Hollandske toldvæsener

Risici og konsekvenser ved at medbringe forbudte produkter

Hollandske toldvæsen: risici og konsekvenser ved at bringe forbudte produkter ind i Nederlandene

Når man besøger et fremmed land med fly, er det almindelig kendt, at man skal passere tolden i lufthavnen. Personer, der besøger Holland skal passere tolden i for eksempel Schiphol Lufthavn eller Eindhoven Lufthavn. Det sker ofte, at taskerne med passagerer indeholder forbudte produkter, som så kommer ind i Holland med vilje eller som følge af uvidenhed eller uopmærksomhed. Uanset årsagen kan konsekvenserne af disse handlinger være alvorlige. I Holland har regeringen givet toldvæsenet den særlige bemyndigelse til selv at udstede strafferetlige eller administrative sanktioner. Disse beføjelser er fastlagt i Algemene Douanewet (den generelle toldlov). Specifikt hvilke sanktioner er der, og hvor strenge kan disse sanktioner faktisk blive? Læs den her!

Den 'Algemene Douanetwet'

Hollandsk strafferet kender generelt princippet om territorialitet. Den hollandske straffelov indeholder en bestemmelse, der siger, at koden gælder for alle, der begår enhver kriminel handling i Nederlandene. Dette betyder, at nationalitet eller opholdsland for den, der begår lovovertrædelsen, ikke er nogen afgørende kriterier. Algemene Douanewet er baseret på det samme princip og gælder for specifikke toldsituationer, der opstår inden for Nederlandene. Hvis Algemene Douanewet ikke indeholder specifikke regler, kan man stole på de generelle bestemmelser i blandt andet den hollandske straffelov ('Wetboek van Strafrecht') og den almindelige administrative lov ('Algemene Wet Bestuursrecht' eller 'Awb'). I Algemene Douanewet er der lagt vægt på kriminelle sanktioner. Desuden er der forskel i situationer, hvor de forskellige typer af sanktioner kan pålægges.

Hollandske fortolker risikoen og konsekvenserne ved at bringe forbudte produkter til Holland

Administrativ straf

Der kan idømmes en administrativ sanktion: når varer ikke fremlægges for told, når man ikke overholder licensvilkårene, når der ikke er varer på et lagersted, når formaliteterne til at afslutte toldprocedurer for varer, der er bragt ind i EU, ikke er opfyldt, og når varerne ikke rettidigt har modtaget en tolddestination. Den administrative bøde kan nå en højde på + - EUR 300, - eller i andre tilfælde en højde på højst 100% af toldbeløbet.

Straffesag

Det er mere sandsynligt, at der vil blive idømt en straffesag, hvis forbudte varer kommer ind i Holland ved ankomsten til en lufthavn. En strafbar straf kan for eksempel pålægges, når varer importeres til Nederlandene, som ifølge loven ikke kan importeres, eller som er blevet erklæret forkert. Bortset fra disse eksempler på kriminelle handlinger, beskriver Algemene Douanewet en række andre kriminelle handlinger. Den strafferetlige bøde kan normalt nå en maksimal højde på 8,200 EUR eller højden på det told, der er undgået, når dette beløb er højere. I tilfælde af forsætlige handlinger kan den maksimale bøde under Algemene Douanewet nå en højde på 82,000 EUR eller højden på det told, der undgås, når dette beløb er højere. I nogle tilfælde sætter Algemene Douanewet en fængselsstraf. I dette tilfælde kan handlingerne eller undladelserne ses som en forbrydelse. Når Algemene Douanewet ikke sætter en fængselsstraf, men kun en bøde, kan handlingerne eller undladelserne ses som en lovovertrædelse. Den maksimale fængselsstraf inkluderet i Algemene Douanewet er en straf på seks år. Når importerede varer importeres til Holland, kan straffen være en fængsel på fire år. Bøden har i et sådant tilfælde højst 20,500 EUR.

Procedurer

  • Administrativ procedure: den administrative procedure adskiller sig fra straffesagen. Afhængig af hvor alvorlig handlingen er, kan den administrative procedure være enkel eller mere kompliceret. I tilfælde af retsakter, for hvilke der kan pålægges en bøde på under 340 EUR, - vil proceduren normalt være enkel. Når der bemærkes en overtrædelse, som der kan pålægges en administrativ bøde for, meddeles dette til den pågældende. Meddelelsen indeholder resultaterne. I tilfælde af retsakter, for hvilke bøden kan være højere end 340 EUR, - skal en mere detaljeret procedure følges. For det første skal den involverede modtage en skriftlig meddelelse om hensigten at pålægge den administrative bøde. Dette giver ham eller hende muligheden for at modstå bøden. Derefter vil det (inden for 13 uger) blive besluttet, om bøden pålægges eller ej. I Holland kan man gøre indsigelse mod en afgørelse truffet af et administrativt organ (inspektøren) inden for seks uger efter beslutningen. Beslutningen genovervejes inden for en periode på seks uger. Bagefter er det også muligt at tage beslutningen for retten.
  • Straffesag: Når der opdages en strafbar handling, udarbejdes en officiel rapport, på grundlag af hvilken der kan udstedes en straffebud. Når der udsendes en straffekendelse med et beløb, der er højere end 2,000 EUR, skal den mistænkte først høres. En kopi af straffebudet vil blive leveret til den mistænkte. En inspektør eller en udpeget embedsmand bestemmer det tidspunkt, inden bøden skal betales. Efter fjorten dage efter modtagelse af en kopi af straffebudet af den mistænkte kan boten genindvindes. Når den mistænkte ikke er enig i straffebudet, kan han modstå straffebudet på den nederlandske anklagemyndighed inden for to uger. Dette vil resultere i en revurdering af sagen, hvorefter straffebudet kan annulleres, ændres eller en kan kaldes for retten. Retten vil derefter beslutte, hvad der sker. I mere alvorlige sager skal den officielle rapport som nævnt i første punktum i foregående afsnit først sendes til anklagemyndigheden, der derefter kan afhente sagen. Anklagemyndigheden kan derefter også beslutte at henvise sagen tilbage til inspektøren. Når straffebudet ikke er betalt, kan en fængselsstraf følge.

Sanktionernes højde

Retningslinjer for straffen er inkluderet i Algemene Douanewet. Sanktionernes specifikke højde bestemmes af enten en inspektør eller en udpeget embedsmand eller den offentlige anklager (sidstnævnte kun i tilfælde af en kriminel handling) og vil blive fastlagt i en straffesag (strafbeschikking) eller en administrativ afgørelse (beschikking ). Som beskrevet tidligere kan man rejse indsigelser mod den administrative beslutning ('bezwaar maken') hos det administrative organ, eller man kan modstå straffebestemmelsen hos den offentlige anklager. Efter sidstnævnte modstand afsætter domstolen en dom i sagen.

Hvordan pålægges disse sanktioner?

Straffeafgørelsen eller den administrative beslutning vil normalt følge et stykke tid efter hændelsen, da det tager noget proceduremæssigt / administrativt arbejde at lægge alle relevante oplysninger på papir. Ikke desto mindre er det et kendt fænomen under hollandsk lov (især hollandske strafferet), at det under omstændigheder kunne være muligt at betale straffebud straks. Et godt eksempel er den direkte betaling af straffebud i tilfælde af narkotikabesiddelse på hollandske festivaler. Dette anbefales dog aldrig, da betalingerne af bøder straks udgør en erkendelse af skyld, med mange mulige konsekvenser såsom en kriminel fortegnelse. Ikke desto mindre anbefales det at betale eller modstå bøden inden for den givne tid. Når straffen stadig ikke er betalt efter flere påmindelser, ringer man normalt ved hjælp af en foged for at hente beløbet. Når dette ikke viser sig at være effektivt, kan en fængselsstraf følge.

Kontakt

Hvis du har yderligere spørgsmål eller kommentarer efter at have læst denne artikel, er du velkommen til at kontakte mr. Maxim Hodak, advokat kl Law & More via maxim.hodak@lawandmore.nl eller mr. Tom Meevis, advokat kl Law & More via tom.meevis@lawandmore.nl eller ring til os på +31 (0)40-3690680.

Law & More