Umiddelbar afskedigelse

Umiddelbar afskedigelse

Både ansatte og arbejdsgivere kan komme i kontakt med afskedigelse på forskellige måder. Vælger du det selv eller ej? Og under hvilke omstændigheder? En af de mest drastiske måder er øjeblikkelig afskedigelse. Er det tilfældet? Derefter slutter ansættelseskontrakten mellem medarbejderen og arbejdsgiveren øjeblikkeligt. I ansættelsesforholdet tilfalder denne mulighed både arbejdsgiveren og arbejdstageren. Afgørelsen om denne form for afskedigelse kan dog ikke træffes natten over af nogen af ​​parterne. I begge tilfælde gælder visse betingelser for en gyldig afskedigelse, og parterne har visse rettigheder og pligter.

Umiddelbar afskedigelse

For en gyldig øjeblikkelig afskedigelse skal både arbejdsgiveren og arbejdstageren opfylde følgende juridiske krav.

  • Presserende grund. Omstændighederne skal være af en sådan art, at en af ​​parterne tvinges til at afvise det. Dette skal vedrøre handlinger, karakteristika eller adfærd for en af ​​parterne, som et resultat heraf, at den anden part ikke med rimelighed kan forventes at fortsætte ansættelseskontrakten. Mere specifikt kan det være trussel, bedrag eller alvorlig fare for liv eller helbred på arbejdspladsen. En anden årsag kan være manglen på tilstrækkelig plads til rådighed af arbejdsgiveren, selvom dette er aftalt.
  • Umiddelbar afskedigelse. Hvis arbejdsgiveren eller medarbejderen derefter fortsætter med afskedigelse med øjeblikkelig virkning, skal en sådan afskedigelse gives eller træffes straks, dvs. umiddelbart efter den pågældende hændelse eller strafbare handling. Derudover har parterne tilladelse til at tage kort tid, før de fortsætter med en sådan afskedigelse, for eksempel for at få juridisk rådgivning eller indlede en efterforskning. Hvis en af ​​parterne venter for længe, ​​kan dette krav ikke længere opfyldes.
  • Umiddelbar anmeldelse. Derudover skal den presserende årsag meddeles den anden part uden forsinkelse, dvs. straks efter øjeblikkelig afskedigelse.

Hvis disse krav ikke er opfyldt, er afskedigelsen ugyldig. Er alle tre af ovenstående betingelser opfyldt? Derefter slutter ansættelseskontrakten mellem parterne med øjeblikkelig virkning. For en sådan afskedigelse behøver ikke anmodning om tilladelse fra UWV eller underretten, og der skal ikke overholdes nogen opsigelsesfrist. Som et resultat har parterne visse rettigheder og forpligtelser. Hvilke rettigheder eller forpligtelser dette er, diskuteres nedenfor. 

Overgangsgebyr

Hvis medarbejderen er den person, der beslutter at afskedige med øjeblikkelig virkning, for eksempel på grund af alvorlige strafbare handlinger eller undladelser fra arbejdsgiverens side, har den medarbejder, der har været ansat i mindst 2 år, ret til en overgangsbetaling. Vil arbejdsgiveren fortsætte med afskedigelse med øjeblikkelig virkning? I dette tilfælde er medarbejderen i princippet ikke berettiget til en overgangsbetaling, hvis afskedigelsen er et resultat af alvorlige strafbare handlinger eller undladelser fra medarbejderens side. Underretten kan undtagelsesvis afgøre andet. I dette tilfælde kan arbejdsgiveren muligvis stadig betale (delvist) overgangsgebyret til medarbejderen. Ønsker du at vide mere om betingelserne for eller beregningen af ​​et overgangsgebyr? Kontakt derefter advokaterne hos Law & More.

Erstatning af uopsættelig grund på grund af forsæt eller fejl

Hvis medarbejderen straks fratræder af en presserende grund på grund af forsæt eller skyld fra arbejdsgiverens side, skylder arbejdsgiveren erstatning til den pågældende medarbejder. Denne kompensation afhænger af medarbejderens løn og skal mindst svare til det beløb, som medarbejderen ville have modtaget i lønninger i løbet af den lovbestemte opsigelsesperiode. Underretten kan også reducere eller øge denne erstatning i retfærdighed. Omvendt skal medarbejderen også betale en sammenlignelig kompensation til sin arbejdsgiver som følge af hans forsæt eller skyld, og underretten kan også justere størrelsen på denne kompensation.

Du er uenig i afskedigelsen

Er du som arbejdsgiver uenig med den øjeblikkelige afskedigelse, som din medarbejder har taget? I dette tilfælde kan du inden to måneder fra den dag, hvor ansættelseskontrakten med din medarbejder blev opsagt på grund af øjeblikkelig afskedigelse, anmode underretten om at give dig erstatning, som din medarbejder skal betale dig. I tilfælde af en kontrakt med en opsigelsesmulighed kan underretten tilkende erstatning for ignorering af opsigelsesperioden. Denne kompensation er derefter lig med den løn, som din medarbejder ville have modtaget i den relevante opsigelsesperiode.

Er du en medarbejder og er du uenig i din arbejdsgivers beslutning om at afskedige dig med øjeblikkelig virkning? Derefter kan du anfægte denne afskedigelse og bede underretten om at annullere afskedigelsen. Du kan også anmode om erstatning fra underretten i stedet. Begge anmodninger skal også indgives til underretten 2 måneder efter den dag, hvor kontrakten blev opsagt ved kort opsigelse. I denne retssag skal arbejdsgiveren derefter bevise, at øjeblikkelig afskedigelse opfylder kravene. Praksis viser, at det normalt er vanskeligt for arbejdsgiveren at identificere den presserende årsag til afskedigelse. Derfor skal arbejdsgiveren tage højde for, at dommeren i et sådant tilfælde vil afgøre til fordel for den ansatte. Hvis du som medarbejder efterfølgende er uenig i afgørelsen fra underretten, kan du anke dette.

For at undgå retssager kan det være fornuftigt at beslutte i samråd mellem parterne at indgå en forligsaftale og derved konvertere afskedigelsen med øjeblikkelig virkning til en afskedigelse ved gensidig samtykke. En sådan afviklingsaftale kan medføre fordele for begge parter, såsom kortvarig sikkerhed og muligvis retten til arbejdsløshedsunderstøttelse for den ansatte. Medarbejderen har ikke denne ret i tilfælde af øjeblikkelig afskedigelse.

Står du over for en øjeblikkelig afskedigelse? Derefter er det vigtigt at blive informeret om din juridiske stilling og dens konsekvenser. På Law & More vi forstår, at afskedigelse er en af ​​de mest vidtrækkende foranstaltninger i arbejdsretten, der har vidtrækkende konsekvenser for både arbejdsgiveren og arbejdstageren. Derfor tager vi en personlig tilgang, og vi kan vurdere din situation og mulighederne sammen med dig. Law & Moreadvokater er eksperter inden for afskedigelsesret og giver dig gerne juridisk rådgivning eller hjælp under en afskedigelsesprocedure. Har du andre spørgsmål om afskedigelse? Venligst kontakt Law & More eller besøg vores hjemmeside Afskedigelse. Websted.

Law & More