Internationale skilsmisser billede

Internationale skilsmisser

Det plejede at være almindeligt at gifte sig med nogen af ​​samme nationalitet eller af samme oprindelse. I dag bliver ægteskaber mellem mennesker med forskellige nationaliteter mere almindelige. Desværre ender 40% af ægteskabet i Holland med skilsmisse. Hvordan fungerer dette, hvis man bor i et andet land end det, hvor de indgik ægteskab?

At fremsætte en anmodning inden for EU

Forordning (EF) nr. 2201/2003 (eller: Bruxelles II bis) har været gældende for alle lande i EU siden 1. marts 2015. Den regulerer jurisdiktion, anerkendelse og fuldbyrdelse af domme i ægteskabssager og forældreansvar. EU-reglerne gælder for skilsmisse, separation og annullering af ægteskab. Inden for EU kan en ansøgning om skilsmisse indgives i det land, hvor retten er kompetent. Retten har jurisdiktion i landet:

  • Hvor begge ægtefæller har sædvanligt opholdssted.
  • Heraf begge ægtefæller statsborgere.
  • Hvor skilsmissen søges sammen.
  • Hvor den ene partner ansøger om skilsmisse, og den anden har sædvanligt opholdssted.
  • Hvor en partner har haft sædvanligt opholdssted i mindst 6 måneder og er statsborger i landet. Hvis han eller hun ikke er statsborger, kan andragendet indgives, hvis denne person har boet i landet i mindst et år.
  • Hvor en af ​​partnerne sidst var sædvanligt bosiddende, og hvor en af ​​partnerne stadig bor.

Inden for EU har den ret, der først modtager en ansøgning om skilsmisse, der opfylder betingelserne, kompetence til at træffe afgørelse om skilsmissen. Den domstol, der udtaler skilsmissen, kan også træffe afgørelse om forældremyndighed over børn, der bor i domstolens land. EU-reglerne om skilsmisse gælder ikke for Danmark, fordi Bruxelles II bis-forordningen ikke er vedtaget der.

I Holland

Hvis parret ikke bor i Holland, er det i princippet kun muligt at skille sig i Holland, hvis ægtefællerne begge har nederlandsk statsborgerskab. Hvis dette ikke er tilfældet, kan den nederlandske domstol erklære sig kompetent under særlige omstændigheder, for eksempel hvis det ikke er muligt at skille sig ud i udlandet. Selv hvis parret er gift i udlandet, kan de søge om skilsmisse i Holland. En betingelse er, at ægteskabet registreres i borgerregistret på bopælsstedet i Holland. Konsekvenserne af skilsmissen kan være forskellige i udlandet. Et skilsmissedekret fra et EU-land anerkendes automatisk af andre EU-lande. Uden for EU kan dette være væsentligt anderledes.

En skilsmisse kan have konsekvenser for en persons opholdsstatus i Holland. Hvis en partner har opholdstilladelse, fordi han eller hun boede hos sin partner i Holland, er det vigtigt, at han eller hun ansøger om en ny opholdstilladelse på forskellige betingelser. Hvis dette ikke sker, kan opholdstilladelsen tilbagekaldes.

Hvilken lov finder anvendelse?

Loven i det land, hvor skilsmisseansøgningen indgives, gælder ikke nødvendigvis for skilsmissen. En domstol kan være nødt til at anvende udenlandsk lov. Dette sker oftere i Holland. For hver del af sagen skal det vurderes, om retten er kompetent, og hvilken lov der skal anvendes. International privatret spiller en vigtig rolle i dette. Denne lov er en paraplybetegnelse for retlige områder, hvor mere end et land er involveret. Den 1. januar 2012 trådte bog 10 i den hollandske civillov i kraft i Holland. Dette indeholder reglerne i international privatret. Hovedreglen er, at retten i Holland anvender hollandsk skilsmisselov, uanset ægtefællernes nationalitet og bopæl. Dette er anderledes, når parret har fået deres lovvalg registreret. Ægtefællerne vælger derefter den lov, der skal gælde for deres skilsmissesag. Dette kan gøres inden ægteskabet indgås, men det kan også gøres på et senere tidspunkt. Dette er også muligt, når du skal skille dig.

Forordning om ægtefællesystemer

For ægteskaber, der er indgået kontrakt den 29. januar 2019 eller senere, finder forordning (EU) nr. 2016/1103 anvendelse. Denne regulering regulerer gældende lov og håndhævelse af beslutninger i sager om ægteskabelig ejendomsordning. De regler, den fastlægger, bestemmer, hvilke domstole der kan træffe afgørelse om ægtefællernes ejendom (jurisdiktion), hvilken lov der finder anvendelse (lovkonflikt), og om en dom afsagt af en domstol i et andet land skal anerkendes og fuldbyrdes af den anden (anerkendelse og håndhævelse). I princippet har den samme domstol stadig kompetence i henhold til reglerne i Bruxelles IIa-forordningen. Hvis der ikke er truffet lovvalg, finder loven i den stat, hvor ægtefællerne har deres første fælles opholdssted, anvendelse. I mangel af en fælles sædvanlig bopæl finder lovgivningen i begge ægtefællers nationalitet anvendelse. Hvis ægtefællerne ikke har samme nationalitet, finder lovgivningen i den stat, som ægtefællerne har den nærmeste tilknytning, anvendelse.

Forordningen finder derfor kun anvendelse på ægteskabelig ejendom. Reglerne bestemmer, om hollandsk lovgivning og dermed generel ejendomsfællesskab eller begrænset ejendomsfællesskab eller et fremmed system skal anvendes. Dette kan have mange konsekvenser for dine aktiver. Det er derfor klogt at søge juridisk rådgivning om f.eks. En lovvalgsaftale.

For rådgivning inden dit ægteskab eller rådgivning og hjælp i tilfælde af en skilsmisse, kan du kontakte familieret advokater Law & More. At Law & More vi forstår, at skilsmissen og efterfølgende begivenheder kan have vidtrækkende konsekvenser for dit liv. Derfor tager vi en personlig tilgang. Sammen med dig og muligvis din tidligere partner kan vi fastlægge din juridiske situation under samtalen på baggrund af dokumentationen og forsøge at registrere din vision eller ønsker. Derudover kan vi hjælpe dig med en mulig procedure. Advokaterne hos Law & More er eksperter inden for privatret og familieret og guider dig gerne, muligvis sammen med din partner, gennem en skilsmisseproces.

Law & More