Generelle købsbetingelser: B2B

Generelle købsbetingelser: B2B

Som iværksætter indgår du regelmæssigt aftaler. Også med andre virksomheder. Generelle vilkår og betingelser er ofte en del af aftalen. De generelle vilkår og betingelser regulerer (juridiske) emner, der er vigtige i enhver aftale, såsom betalingsbetingelser og forpligtelser. Hvis du som iværksætter køber varer og/eller tjenester, kan du også have et sæt generelle indkøbsbetingelser. Hvis du ikke har disse, kan du overveje at tegne dem. En advokat fra Law & More vil med glæde hjælpe dig med dette. Denne blog vil diskutere de vigtigste aspekter af de generelle købsbetingelser og vil fremhæve nogle betingelser for bestemte sektorer. I vores blog 'Generelle vilkår og betingelser: hvad du bør vide om dem' du kan læse mere generisk information om generelle vilkår og betingelser og oplysninger, der er af interesse for forbrugere eller virksomheder, der fokuserer på forbrugere.

Generelle købsbetingelser: B2B

Hvad er generelle vilkår og betingelser?

Generelle vilkår og betingelser indeholder ofte standardbestemmelser, der kan bruges igen til hver kontrakt. I selve kontrakten er parterne enige om, hvad de præcist forventer af hinanden: kerneaftalerne. Hver kontrakt er anderledes. De generelle betingelser fastsætter forudsætningerne. De generelle vilkår og betingelser er beregnet til at blive brugt igen og igen. Du bruger dem, hvis du regelmæssigt indgår samme type aftaler eller kan gøre det. Generelle vilkår gør det meget lettere at indgå nye kontrakter, fordi der ikke skal fastsættes en række (standard) emner hver gang. Købsbetingelser er de betingelser, der gælder for køb af varer og tjenester. Dette er et meget bredt begreb. Købsbetingelser kan derfor findes i alle slags sektorer som f.eks. Byggeindustrien, sundhedssektoren og andre servicesektorer. Hvis du er aktiv på detailmarkedet, vil indkøb være dagens orden. Afhængigt af den type virksomhed, der udøves, skal der udarbejdes passende generelle vilkår og betingelser.

Ved brug af generelle vilkår og betingelser er to aspekter af stor betydning: 1) hvornår kan generelle vilkår og betingelser påberåbes, og 2) hvad kan og kan ikke reguleres i generelle vilkår og betingelser?

Påkalder dine egne generelle vilkår og betingelser

I tilfælde af konflikt med leverandøren vil du måske stole på dine generelle indkøbsbetingelser. Om du rent faktisk kan stole på dem afhænger af en række aspekter. Først og fremmest skal generelle vilkår og betingelser erklæres gældende. Hvordan kan du erklære dem gældende? Ved at angive i anmodningen om tilbud, ordre eller indkøbsordre eller i aftalen, at du erklærer dine generelle købsbetingelser gældende for aftalen. For eksempel kan du inkludere følgende sætning: "De generelle købsbetingelser for [virksomhedsnavn] gælder for alle vores aftaler". Hvis du beskæftiger dig med forskellige former for indkøb, for eksempel både køb af varer og kontrahering af arbejde, og du arbejder med forskellige generelle betingelser, skal du også tydeligt angive, hvilke betingelser du erklærer at være gældende.

For det andet skal dine generelle købsbetingelser accepteres af din handelspart. Den ideelle situation er, at dette gøres skriftligt, men dette er ikke nødvendigt for, at betingelserne er gældende. Betingelserne kan også stiltiende accepteres, for eksempel fordi leverandøren ikke har protesteret mod erklæringen om anvendelighed af dine generelle købsbetingelser og efterfølgende indgår kontrakten med dig.

Endelig har brugeren af ​​de generelle købsbetingelser, det vil sige dig som køber, en informationspligt (§ 6: 233 under b i den nederlandske civillov). Denne forpligtelse opfyldes, hvis de generelle købsbetingelser er blevet overdraget til leverandøren før eller ved aftalens indgåelse. Hvis overdragelse af de generelle købsbetingelser før eller på tidspunktet for kontraktens indgåelse er ikke rimeligt muligt, kan forpligtelsen til at give oplysninger opfyldes på en anden måde. I så fald er det tilstrækkeligt at angive, at betingelserne er tilgængelige til inspektion på brugerens kontor eller i et handelskammer, som er angivet af ham, eller at de er blevet indgivet til et domstolsregister, og at de vil blive sendt efter anmodning. Denne erklæring skal afgives inden kontraktens indgåelse. Det forhold, at levering ikke er rimeligt mulig, kan kun antages i undtagelsestilfælde.

Levering kan også foregå elektronisk. I dette tilfælde gælder de samme krav som for den fysiske overdragelse. I så fald skal købsbetingelserne gøres tilgængelige før eller på tidspunktet for indgåelsen af ​​kontrakten på en sådan måde, at leverandøren kan gemme dem, og de er tilgængelige til fremtidig reference. Hvis dette er ikke rimeligt muligt, skal leverandøren informeres inden aftalens indgåelse, hvor betingelserne kan høres elektronisk, og at de vil blive sendt elektronisk eller på anden måde efter anmodning. Bemærk venligst: hvis aftalen ikke indgås elektronisk, er leverandørens samtykke påkrævet for at de generelle købsbetingelser stilles til rådighed elektronisk!

Hvis forpligtelsen til at give oplysninger ikke er opfyldt, kan du muligvis ikke påberåbe dig en klausul i de generelle vilkår og betingelser. Klausulen kan derefter annulleres. En stor modpart kan ikke påberåbe sig ugyldighed på grund af tilsidesættelse af oplysningspligten. Den anden part kan imidlertid stole på rimelighed og rimelighed. Det betyder, at den anden part kan argumentere for, at og hvorfor en bestemmelse i dine generelle købsbetingelser er uacceptabel i betragtning af den førnævnte standard.

Kamp om former

Hvis du erklærer dine generelle købsbetingelser gældende, kan det ske, at leverandøren afviser anvendelsen af ​​dine betingelser og erklærer sine egne generelle leveringsbetingelser gældende. Denne situation kaldes 'juridisk kamp' i juridisk jargon. I Nederlandene er hovedreglen, at de betingelser, der først henvises til, finder anvendelse. Du bør derfor sikre, at du erklærer dine generelle indkøbsbetingelser gældende og afleverer dem på et så tidligt tidspunkt som muligt. Betingelserne kan erklæres gældende allerede på tidspunktet for anmodningen om et tilbud. Hvis leverandøren ikke udtrykkeligt afviser dine betingelser under tilbuddet, gælder dine generelle købsbetingelser. Hvis leverandøren inkluderer sine egne vilkår og betingelser i tilbudet (tilbud) og eksplicit afviser dit, og du accepterer tilbuddet, skal du igen henvise til dine købsbetingelser og eksplicit afvise leverandørens. Hvis du ikke udtrykkeligt afviser dem, vil der stadig blive etableret en aftale, som leverandørens generelle salgsbetingelser gælder for! Det er derfor vigtigt, at du angiver leverandøren, at du kun ønsker at acceptere, hvis dine generelle købsbetingelser gælder. For at reducere chancen for diskussioner er det bedst at medtage, at de generelle købsbetingelser gælder i selve aftalen.

International aftale

Ovenstående gælder muligvis ikke, hvis der er en international salgskontrakt. I så fald skal retten muligvis se på Wien -salgskonventionen. I denne konvention gælder 'knock out -reglen'. Hovedreglen er, at kontrakten indgås, og bestemmelserne i vilkårene og betingelserne, der er aftalt, indgår i kontrakten. Bestemmelser om begge generelle betingelser om, at konflikter ikke bliver en del af kontrakten. Parterne er derfor nødt til at aftale de modstridende bestemmelser.

Kontraktsfrihed og begrænsninger

Kontraktsret er underlagt princippet om kontraktfrihed. Det betyder, at du ikke kun frit kan beslutte, hvilken leverandør du indgår en kontrakt med, men også hvad du helt præcist aftaler med den part. Imidlertid kan ikke alt fastsættes i betingelserne uden begrænsning. Loven bestemmer også, at og når generelle betingelser kan være 'ugyldige'. På den måde tilbydes forbrugerne ekstra beskyttelse. Nogle gange kan iværksættere også påberåbe sig beskyttelsesreglerne. Dette kaldes reflekshandling. Disse er normalt små modparter. Det drejer sig f.eks. Om fysiske personer, der handler i forbindelse med udøvelse af et erhverv eller en virksomhed, f.eks. En lokal bager. Det afhænger af de specifikke omstændigheder, om en sådan part kan stole på beskyttelsesreglerne. Som køber skal du ikke tage dette i betragtning i dine generelle betingelser, fordi den anden part altid er en part, der ikke kan appellere til forbrugerbeskyttelsesreglerne. Den anden part er ofte en part, der regelmæssigt sælger/leverer eller leverer tjenester. Hvis du handler med en 'svagere part', kan der laves separate aftaler. Hvis du vælger at bruge dine standardkøbsbetingelser, risikerer du, at du ikke kan stole på en bestemt klausul i de generelle betingelser, fordi den for eksempel annulleres af din modpart.

Loven har også begrænsninger i kontraktfriheden, der gælder for alle. For eksempel kan aftaler mellem parter ikke være i strid med loven eller den offentlige orden, ellers er de ugyldige. Dette gælder både ordninger i selve kontrakten og bestemmelser i generelle vilkår og betingelser. Desuden kan vilkår annulleres, hvis de er uacceptable i henhold til standarderne for rimelighed og rimelighed. På grund af den førnævnte kontraktfrihed og reglen om, at indgåede aftaler skal udføres, skal den førnævnte standard anvendes med tilbageholdenhed. Hvis anvendelsen af ​​det pågældende udtryk er uacceptabel, kan det annulleres. Alle omstændigheder i den konkrete sag spiller en rolle i vurderingen.

Hvilke emner er dækket af de generelle vilkår og betingelser?

I de generelle vilkår og betingelser kan du forudse enhver situation, du måtte befinde dig i. Hvis en bestemmelse ikke finder anvendelse i et specifikt tilfælde, kan parterne blive enige om, at denne bestemmelse - og andre bestemmelser - vil blive udelukket. Det er også muligt at lave andre eller mere specifikke ordninger i selve kontrakten end i de generelle vilkår og betingelser. Nedenfor er en række emner, der kan reguleres i dine købsbetingelser.

Definitioner

Først og fremmest er det nyttigt at inkludere en liste over definitioner i de generelle købsbetingelser. Denne liste forklarer vigtige termer, der går igen i betingelserne.

Ansvar

Ansvar er et emne, der skal reguleres ordentligt. I princippet ønsker du, at den samme ansvarsordning skal gælde for hver kontrakt. Du ønsker at udelukke dit eget ansvar så meget som muligt. Dette er derfor et emne, der på forhånd skal reguleres i de generelle købsbetingelser.

Intellektuelle ejendomsrettigheder

En bestemmelse om intellektuel ejendomsret bør også indgå i nogle generelle vilkår og betingelser. Hvis du ofte bestiller arkitekter til at designe konstruktionstegninger og/eller entreprenører til at levere bestemte arbejder, vil du gerne have, at de endelige resultater er din ejendom. I princippet har en arkitekt som skaber ophavsretten til tegningerne. I de generelle betingelser kan det for eksempel fastsættes, at arkitekten overdrager ejerskab eller giver tilladelse til ændringer.

Fortrolighed

Når man forhandler med den anden part eller foretager et faktisk køb, deles (forretnings) følsomme oplysninger ofte. Det er derfor vigtigt at inkludere en bestemmelse i de generelle vilkår og betingelser, som sikrer, at din modpart ikke kan bruge fortrolige oplysninger (bare sådan).

Garantier

Hvis du køber produkter eller bestiller en part til at levere tjenester, ønsker du naturligvis, at den anden part garanterer visse kvalifikationer eller resultater.

Gældende lov og kompetent dommer

Hvis din kontraherende part er beliggende i Holland, og levering af varer og tjenester også finder sted i Holland, kan en bestemmelse om den lov, der gælder for kontrakten, synes mindre vigtig. For at forhindre uforudsete situationer er det dog en god ide altid i dine generelle vilkår og betingelser at medtage, hvilken lov du erklærer gældende. Derudover kan du angive i de generelle vilkår og betingelser for hvilken domstol enhver tvist skal forelægges.

Kontrahering af arbejde

Ovenstående liste er ikke udtømmende. Der er naturligvis mange flere emner, der kan reguleres i generelle vilkår og betingelser. Dette afhænger også af virksomhedstypen og den sektor, hvor den opererer. Som illustration vil vi gå ind på en række eksempler på emner, der er interessante for de generelle købsbetingelser i tilfælde af kontrakter om arbejde.

Kædeansvar

Hvis du som forstander eller entreprenør engagerer en (under) entreprenør til at udføre et materielt arbejde, så falder du ind under reguleringen af ​​kædeansvaret. Det betyder, at du er ansvarlig for betaling af lønsumsafgifter af din (under) entreprenør. Lønafgifter og socialsikringsbidrag defineres som lønsumsafgifter og socialsikringsbidrag. Hvis din entreprenør eller underleverandør ikke overholder betalingsforpligtelserne, kan Skatte- og Toldforvaltningen stille dig ansvarlig. For at undgå ansvar så meget som muligt og reducere risikoen, bør du lave visse aftaler med din (under) entreprenør. Disse kan fastsættes i de generelle vilkår og betingelser.

Advarselspligt

For eksempel kan du som forstander aftale med din entreprenør, at han inden han starter arbejdet vil undersøge situationen på stedet og derefter rapportere til dig, hvis der er fejl i opgaven. Dette er aftalt for at forhindre entreprenøren i at udføre jobbet blindt og tvinger entreprenøren til at tænke sammen med dig. På denne måde kan enhver skade undgås.

Sikkerhed

Af sikkerhedsmæssige årsager vil du stille krav til entreprenørens og entreprenørens kvaliteter. Du kan f.eks. Kræve VCA -certificering. Dette er fortrinsvis et emne, der skal behandles i de generelle vilkår og betingelser.

UAV 2012

Som iværksætter vil du måske erklære de ensartede administrative vilkår og betingelser for udførelse af værker og tekniske installationsværker 2012 gældende for forholdet til den anden part. I så fald er det også vigtigt at erklære dem gældende i de generelle købsbetingelser. Desuden skal eventuelle afvigelser fra UAV 2012 også udtrykkeligt angives.

Law & More advokater bistår både købere og leverandører. Vil du vide præcis, hvad de generelle vilkår og betingelser er? Advokater fra Law & More kan rådgive dig om dette. De kan også udarbejde generelle vilkår for dig eller vurdere eksisterende.

Law & More