundet i den juridiske enheds situation eller i efterforskningens interesse. Hvis der er konstateret fejl eller forsømmelser, kan Enterprise Chamber også træffe endelige foranstaltninger. Disse er fastlagt ved lov og er begrænset til:

  • suspension eller annullering af beslutning af administrerende direktører, tilsynsførende, generalforsamlingen eller ethvert andet organ i den juridiske enhed
  • suspension eller afskedigelse af en eller flere administrerende eller tilsynsførende direktører
  • midlertidig udnævnelse af en eller flere administrerende eller tilsynsførende direktører;
  • midlertidig afvigelse fra vedtægternes bestemmelser som angivet af Enterprise Chamber;
  • midlertidig overførsel af aktier i form af ledelse
  • opløsning af den juridiske person.

Retsmidler

Kun en appel i kassation kan indgives mod en afgørelse truffet af Enterprise Chamber. Kompetence til at gøre dette ligger hos dem, der er mødt for Enterprise Division i sagen, og også hos den juridiske enhed, hvis den ikke har dukket op. Fristen for kassation er tre måneder. Kassering har ikke opsættende virkning. Som følge heraf forbliver forretningsdivisionens rækkefølge, indtil højesteret træffer en afgørelse om det modsatte. Dette kan betyde, at højesterets afgørelse kan være for sent, fordi virksomhedssektionen allerede har truffet bestemmelser. Dog kan kassering være nyttigt i forbindelse med ansvaret for direktionsmedlemmer og bestyrelsesmedlemmer i forbindelse med fejl eller forsømmelser vedtaget af Enterprise Division.

Har du at gøre med tvister i en virksomhed, og overvejer du at starte en undersøgelsesprocedure? Det Law & More teamet har stor viden om selskabsret. Sammen med dig kan vi vurdere situationen og mulighederne. På baggrund af denne analyse kan vi rådgive dig om de relevante næste trin. Vi vil også være glade for at give dig råd og hjælp under enhver procedure (hos Enterprise Division).

Law & More