Ind og ud af det lovpligtige to-lags selskab

Ind og ud af det lovpligtige to-lags selskab

Det lovpligtige selskab med to niveauer er en særlig selskabsform, der kan gælde for NV og BV (såvel som andelsselskabet). Det menes ofte, at dette kun gælder for internationalt opererende grupper med en del af deres aktiviteter i Holland. Dette behøver imidlertid ikke nødvendigvis at være tilfældet; strukturregimet kan få anvendelse hurtigere end man kunne forvente. Er dette noget, der skal undgås, eller har det også sine fordele? Denne artikel diskuterer det lovpligtige selskab med to niveauer og gør det muligt for dig at foretage en korrekt vurdering af dens virkninger.

Ind og ud af det lovpligtige to-lags selskab

Formålet med det lovpligtige to-lags selskab

Det lovpligtige selskab med to niveauer blev introduceret i vores juridiske system på grund af udviklingen af ​​aktieejerskab i midten af ​​det sidste århundrede. Hvor der tidligere var majoritetsaktionærer, der var forpligtet på lang sigt, blev det mere og mere almindeligt (selv for pensionsfonde) at investere kort i en virksomhed. Da dette også førte til mindre involvering, var generalforsamlingen (herefter 'GMS') mindre i stand til at føre tilsyn med ledelsen. Dette fik lovgiveren til at indføre det lovpligtige selskab i to niveauer i 1970'erne: en særlig forretningsform, hvor strengere tilsyn søges i en balance mellem arbejdskraft og kapital. Denne balance skal opnås ved at stramme tilsynsrådets opgaver og beføjelser (herefter 'SB') og ved at indføre et samarbejdsudvalg på bekostning af styrelsen for GMS.

I dag er denne udvikling i aktionærskabet stadig relevant. Fordi mange aktionærers rolle i store virksomheder er passiv, kan det ske, at en lille gruppe aktionærer tager føringen i GMS'er og udøver stor magt over ledelsen. Den korte varighed af aktionærskabet tilskynder til en kortsigtet vision, hvor aktierne skal øges i værdi så hurtigt som muligt. Dette er et snævert syn på virksomhedens interesser, da virksomhedens interessenter (såsom dets medarbejdere) drager fordel af en langsigtet vision. Corporate Governance Code taler om 'langsigtet værdiskabelse' i denne sammenhæng. Derfor er det lovpligtige selskab med to niveauer stadig en vigtig selskabsform i dag, der har til formål at afhjælpe balancen mellem interessenternes interesser.

Hvilke virksomheder er berettigede til strukturregimet?

De lovbestemte to-trins regler (også kaldet strukturregimet eller 'structuurrregime' på hollandsk) er ikke umiddelbart obligatoriske. Loven opstiller krav, som et selskab skal opfylde, inden ansøgningen kan blive obligatorisk efter en bestemt periode (medmindre der er en undtagelse, som vil blive diskuteret nedenfor). Disse krav er beskrevet i afsnit 2: 263 i den hollandske civillov ('DCC'):

  • selskabets tegnede kapital sammen med de reserver, der er anført på balancen inklusive de forklarende noter beløber sig til i det mindste et beløb bestemt ved kongeligt dekret (i øjeblikket fastsat til € 16 mio). Dette inkluderer også de tilbagekøbte (men ikke annullerede) aktier og alle skjulte reserver som vist i de forklarende bemærkninger.
  • Virksomheden eller et afhængigt selskab deraf har oprettet et Arbejdsråd baseret på en juridisk forpligtelse.
  • Mindst 100 ansatte i Holland er beskæftiget af selskabet og dets afhængige selskab. Det faktum, at medarbejderne ikke har fast eller fuldtidsbeskæftigelse, spiller ikke en rolle heri.

Hvad er en afhængig virksomhed?

Et vigtigt koncept ud fra disse krav er afhængigt selskab. Der er ofte en misforståelse om, at de lovbestemte regler på to niveauer ikke finder anvendelse på moderselskabet, for eksempel fordi det ikke er moderselskabet, der har oprettet virksomhedsrådet, men datterselskabet. Det er derfor også vigtigt at kontrollere, om visse betingelser er opfyldt for andre virksomheder inden for koncernen. Disse kan tælle som afhængige virksomheder (ifølge artikel 2: 152/262 DCC), hvis de er:

  1. en juridisk person, hvortil virksomheden eller et eller flere afhængige selskaber alene eller i fællesskab og for sin egen eller deres egen regning bidrage med mindst halvdelen af ​​den tegnede kapital,
  2. et firma, hvis virksomhed er registreret i handelsregistret og for hvilket virksomheden eller et afhængigt selskab er fuldt ansvarlig som partner over for tredjeparter for al gæld.

Frivillig ansøgning

Endelig er det muligt at ansøge det (fulde eller afbødede) to-lags bordsystem frivilligt. I så fald gælder kun det andet krav vedrørende samarbejdsudvalget. De lovbestemte to-lags regler finder derefter anvendelse, så snart de er inkluderet i selskabets vedtægter.

Dannelsen af ​​det lovpligtige to-lags selskab

Hvis virksomheden opfylder ovennævnte krav, er den juridisk kvalificeret som en 'stor virksomhed'. Dette skal rapporteres til handelsregistret inden for to måneder efter vedtagelsen af ​​årsregnskabet af GMS. En undladelse af denne registrering tæller som en økonomisk lovovertrædelse. Desuden kan enhver legitimt interesseret part anmode retten om at foretage denne registrering. Hvis denne registrering har været i handelsregistret kontinuerligt i tre år, er strukturordningen gældende. På det tidspunkt skal vedtægterne være blevet ændret for at lette denne ordning. Perioden for anvendelse af de lovbestemte to-trins regler begynder ikke at løbe, før registreringen er foretaget, selvom meddelelsen er udeladt. Registreringen kan afbrydes i mellemtiden, hvis virksomheden ikke længere opfylder ovenstående krav. Når virksomheden får besked om, at den overholder den igen, starter perioden forfra fra starten (medmindre perioden uretmæssigt blev afbrudt).

(Delvis) undtagelse

Meddelelsesforpligtelsen gælder ikke i tilfælde af en fuld undtagelse. Hvis strukturregimet finder anvendelse, ophører dette med at eksistere uden en afstrømningsperiode. Følgende undtagelser følger af loven:

  1. Virksomheden er en afhængigt selskab af en juridisk enhed, som den fulde eller afbødede strukturordning gælder for. Med andre ord er datterselskabet undtaget, hvis det (afbødede) todelt bestyrelsessystem gælder for moderselskabet, men omvendt ikke fører til en undtagelse for moderselskabet.
  2. virksomheden fungerer som et ledelses- og finansieringsselskab i en international koncernbortset fra at de ansatte, der er ansat i virksomheden og koncernvirksomhederne, for det meste er beskæftiget uden for Holland.
  3. Et selskab, hvor mindst halvdelen af ​​den udstedte kapital deltager i a joint venture af mindst to juridiske enheder, der er underlagt strukturordningen.
  4. Servicevirksomheden er en international gruppe.

Der er også en formindsket eller svækket strukturordning for internationale grupper, hvor SB ikke er autoriseret til at udpege eller afskedige direktionsmedlemmer. Årsagen til dette er, at enhed og politik inden for koncernen med et lovbestemt to-lags selskab er brudt. Dette gælder, hvis en af ​​følgende tilfælde opstår:

  1. Virksomheden er (i) et todelt bestyrelsesselskab, hvoraf (ii) mindst halvdelen af ​​den udstedte kapital ejes af et (hollandsk eller udenlandsk) moderselskab eller afhængigt selskab og (iii) størstedelen af gruppe's medarbejdere arbejder uden for Holland.
  2. Mindst halvdelen af ​​den udstedte kapital i et lovbestemt todelt selskab ejes af to eller flere selskaber under et joint venture arrangement (gensidig samarbejdsaftale), hvoraf størstedelen af ​​medarbejderne i deres gruppe arbejder uden for Holland.
  3. Mindst halvdelen af ​​den udstedte kapital ejes af et moderselskab eller dets afhængige selskab under en gensidig samarbejdsaftale, som i sig selv er et lovpligtigt todelt selskab.

Konsekvenserne af strukturregimet

Når perioden er udløbet, skal selskabet ændre sine vedtægter i overensstemmelse med de lovbestemte bestemmelser for todelt bestyrelsessystem (artikel 2: 158-164 i DCC for NV og artikel 2: 268-2: 274 i DCC for BV). Det to-lags selskab adskiller sig fra det almindelige selskab på følgende punkter:

  • oprettelse af en bestyrelse (eller en-lags tavlestruktur i henhold til artikel 2: 164a / 274a i DCC) er obligatorisk;
  • SB får bredere beføjelser på bekostning af GMS beføjelser. F.eks. Får SB godkendelsesrettigheder vedrørende vigtige ledelsesbeslutninger og (under den fulde ordning) vil være i stand til at udpege og afskedige direktører.
  • medlemmer af SB udnævnes af GMS efter nominering af SB, hvoraf en tredjedel af medlemmerne udnævnes af virksomhedsrådet. Udnævnelsen kan kun afvises med et absolut flertal, der repræsenterer mindst en tredjedel af den udstedte kapital.

Stødende strukturregime?

Styrken til små, aktivistiske og udelukkende profitorienterede aktionærer kan begrænses af strukturregimet. Dette skyldes, at SB gennem udvidelse af sine beføjelser kan fokusere på en bredere vifte af interesser inden for virksomhedens interesse, herunder aktionærens interesse, hvilket gavner interessenterne i bred forstand såvel som virksomhedens kontinuitet. Medarbejdere får også større indflydelse på virksomhedens politik, fordi samarbejdsudvalget udnævner en tredjedel af SB.

Begrænsning af aktionærens kontrol

Det lovpligtige todelt selskab kan imidlertid være ugunstigt, hvis der opstår en situation, der afviger fra den kortsigtede aktionærpraksis. Dette skyldes, at store aktionærer, der tidligere har beriget virksomheden med deres indflydelse og langsigtede vision (som for eksempel i familievirksomheder), er begrænsede i deres kontrol af to-lags bestyrelsessystemet. Dette kan også gøre virksomheden mindre attraktiv for udenlandsk kapital. Dette skyldes, at det lovpligtige selskab i to niveauer ikke længere er i stand til at udøve rettighederne til udnævnelse og afskedigelse - den mest vidtrækkende udøvelse af denne kontrol - og (selv i den formindskede ordning) til at udøve vetoret på vigtige ledelsesbeslutninger . De resterende rettigheder til anbefaling eller indsigelse og muligheden for afskedigelse i mellemtiden er kun en lys skygge af dette. Ønsket om et lovbestemt todelt system afhænger derfor af aktionærkulturen i virksomheden.

Et skræddersyet strukturregime

Ikke desto mindre er det muligt at træffe nogle ordninger for at imødekomme selskabets aktionærer inden for lovens grænser. For eksempel, selvom det ikke er muligt i vedtægterne at begrænse SB's godkendelse af vigtige ledelsesbeslutninger, er det også muligt at kræve godkendelse fra et andet selskabsorgan (f.eks. GMS) for disse beslutninger. For dette gælder de normale regler for ændring af vedtægterne. Udover en afvigelse i vedtægterne er en kontraktlig afvigelse også mulig. Dette tilrådes imidlertid ikke, fordi det ikke kan håndhæves i selskabsretten. Ved at foretage lovligt tilladte ændringer af de lovbestemte to-lags regler er det muligt at finde en vej ind i det regime, der passer til virksomheden, på trods af den obligatoriske anvendelse.

Har du stadig spørgsmål om strukturregimet efter at have læst denne artikel, eller ønsker du tilpasset rådgivning om et strukturregime? Så kontakt venligst Law & More. Vores advokater er specialiserede i selskabsret og vil med glæde hjælpe dig!

Law & More