Internationalt surrogatibillede

International surrogati

I praksis vælger tilsigtede forældre i stigende grad at starte et surrogati-program i udlandet. De kan have forskellige grunde til dette, som alle er knyttet til de tilsigtede forældres usikre stilling i henhold til hollandsk lov. Disse diskuteres kort nedenfor. I denne artikel forklarer vi, at mulighederne i udlandet også kan medføre forskellige problemer på grund af forskellene mellem udenlandsk og hollandsk lovgivning.

Internationalt surrogati-billede

motiver

Der er flere grunde til, at mange tilsigtede forældre vælger at lede efter en surrogatmor i udlandet. For det første er det i Nederlandene forbudt i straffeloven at mægle mellem potentielle surrogatmødre og tilsigtede forældre, hvilket kan gøre søgningen efter en surrogatmor vanskeligere. For det andet er graviditets surrogati i praksis underlagt strenge krav. Disse krav kan ikke altid opfyldes af de tilsigtede forældre eller den stedfortrædende mor. Derudover er det i Nederlandene også vanskeligt at pålægge de parter, der er involveret i en surrogatkontrakt, forpligtelser. Som et resultat kan surrogatmoren for eksempel ikke lovligt tvinges til at afstå barnet efter fødslen. På den anden side er der større chance for at finde et mæglingsbureau i udlandet og indgå bindende aftaler. Årsagen til dette er, at i modsætning til Nederlandene er kommerciel surrogati undertiden tilladt der. For mere information om surrogati i Holland henvises til denne artikel.

Faldgruber i international surrogati

Så mens det ved første øjekast ser ud til at det er lettere at gennemføre et vellykket surrogatprogram i et andet (specialiseret) land, er tilsigtede forældre mere tilbøjelige til at støde på problemer efter fødslen. Dette er især tilfældet på grund af forskelle mellem udenlandsk og hollandsk lovgivning. Vi vil diskutere de mest almindelige faldgruber nedenfor.

Anerkendelse af fødselsattesten

I nogle lande er det også muligt, at tilsigtede forældre skal nævnes som en lovlig forælder på fødselsattesten (for eksempel på grund af genetisk herkomst). I dette tilfælde registreres surrogatmoren ofte i registret over fødsler, ægteskaber og dødsfald. En sådan fødselsattest er i strid med den offentlige orden i Holland. I Holland er fødselsmoren lovligt barnets mor, og barnet har også ret til viden om dets forældre (artikel 7, stk. 1, den internationale konvention om barnets rettigheder). Derfor anerkendes et sådant fødselsattest ikke i Holland. I så fald skal en dommer genoprette barnets fødselsregister.

Anerkendelse af en gift tilsigtet far

Et andet problem opstår, når en gift bestemt far nævnes på fødselsattesten som den lovlige far, mens moderen på fødselsattesten er surrogatmoren. Som et resultat kan fødselsattesten ikke genkendes. I henhold til hollandsk lov kan en gift mand ikke genkende et barn til en anden kvinde end hans ægtefælle uden juridisk indblanding.

Rejser tilbage til Holland

Derudover kan det være problematisk at rejse tilbage til Holland med barnet. Hvis fødselsattesten, som beskrevet ovenfor, er i strid med den offentlige orden, er det ikke muligt at modtage rejsedokumenter for barnet fra den hollandske ambassade. Dette kan forhindre de tilsigtede forældre i at forlade landet med deres nyfødte barn. Desuden har forældre ofte et rejsevisum, der udløber, hvilket i værste fald kan tvinge dem til at forlade landet uden barnet. En mulig løsning ville være at indlede resumé mod den hollandske stat og derved tvinge udstedelsen af ​​et nøddokument. Det er imidlertid usikkert, om dette vil lykkes.

Praktiske problemer

Endelig kan der være nogle praktiske problemer. For eksempel at barnet ikke har et borgernes servicenummer (Burgerservicenummer), hvilket har konsekvenser for sundhedsforsikringen og retten til for eksempel børnetilskud. Derudover, ligesom med surrogati i Holland, at få lovligt forældreskab kan være et ganske job.

Konklusion

Som beskrevet ovenfor synes det ved første øjekast lettere at vælge surrogati i udlandet. Fordi det er lovligt reguleret og kommercialiseret i en række lande, kan det gøre det muligt for tilsigtede forældre at finde en surrogatmor hurtigere, vælge svangerskabssupport og gøre en surrogatkontrakt lettere at håndhæve. Ikke desto mindre er der en række store faldgruber, som tilsigtede forældre ofte ikke overvejer. I denne artikel har vi listet disse faldgruber, så det er muligt at foretage et velovervejet valg med denne information.

Som du har læst ovenfor er valget af surrogati, både i Holland og i udlandet, ikke let, delvis på grund af de juridiske konsekvenser. Vil du vide mere om dette? Så kontakt venligst Law & More. Vores advokater er specialiseret i familieret og har et internationalt fokus. Vi vil med glæde give dig råd og hjælp under enhver retssag.

Law & More