Er en pensionsordning obligatorisk?

Er en pensionsordning obligatorisk?

Ja og nej! Hovedreglen er, at en arbejdsgiver ikke er forpligtet til at tilbyde en pensionsordning til lønmodtagere. Herudover er lønmodtagere som udgangspunkt ikke forpligtet til at deltage i en pensionsordning, som arbejdsgiveren stiller til rådighed.

I praksis er der dog mange situationer, hvor denne hovedregel ikke gælder, hvilket efterlader en arbejdsgiver med ringe valgmuligheder med hensyn til, om han vil tilbyde en pensionsordning. Desuden kan en arbejdsgiver ikke altid indrette eller ændre pensionsordningen, som han finder det passende. Det er vigtigt at have vished om dette.

I hvilke situationer er en pensionsordning obligatorisk?

  • For obligatorisk medlemskab i en branchepensionskasse;
  • Forpligtelsen i henhold til a kollektiv overenskomst; Begrænsning pga samarbejdsrådet's ret til samtykke;
  • I tilfælde af en allerede eksisterende implementeringsaftale;
  • Efter en lovbestemmelse i pensionsloven.

Obligatorisk deltagelse i branchepensionskasse

Når en virksomhed falder ind under en obligatorisk branchepensionskasse, er konsekvensen, at en arbejdsgiver er forpligtet til at tilbyde pensionskassens pensionsordning og tilmelde medarbejderen i denne fond. Hvis en arbejdsgiver fejlagtigt ikke melder sig ind i en obligatorisk branchepensionskasse, kan det få væsentlige økonomiske konsekvenser for ham og hans medarbejdere. Desuden skal arbejdsgiveren alligevel tilslutte sig senere og med tilbagevirkende kraft tilmelde medarbejderne. Det betyder, at alle forfaldne pensionsindbetalinger stadig skal betales. Nogle gange er dispensation mulig, men da dette varierer fra branche til branche, er det vigtigt at undersøge dette omhyggeligt. Du kan tjekke, om din virksomhed er dækket af en af ​​de obligatoriske ydelsesbaserede fonde på uitvoeringarbeidsvoorwaardenwetgeving.nl.

De fleste hollandske arbejdere er obligatorisk tilknyttet en af ​​mere end 50 branchepensionsfonde. De mest kendte branchepensionsfonde er ABP (til regering og uddannelse), PFZW (sundhed og velfærd), BPF Bouw og Metal and Technology Pension Fund.

Pensionsforpligtelser baseret på en overenskomst

En overenskomst kan indeholde bestemmelser og betingelser, som pensionsordningen skal overholde eller kan lovpligtigt foreskrive, hos hvilken pensionsudbyder pensionen skal placeres. CBA-bestemmelser om pensioner kan ikke erklæres alment bindende. Det betyder, at uafhængige arbejdsgivere og lønmodtagere i princippet ikke er bundet af dem. Det er dog altid vigtigt at undersøge, om arbejdsgiver og lønmodtagere kan falde ind under en obligatorisk branchepensionskasse.

Indskrænkninger for arbejdsgiveren på grund af retten til samtykke fra samarbejdsudvalget 

Samarbejdsrådets såkaldte samtykkeret begrænser yderligere arbejdsgiverens overenskomstfrihed på pensioner. Denne samtykkeret er reguleret i § 27 i lov om samarbejdsudvalg. Et samarbejdsudvalg er lovpligtigt, hvis virksomheden beskæftiger mindst 50 personer. Ved opgørelsen af ​​antallet af beskæftigede i virksomheden kan der ikke skelnes mellem fuldtids- og deltidsarbejde. Efter lov om samarbejdsudvalg skal arbejdsgiveren indhente samarbejdsudvalgets samtykke til enhver beslutning om bl.a. at indføre, ændre eller ophæve en pensionsaftale.

Arbejdsgiveren har allerede indgået en administrationsaftale med et pensionsselskab.

I denne situation er arbejdsgiveren næsten altid kontraktligt forpligtet til at tilmelde alle nye medarbejdere hos pensionsudbyderen. En årsag til dette er, at en pensionsadministrator som udgangspunkt ikke må spørge om medarbejdernes helbredstilstand. For nu at undgå kun at registrere medarbejdere med dårligere helbred, kræver pensionsadministratoren, at alle medarbejdere – eller en gruppe medarbejdere – skal registreres.

Begrænsning på grund af lovbestemmelse Pensionsloven

En arbejdsgiver skal inden en måned efter tiltrædelsen skriftligt meddele en ny medarbejder, om vedkommende vil deltage i en pensionsordning. Hvis denne medarbejder tilhører samme gruppe af medarbejdere, der allerede deltager i en pensionsordning, vil den nye medarbejder automatisk også begynde at deltage i denne pensionsordning. I praksis er dette normalt allerede nævnt i den tilbudte ansættelseskontrakt.

Medarbejdernes bidrag

Dækker en obligatorisk pensionsordning arbejdsgiveren? I så fald vil den ordning eller overenskomsten angive lønmodtagernes maksimale bidrag. Note! Pensionsbidrag er fradragsberettigedeArbejdsgiverens andel af medarbejdernes pensionsbidrag tæller som lønomkostninger. Arbejdsgiveren kan fratrække disse i overskuddet. Som følge heraf betaler du mindre skat.

Arbejdsgivers omsorgspligt

Oplysninger om pensionen går gennem pensionsudbyderen (pensionskassen eller et pensionsforsikringsselskab). Men arbejdsgiveren skal også informere medarbejderne om nogle ting. Det kaldes omsorgspligt. Det kan pensionskassen eller pensionsforsikringsselskabet ofte hjælpe med. Arbejdsgiveren skal underrette medarbejderne om deres pension:

  • Ved ansættelsesstart. Arbejdsgiveren fortæller om pensionsordningen og det pensionsbidrag, de selv skal betale. Og om værdioverførsel er mulig. En ny medarbejder lægger en allerede optjent pension ind i den nye arbejdsgivers pensionsordning.
  • Hvis de allerede arbejder, for eksempel med muligheder for at opbygge en ekstra pension.
  • Hvis de forlader ansættelsen, fortæller arbejdsgiveren arbejdsgiveren, at pensionsordningen kan fortsætte, hvis medarbejderen starter egen virksomhed. Derudover bør arbejdsgiveren informere medarbejderen om værdioverførslen af ​​deres pension til den nye arbejdsgivers pensionsordning.

Kan en medarbejder nægte pension?

I de fleste tilfælde er det næsten umuligt ikke at deltage i en pensionsordning. Hvis der er fastsat branchepension eller pensionsdeltagelse i overenskomsten, kan medarbejderen ikke komme ud af det. Hvis arbejdsgiveren har indgået en kontrakt med et pensionsforsikringsselskab, er der også normalt en aftale om, at alle medarbejdere deltager. Som medarbejder kan du også spørge dig selv, om det er klogt ikke at deltage. Udover dit obligatoriske bidrag til pensionskassen, bidrager arbejdsgiveren også med en del. Også pensionsbidraget kommer fra bruttoløn, hvorimod det skal komme fra din nettoløn, når du selv begynder at spare op.

Fanger

En militærnægter er en person, der ikke ønsker at tegne forsikring på grund af deres religiøse overbevisning. Det påvirker pensionen. De skal så have en officiel dispensation fra Socialforsikringsbanken (SVB). At ansøge om sådan en dispensation er ret drastisk, da undtagelsen gælder alle forsikringer. Du bliver også afmeldt til AOW og WW, og du kan ikke længere få sygeforsikring. Så lad være med at melde dig som militærnægter bare for at komme ud af dit obligatoriske pensionsbidrag. Får du anerkendelse fra SVB, er du ikke nødvendigvis billigere. I stedet for den forsikrede variant betaler militærnægteren præmie for en opsparingsvariant. Præmien betales over en særligt åbnet opsparingskonto med en rentesats. Det får de i rater efter pensionsalderen, indtil puljen er tom.

Arbejdsgiveren må ikke ændre pensionsordningen fra den ene dag til den anden.

Pensionsordningen er et ansættelsesbetingelse, og arbejdsgiveren må ikke ændre den bare sådan. Dette er kun tilladt med medarbejdernes samtykke. Nogle gange står der i pensionsordningen eller overenskomsten, at der er mulighed for ensidig tilpasning. Men det er kun tilladt under alvorlige omstændigheder, som hvis virksomheden er i fare for at gå konkurs, eller fordi lovgivningen eller overenskomsten ændres. Arbejdsgiveren skal herefter informere sine medarbejdere om et ændringsforslag.

Hvis en ordning er gældende i virksomheden, er den i stort set alle tilfælde obligatorisk. Hvis der tilbydes frivillig pension, er nøglen at sikre, at alle deltager. Har du spørgsmål efter at have læst vores blog? Du er velkommen til kontakt os; vores advokater vil med glæde tale med dig og give dig passende råd. 

Law & More