Fornærmelse, bagvaskelse og bagvaskelse billede

Fornærmelse, ærekrænkelse og bagvaskelse

At udtrykke din mening eller kritik er i princippet ikke et tabu. Dette har dog sine grænser. Uttalelser bør ikke være ulovlige. Hvorvidt en erklæring er ulovlig vil blive bedømt efter specifikke situationer. I dommen foretages en balance mellem retten til ytringsfrihed på den ene side og retten til beskyttelse af ens ære og omdømme på den anden side. Fornærmende personer eller iværksættere har altid en negativ konnotation. I nogle tilfælde betragtes en fornærmelse som ulovlig. I praksis er der ofte tale om to former for fornærmelse. Der kan være ærekrænkelse og / eller bagvaskelse. Både ærekrenkelse og bagvaskelse sætter ofret bevidst i et dårligt lys. Hvad der er tale om bagvaskelse og ærekrænkelser, forklares i denne blog. Vi vil også se på de sanktioner, der kan pålægges en person, der er skyldig i ærekrænkelse og / eller bagvaskelse.

Fornærme

”Enhver forsætlig fornærmelse, der ikke er dækket af ærekrænkelse eller bagvaskelse”, skal betegnes som en simpel fornærmelse. Et kendetegn ved fornærmelse er, at det er en klageovertrædelse. Dette betyder, at den tiltalte kun kan retsforfølges, når offeret har anmeldt det. Fornærmelse ses normalt kun som noget, der ikke er ryddeligt, men hvis du er opmærksom på dine rettigheder, kan du i nogle tilfælde sikre, at den person, der har fornærmet dig, kan blive retsforfulgt. Imidlertid forekommer det ofte, at offeret ikke rapporterer fornærmelse, fordi han eller hun kan opleve flere ulemper i forhold til sagernes reklame.

Bagvaskelse

Når det drejer sig om bevidst at angribe nogen ære eller gode navn med det formål at offentliggøre det, er denne person skyldig til ærekrænkelse. Bevidst overfald betyder, at en persons navn bevidst sættes i et dårligt lys. Ved forsætlig overfald betyder lovgiveren, at du kan straffes, hvis du bevidst siger dårlige ting om et individ, en gruppe eller en organisation med det formål at offentliggøre det. Ærekrængelse kan finde sted verbalt såvel som skriftligt. Når det finder sted skriftligt, er det kvalificeret som en ærekrænkende note. Motiverne for en ærekrænkelse er ofte hævn eller frustration. En fordel for offeret er, at den begåede ærekrænkelse er lettere at bevise, hvis den er skriftlig.

Bagvaskelse

Der er tale om baktalelse, når nogen bevidst bliver baktalt ved at afgive offentlige udsagn, som han ved eller burde have vidst, at udsagnene ikke er baseret på sandhed. Blegning kan derfor ses som at anklage nogen ved hjælp af løgne.

Anklager skal være baseret på kendsgerninger

Et vigtigt spørgsmål, der undersøges i praksis, er, om, og i bekræftende fald i hvilket omfang, beskyldningerne fandt støtte i fakta, der var tilgængelige på tidspunktet for erklæringerne. Dommeren ser derfor tilbage på situationen, som det var på det tidspunkt, hvor de pågældende udsagn blev afgivet. Hvis visse udsagn synes ulovlige for dommeren, vil han bestemme, at den person, der afgav erklæringen, er ansvarlig for den skade, der følger heraf. I de fleste tilfælde har offeret ret til erstatning. I tilfælde af ulovlig erklæring kan offeret også anmode om retshjælp ved hjælp af en advokat. Rettelse betyder, at en ulovlig offentliggørelse eller erklæring rettes. Kort sagt angiver en afhjælpning, at en tidligere meddelelse var forkert eller ubegrundet.

Civilretlige og strafferetlige procedurer

I tilfælde af fornærmelse, ærekrænkelse eller bagvaskelse har offeret mulighed for at gennemgå både civilretlig og straffesag. Gennem civilret kan offeret kræve erstatning eller berigtigelse. Da ærekrænkelse og bagvaskelse også er strafbare handlinger, kan offeret også anmelde dem og kræve, at gerningsmanden retsforfølges i henhold til straffelovgivning.

Fornærmelse, ærekrænkelse og bagvaskelse: hvad er sanktionerne?

Enkel fornærmelse kan være strafbart. En betingelse herfor er, at offeret skal have afgivet en rapport, og anklagemyndigheden skal have besluttet at retsforfølge den mistænkte. Den maksimale dom, dommeren kan idømme, er tre måneders fængsel eller en bøde i den anden kategori (4,100 €). Bøden eller (fængselsstraffen) afhænger af fornærmelsens alvor. For eksempel straffes diskriminerende fornærmelser hårdere.

Ærekrængelse er også strafbart. Også her skal offeret have afgivet en rapport, og anklagemyndigheden skal have besluttet at retsforfølge de tiltalte. I tilfælde af ærekrænkelse kan dommeren idømme en maksimal frihedsberøvelse på seks måneder eller en bøde for den tredje kategori (8,200 €). Som i tilfælde af fornærmelse tages der også hensyn til overtrædelsens alvor. For eksempel straffes ærekrænkelser mod en embedsmand strengere.

I tilfælde af baktalelse er de sanktioner, der kan pålægges, væsentligt tungere. I tilfælde af baktalelse kan retten idømme en maksimal fængselsperiode på to år eller en bøde for den fjerde kategori (€ 20,500). I tilfælde af bagvaskelse kan der også være en falsk rapport, mens erklæreren ved, at lovovertrædelsen ikke er begået. I praksis kaldes dette en ærekrænkende beskyldning. Sådanne anklager forekommer hovedsageligt i situationer, hvor nogen hævder at være blevet overfaldet eller misbrugt, mens dette ikke er tilfældet.

Forsøgt ærekrenkelse og / eller bagvaskelse

Et forsøg på ærekrænkelse og / eller bagvaskelse er også strafbart. Med 'forsøgt' menes, at der er gjort et forsøg på at begå ærekrenkelse eller bagvaskelse mod en anden person, men dette er mislykket. Et krav til dette er, at der skal være en begyndelse på forbrydelsen. Hvis en sådan start endnu ikke er begyndt, er der ingen straf. Dette gælder også, når der er startet, men gerningsmanden beslutter selv at ikke begå bagvaskelse eller ærekrænkelse.

Hvis nogen kan straffes for forsøg på ærekrænkelse eller bagvaskelse, gælder en maksimal straf på 2/3 af den maksimale straf for den afsluttede overtrædelse. I tilfælde af forsøg på ærekrænkelse er dette derfor en maksimumsstraf på 4 måneder. For forsøg på bagvaskelse betyder dette en maksimal straf på et år og fire måneder.

Skal du beskæftige dig med fornærmelse, ærekrænkelse eller bagvaskelse? Og ønsker du mere information om dine rettigheder? Tøv ikke med at kontakte Law & More advokater. Vi kan også hjælpe dig, hvis du selv bliver retsforfulgt af den offentlige anklagemyndighed. Vores ekspert og specialiserede advokater inden for strafferet giver dig gerne råd og hjælper dig i retssager.

Law & More