Good Manufacturing Practice (GMP) billede

God fremstillingspraksis (GMP)

Inden for visse brancher er producenter underlagt strenge produktionsstandarder. Dette er tilfældet i den (menneskelige og veterinære) farmaceutiske industri, kosmetikindustrien og fødevareindustrien. God fremstillingspraksis (GMP) er et velkendt udtryk i disse brancher. GMP er et kvalitetssikringssystem, der sikrer, at produktionsprocessen registreres korrekt, og at kvaliteten derfor garanteres. På grund af den største rolle i farmaceutisk og kosmetisk industri er det kun GMP inden for disse sektorer, der diskuteres nedenfor.

Historie

Siden begyndelsen af ​​civilisationen har folk været bekymrede over kvaliteten og sikkerheden af ​​mad og medicin. I 1202 blev den første engelske madlov oprettet. Det var meget senere, i 1902, at Organic Control Act fulgte. Dette blev introduceret i USA for at regulere økologiske produkter. Disse produkter blev lovligt testet på renhed. Den oprindelige Food and Drug Act, der blev lanceret i 1906 og gjorde det ulovligt at sælge forurenet (forfalsket) mad og krævede sandfærdig mærkning. Derefter trådte en række andre love i kraft. I 1938 blev Food, Drug and Cosmetic Act indført. Loven krævede, at virksomhederne fremlagde bevis for, at deres produkter var sikre og rene, før de blev bragt i omsætning. FDA foretog undersøgelser af forurenede tabletter og afslørede, at der blev fundet alvorlige uregelmæssigheder i produktionen på fabrikken, og at det ikke længere var muligt at spore, hvor mange andre tabletter der stadig var forurenet. Denne hændelse tvang FDA til at reagere på situationen og forhindre gentagelse ved at indføre fakturering og kvalitetskontrol baseret på revisionsstandarder for alle farmaceutiske produkter. Dette førte til, hvad der senere blev kaldt GMP. Udtrykket ”God fremstillingspraksis” fremkom i 1962'erne som en ændring af American Food, Drug and Cosmetic Act.

De nuværende europæiske GMP-reguleringer blev udviklet i Europa og De Forenede Stater.

Til sidst begyndte de europæiske lande også at arbejde sammen og udarbejdede fælles GMP-retningslinjer, som blev accepteret af Den Europæiske Union.

Derudover er der i øjeblikket mange andre internationale love og regler, hvor GMP-regler er inkluderet.

Hvad er GMP?

GMP betyder ”en god måde at producere på”. GMP-regler er inkluderet i alle slags love, men i det væsentlige har disse regler det samme formål. GMP anvendes især i den farmaceutiske industri, og det er beregnet til at garantere kvaliteten af ​​produktionsprocessen. Kvaliteten af ​​et produkt kan aldrig bestemmes fuldstændigt ved at teste dets sammensætning. Ikke alle urenheder kan detekteres, og ikke alle produkter kan analyseres. Kvalitet kan derfor kun garanteres, hvis hele produktionsprocessen udføres på en nøjagtigt foreskrevet og kontrolleret måde. Kun på denne måde sikrer produktionsprocessen kvaliteten af ​​et lægemiddel. Denne produktionsmetode, kaldet god fremstillingspraksis, er derfor et krav for produktion af medicin.

GMP er også af betydelig betydning for internationale partnerskaber. De fleste lande accepterer kun import og salg af medicin, der er produceret i overensstemmelse med internationalt anerkendt GMP. Regeringer, der ønsker at fremme eksport af medicin, kan gøre dette ved at gøre GMP obligatorisk for al lægemiddelproduktion og ved at uddanne deres inspektører i GMP-retningslinjerne.

GMP specificerer, hvordan og under hvilke betingelser en medicin fremstilles. Under produktionen kontrolleres alle materialer, ingredienser, mellemprodukter og slutproduktet, og processen registreres nøjagtigt i den såkaldte forberedelsesprotokol. Hvis noget bagefter viser sig at være galt med en bestemt batch af produkter, er det altid muligt at finde ud af, hvordan det blev lavet, hvem der testede det, og hvor og hvilke materialer der blev brugt. Det er muligt at spore nøjagtigt, hvor det gik galt.

Selvom god kontrol er nødvendig for at garantere kvaliteten af ​​farmaceutiske produkter, skal det indses, at det endelige mål med kvalitetskontrol er at opnå perfektion i produktionsprocessen. Kvalitetskontrol blev oprettet for at sikre forbrugeren, at et produkt opfylder kvalitetsstandarder, korrekt mærkning og alle lovmæssige krav. Kvalitetskontrol alene er imidlertid ikke nok til at nå alle mål. Der skal være en forpligtelse til at opnå kvalitet og pålidelighed i hvert produkt, hver batch. Denne forpligtelse kan bedst beskrives som GMP.

Love og forskrifter

GMP-retningslinjerne er fastlagt i forskellige love og regler for de forskellige brancher. Der er internationale love og forskrifter, men der er også regler på europæisk og nationalt niveau.

internationalt

For de eksporterende virksomheder til USA gælder GMP-reglerne fra United States Food and Drug Administration (FDA). De håndhæver reglerne under afsnit 21 i Code of Federal Regulations. Retningslinjerne er kendt der under udtrykket ”Current Good Manufacturing Practice (cGMP)”.

Europa

GMP-retningslinjerne, der gælder inden for EU, er fastlagt i europæiske regler. Disse regler gælder for alle produkter, der handles inden for EU, uanset om producenten er baseret uden for EU.

For lægemidler bestemt til mennesker er de vigtigste regler forordning 1252/2014 og direktiv 2003/94 / EF. Direktiv 91/412 / EF finder anvendelse på lægemidler bestemt til veterinær brug. Der er flere relaterede love og regler, der styrer det medicinske marked. GMP-kravene er de samme for mennesket som for veterinærmedicinsk industri. For fortolkningen af ​​standarderne i denne lovgivning giver EudraLex vejledning. EudraLex er en samling af regler, der gælder for medicin inden for EU. Volumen 4 af EudraLex indeholder GMP-reglerne. Det er faktisk en manual til anvendelse af GMP-retningslinjerne og -principperne. Disse regler gælder for både human- og dyremedicin. 

national

Ministeriet for sundhed, velfærd og sport beslutter på nationalt plan, hvilken farmaceutisk pleje der kan importeres under hvilke betingelser og for hvilke medicinske indikationer. Lægemiddelloven beskriver betingelserne for fremstilling af lægemidlet, dets markedsføring og distribution til patienten. F.eks. Forbyder Opium-loven besiddelse af visse stoffer, der er opført på listerne l og XNUMX i Opium Act. Der er også en forordning om forløbere. I henhold til disse regler må farmaceuter kun lagre og / eller handle kemikalier, der kan bruges til at fremstille medicin eller eksplosiver (forløbere) under visse betingelser. Der er også regler og retningslinjer såsom FMD-forordningen (foranstaltning mod forfalskning af serienumre) og KNMP-retningslinjerne for farmaceutisk pleje og den hollandske farmaceutiske standard.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er ansvarligt for den videnskabelige evaluering, overvågning og sikkerhedskontrol af lægemidler i EU. Lov om kosmetiske produkter stiller krav til produktion af kosmetik.

GMP-krav

GMP er en del af kvalitetssikring. Generelt omfatter denne forsikring foruden GMP også områder som produktdesign og produktudvikling. Kvalitetssikring er den samlede aktivitet, der skal sikre, at et produkt eller en tjeneste overholder kvalitetskravene. Kvalitetssikring er et af de grundlæggende elementer i kvalitetsstyring. Betydningen af ​​kvalitetsstyring er afgørende. Hvis du kun forestiller dig et øjeblik, hvad der ville ske, hvis der blev begået fejl i produktionen af ​​medicin og blev opdaget for sent. Udover menneskelig lidelse ville det være en katastrofe for lægemiddelvirksomhedens omdømme. God fremstillingspraksis fokuserer på risici, der er forbundet med lægemiddelproduktion, såsom krydskontaminering (kontaminering af et lægemiddel med komponenter i et andet lægemiddel) og blandinger (fejl) forårsaget af fejlmærkning.

De krav, som GMP stiller til fremstilling af produkter, er internationalt aftalt. Denne blog skitserer kravene, der følger af forskrifterne for farmaceutisk industri. Generelt gælder de samme grundlæggende principper for enhver branche. Disse grundlæggende principper afsluttes internationalt.

EU-lovgivningen kræver, at lægemidler fremstilles i overensstemmelse med principperne og retningslinjerne for god praksis. De aspekter, der er dækket af retningslinjerne, er kvalitetskontrol, personale, lokaler og udstyr, dokumentation, produktion, kvalitetskontrol, underentreprise, klager og tilbagekaldelse af produkter og egenkontrol. Lovgivningen forpligter fabrikanten til at etablere og implementere et farmaceutisk kvalitetssikringssystem. Disse regler gælder også lægemidler bestemt til eksport.

Følgende GMP-retningslinjer bør overvejes:

  • Veluddannet, kvalificeret personale,
  • Hygiejne opretholdes strengt. Hvis nogen, for eksempel på grund af en smitsom sygdom eller åbent sår, er der en underretningsforpligtelse og opfølgningsprotokol.
  • Regelmæssige medicinske undersøgelser af medarbejdere
  • For medarbejdere, der udfører visuel inspektion, er der også en ekstra visuel inspektion,
  • Egnet udstyr,
  • Gode ​​materialer, containere og etiketter,
  • Godkendte arbejdsinstruktioner,
  • Egnet opbevaring og transport,
  • Tilstrækkeligt personale, laboratorier og instrumenter til intern kvalitetskontrol,
  • Arbejdsinstruktioner (standardprocedurer); arbejdsinstruktioner er skrevet på klart sprog og fokuseret på den lokale situation,
  • Uddannelse; driftspersonale er uddannet til at udføre arbejdsinstruktionerne
  • Dokumentation; alt skal være tydeligt på papiret og personalets egnethed
  • Oplysninger om etiketter og metode til mærkning af råvarer, mellemprodukter og færdige produkter,
  • Der er klart beskrevne, dokumenterede, pålidelige produktionsprocesser på plads,
  • Der foretages inspektioner og valideringer
  • Under fremstilling (manuel eller automatiseret) registreres det, om alle trin er udført korrekt,
  • Afvigelser fra instruktionerne registreres og undersøges detaljeret,
  • Den komplette historie for hver batch (fra råmateriale til kunde) gemmes på en sådan måde, at den let kan spores,
  • Produkterne opbevares og transporteres korrekt,
  • Der er en metode til at fjerne batches fra salg om nødvendigt,
  • Klager over kvalitetsproblemer behandles og undersøges passende. Om nødvendigt træffes der foranstaltninger for at forhindre gentagelse. 

ansvar

GMP tildeler en række ansvarsområder til nøglemedarbejdere, såsom produktionschef og / eller kvalitetskontrol og den autoriserede person. Den autoriserede person er ansvarlig for at sikre, at alle procedurer og lægemidler fremstilles og håndteres i overensstemmelse med retningslinjerne. Han eller hun underskriver (bogstaveligt talt) for hver batch medicin, der kommer fra fabrikken. Der er også en chefchef, der er ansvarlig for at sikre, at produkterne lever op til de nationale myndigheders lovgivningsmæssige krav til lægemidler uden at sætte patienter i fare på grund af manglende sikkerhed, kvalitet eller effekt. Det skal være indlysende, men det er også kravet, at lægemidlerne er egnede til det formål, de er beregnet til. 

Tilsyn og GMP-certifikat

På både europæisk og nationalt plan er der operatører, der er ansvarlige for tilsynsopgaven. Dette er Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Health Care and Youth Inspectorate (IGJ). I Holland giver IGJ et GMP-certifikat til medicinalproducenten, hvis han overholder GMP-retningslinjerne. For at gøre dette muligt foretager IGJ regelmæssige inspektioner af producenter i Holland for at undersøge, om de overholder reglerne for GMP. Hvis GMP-reglerne ikke overholdes, tilbageholdes producenten ikke kun fra et GMP-certifikat, men også fra en produktionstilladelse. IGJ inspicerer også producenter i lande uden for Den Europæiske Union. Dette gøres ved ordre fra EMA og Medicine Evaluation Board (CBG).

Også på anmodning fra Udvalget for Lægemiddelvurdering rådgiver IGJ producenterne i dossieret om markedsføringstilladelse (godkendelse af stedet). Hvis en producent ikke arbejder i overensstemmelse med GMP-kvalitetskrav, kan bestyrelsen beslutte at få denne producent fjernet fra dossieret med markedsføringstilladelsen. Bestyrelsen gør dette i samråd med IGJ og andre europæiske inspektionsmyndigheder og europæiske organer såsom Koordinationsgruppen for gensidig anerkendelse og decentraliserede procedurer - Human (CMDh) og EMA. Hvis dette kan føre til mangel på et lægemiddel for Nederlandene, skal indehaveren af ​​markedsføringstilladelsen rapportere dette til Kontoret for lægemiddelmangler og mangler.

Kosmetik og GMP

For kosmetik er der separate regler for at garantere deres kvalitet. På europæisk plan findes der kosmetikforordningen 1223/2009 / EF. Dette bestemmer også, at kosmetik skal overholde GMP. Retningslinjen, der anvendes til dette, er ISO 22916: 2007-standarden. Denne standard indeholder de grundlæggende principper for GMP, som er fokuseret på virksomheder, der producerer færdig kosmetik. Dette er en international standard, og den er også godkendt af Den Europæiske Standardiseringskomité (CEN). Dette er et europæisk standardiseringsorgan, der skaber standarder, der er meget efterspurgt. Anvendelsen af ​​disse standarder er ikke obligatorisk, men viser udefra, at produkterne eller tjenesterne lever op til kvalitetsstandarder. Standardiseringsorganet udvikler også 'harmoniserede standarder' efter anmodning fra Den Europæiske Union.

Disse GMP-forordninger, der er specificeret i standarden, har dybest set det samme mål som for medicinalindustrien: at garantere produktets kvalitet og sikkerhed. Denne standard fokuserer kun på kosmetikindustrien. Det inkluderer og dækker:

  • produktion,
  • opbevaring,
  • emballage,
  • test- og transportprocesser
  • forskning og udvikling
  • distribution af færdige kosmetik
  • sikkerhed for produktionsmedarbejdere
  • miljøbeskyttelse.

Standarden sikrer ikke kun anvendelse af produktkriterier og krav til produktionen af ​​varer. Anvendelse af standarden giver producenten mulighed for at styre kvaliteten og sikkerhedskravene i forsyningskæden og overvåge farerne og risiciene ved kosmetik. GMP-forskrifterne svarer til reglerne, som tidligere blev nævnt detaljeret i afsnittet ”GMP-krav”.

Har du brug for rådgivning eller support til lægemiddellovgivning eller kosmetiklovgivning? Eller har du spørgsmål til denne blog? Kontakt advokater på Law & More. Vi besvarer dine spørgsmål og yder juridisk assistance, hvor det er nødvendigt.

Law & More