Forening med begrænset retsevne

Forening med begrænset retsevne

Juridisk set er en forening en juridisk enhed med medlemmer. En forening er dannet med et bestemt formål, for eksempel en idrætsforening, og kan lave sine egne regler. Loven skelner mellem en forening med fuld handleevne og en forening med begrænset retsevne. Denne blog diskuterer de vigtige aspekter af foreningen med begrænset retsevne, også kendt som den uformelle forening. Formålet er at hjælpe læserne med at vurdere, om dette er en passende juridisk form.

stiftende

Du behøver ikke gå til en notar for at oprette en forening med begrænset retsevne. Der skal dog være en multilateral retsakt, som betyder, at mindst to personer stifter foreningen. Som stiftere kan du udarbejde dine vedtægter og underskrive dem. Disse kaldes private vedtægter. I modsætning til flere andre juridiske former er du det ikke forpligtet at registrere disse vedtægter hos Handelskammeret. Endelig har en forening ingen minimumsstartkapital, så der kræves ingen kapital for at stifte en forening.

Der er flere ting, du som minimum bør have med i de private vedtægter:

  1. Foreningens navn.
  2. Den kommune, hvori foreningen er beliggende.
  3. Foreningens formål.
  4. Medlemmers forpligtelser og hvordan disse forpligtelser kan pålægges.
  5. Regler om medlemskab; hvordan man bliver medlem og betingelserne.
  6. Metoden til indkaldelse til generalforsamlingen.
  7. Metoden til udnævnelse og afskedigelse af direktører.
  8. Destinationen for de penge, der er tilbage efter foreningens opløsning, eller hvordan denne destination vil blive fastlagt.

Gældende love og regler gælder, hvis et forhold ikke er fastsat i vedtægterne.

Ansvar og begrænset jurisdiktion

Ansvar afhænger af registrering hos Handelskammeret; denne registrering er ikke obligatorisk, men begrænser ansvaret. Er foreningen registreret, hæfter som udgangspunkt foreningen, eventuelt direktørerne. Er foreningen ikke registreret, hæfter bestyrelsen direkte privat.

Derudover hæfter direktører også direkte privat i tilfælde af dårlig ledelse. Dette sker, når en direktør ikke udfører sine opgaver korrekt.

Nogle eksempler på dårlig ledelse:

  • Økonomisk fejlstyring: manglende føring af korrekte regnskaber, manglende udarbejdelse af regnskaber eller uretmæssig tilegnelse af midler.
  • Interessekonflikt: at bruge sin position i organisationen til personlige interesser, for eksempel ved at tildele kontrakter til familie eller venner.
  • Beføjelsesmisbrug: at træffe beslutninger, der ikke ligger inden for direktørens beføjelser, eller at træffe beslutninger, der er imod organisationens bedste interesser.

På grund af den begrænsede retsevne har foreningen færre rettigheder, fordi foreningen ikke er bemyndiget til at købe en ejendom eller modtage arv.

Foreningens opgaver

Lederne af en forening er ved lov forpligtet til at opbevare regnskaber i syv år. Derudover bør der afholdes mindst et medlemsmøde årligt. For så vidt angår bestyrelsen gælder, at hvis vedtægterne ikke bestemmer andet, skal foreningens bestyrelse bestå af mindst en formand, sekretær og kasserer.

organer

En forening er under alle omstændigheder forpligtet til at have en bestyrelse. Medlemmerne udpeger bestyrelsen, medmindre andet er fastsat i vedtægterne. Alle medlemmer udgør tilsammen foreningens væsentligste organ, medlemmernes generalforsamling. Det kan endvidere i vedtægterne fastsættes, at der skal være et tilsynsråd; dette organs hovedopgave er at føre tilsyn med bestyrelsens politik og de almindelige sagers gang.

Skattemæssige aspekter

Om foreningen er skattepligtig afhænger af, hvordan den udføres. Hvis en forening for eksempel er iværksætter for moms, driver virksomhed eller beskæftiger medarbejdere, kan foreningen blive udsat for skat.

Andre kendetegn ved en forening med begrænset ansvar

  • En medlemsdatabase, denne indeholder oplysninger om foreningens medlemmer.
  • Et formål, en forening tilrettelægger hovedsageligt aktiviteter for sine medlemmer og sigter dermed ikke efter at skabe overskud.
  • Foreningen skal agere samlet inden for lovens rammer. Det betyder, at enkelte medlemmer ikke må handle med samme formål som foreningen. Eksempelvis må et enkelt medlem ikke skaffe penge til en velgørenhed på eget initiativ, hvis det også er foreningens fælles formål at skaffe penge til denne. Dette kan føre til forvirring og konflikter i organisationen.
  • En forening har ingen kapital opdelt i aktier; som følge heraf har foreningen heller ingen aktionærer.

Opsige foreningen

En forening ophører efter medlemmernes beslutning på generalforsamlingen. Denne beslutning skal være på dagsordenen for mødet. Ellers er det ikke gyldigt.

Foreningen ophører ikke umiddelbart med at eksistere; den opsiges først helt, når al gæld og andre økonomiske forpligtelser er betalt. Hvis der er aktiver tilbage, skal proceduren i de private vedtægter følges.

Medlemskab kan afsluttes med:

  • Et medlems død, medmindre arv af medlemskab er tilladt. Ifølge vedtægterne.
  • Opsigelse fra det pågældende medlems eller foreningens side.
  • Udelukkelse fra medlemskab; bestyrelsen træffer denne beslutning, medmindre vedtægterne udpeger et andet organ. Dette er en retsakt, hvorved en person udskrives af medlemsregisteret.
Law & More