Aktionærers ansvar i Holland - Image

Aktionærers ansvar i Holland

Ansvar for direktører i et selskab i Holland er altid et meget diskuteret emne. Meget mindre siges om aktionærernes ansvar. Ikke desto mindre sker det, at aktionærerne kan være ansvarlige for deres handlinger i et selskab i henhold til hollandsk lov. Når en aktionær kan holdes ansvarlig for sine handlinger, vedrører dette personligt ansvar, hvilket kan have store konsekvenser for en aktionærs personlige liv. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på risiciene med hensyn til aktionærers ansvar. De forskellige situationer, hvor aktionærernes ansvar i Holland kan opstå, vil blive drøftet i denne artikel.

1. Aktionærers forpligtelser

En aktionær ejer en juridisk enheds aktier. I henhold til den hollandske civillovgivning er en juridisk enhed lig med en fysisk person, når det kommer til ejendomsrettigheder. Dette betyder, at en juridisk enhed kan have de samme rettigheder og forpligtelser som en fysisk person og derfor kan udføre juridiske handlinger, såsom at skaffe ejendom, indgå en kontrakt eller indgive en retssag. Da en juridisk enhed kun findes på papiret, skal den juridiske enhed være repræsenteret af en fysisk person, direktøren (e). Mens den juridiske enhed i princippet er ansvarlig for eventuelle skader, der stammer fra dens handlinger, kan direktørerne i nogle tilfælde også holdes ansvarlige på baggrund af direktørernes ansvar. Dette giver imidlertid anledning til spørgsmålet om, hvorvidt en aktionær kan holdes ansvarlig for hans handlinger med hensyn til den juridiske enhed. For at bestemme aktionærernes ansvar skal aktionærernes forpligtelser fastlægges. Vi kan skelne mellem tre slags specifikke forpligtelser for aktionærerne: juridiske forpligtelser, forpligtelser, der stammer fra vedtægterne og forpligtelser, der stammer fra aktionæraftalen.

Aktionærers ansvar

1.1 Forpligtelser fra aktionærer, der følger af loven

I henhold til den hollandske civillovgivning har aktionærerne en vigtig forpligtelse: forpligtelsen til at betale selskabet for de aktier, de erhverver. Denne forpligtelse stammer fra artikel 2: 191 hollandsk civilret og er den eneste eksplicitte forpligtelse for aktionærer, der stammer fra loven. I henhold til artikel 2: 191 hollandske civillovkoder er det dog muligt i vedtægterne at angive, at aktierne ikke behøver at være fuldt ud betalt:

Ved tegning af en aktie skal det nominelle beløb deraf betales til virksomheden. Det er muligt at bestemme, at det nominelle beløb eller en del af det nominelle beløb kun skal betales efter et bestemt tidsrum eller efter at virksomheden har krævet betaling. 

Men hvis en sådan bestemmelse er indarbejdet i vedtægterne, er der en bestemmelse, der beskytter tredjepart i tilfælde af konkurs. Hvis selskabet går konkurs, og aktierne ikke betales fuldt ud af aktionærerne, enten på grund af en bestemmelse i vedtægternes inkorporering af tilfældigt tilfælde, er den udnævnte kurator forpligtet til at kræve fuld betaling af alle aktierne fra aktionærerne. Dette stammer fra artikel 2: 193 nederlandsk civilret:

En virksomheds kurator er bemyndiget til at indkalde og indsamle alle obligatoriske betalinger, der endnu ikke er foretaget med hensyn til aktierne. Denne magt eksisterer uanset hvad der er specificeret i denne henseende i inkorporeringsartikler eller er fastsat i henhold til artikel 2: 191 hollandske civillov.

De juridiske forpligtelser for aktionærerne til fuldt ud at betale for de aktier, de kræver, indebærer, at aktionærerne i princippet kun er ansvarlige for størrelsen af ​​de aktier, de har taget. De kan ikke holdes ansvarlige for virksomhedens handlinger. Dette stammer også fra artikel 2:64 hollandske civillov og artikel 2: 175 hollandske civillov:

En aktionær er ikke personlig ansvarlig for det, der udføres i selskabets navn, og han er ikke forpligtet til at bidrage til selskabets tab i mere end det, han har indbetalt eller stadig skal betale op på sine aktier.

1.2 Forpligtelser fra aktionærer, der følger af vedtægterne

Som forklaret ovenfor har aktionærerne kun en eksplicit juridisk forpligtelse: at betale for deres aktier. Ud over denne lovlige forpligtelse kan forpligtelser for aktionærer dog også fastlægges i vedtægterne. Dette er i henhold til artikel 2: 192, stk. 1 hollandsk civilret:

Vedtægterne kan med hensyn til alle aktier eller aktier af en bestemt type:

  1. specificere, at visse forpligtelser, der skal udføres over for selskabet, over for tredjeparter eller mellem gensidige aktionærer, er knyttet til aktionæret;
  2. knytte krav til aktionæret;
  3. bestemme, at en aktionær i situationer, der er specificeret i vedtægterne, er forpligtet til at overføre sine aktier eller en del deraf eller give et bud på en sådan overdragelse af aktier.

I henhold til denne artikel kan der i vedtægterne bestemmes, at en aktionær personligt kan holdes ansvarlig for selskabets gæld. Der kan også stilles betingelser for virksomhedens finansiering. Sådanne bestemmelser udvider aktionærernes ansvar. Imidlertid kan bestemmelser som dette ikke fastsættes mod aktionærernes vilje. De kan kun fastsættes, når aktionærerne er enige i bestemmelserne. Dette stammer fra artikel 2: 192, stk. 1 hollandsk civilret:

En forpligtelse eller krav som omhandlet i den foregående sætning under (a), (b) eller (c) kan ikke pålægges aktionæren mod hans vilje, ikke engang under en betingelse eller tidsbestemmelse.

For at fastlægge yderligere forpligtelser for aktionærerne i vedtægterne skal en aktionærs beslutning træffes af generalforsamlingen. Hvis en aktionær stemmer imod at stille yderligere forpligtelser eller krav til aktionærerne i vedtægterne, kan han ikke holdes ansvarlig for disse forpligtelser eller krav.

1.3 Forpligtelser fra aktionærer, der stammer fra aktionæraftalen

Aktionærer har mulighed for at udarbejde en aktionæravtale. En aktionæravtale indgås mellem aktionærerne og indeholder yderligere rettigheder og forpligtelser for aktionærerne. Aktionæraftalen gælder kun for aktionærerne, den påvirker ikke tredjepart. Hvis en aktionær ikke overholder aktionæraftalen, kan han holdes ansvarlig for skader, der skyldes denne manglende overholdelse. Dette ansvar vil være baseret på manglende overholdelse af en aftale, der stammer fra artikel 6:74 nederlandske civillovbog. Men hvis der er en eneste aktionær, der ejer alle selskabets aktier, er det naturligvis ikke nødvendigt at udarbejde en aktionæravtale.

2. Ansvar for ulovlige handlinger

Ved siden af ​​disse specifikke forpligtelser for aktionærerne skal ansvar med hensyn til ulovlige handlinger også tages i betragtning ved fastlæggelsen af ​​aktionærernes ansvar. Alle er forpligtet til at handle i henhold til loven. Når en person handler ulovligt, kan han holdes ansvarlig på grundlag af artikel 6: 162 hollandske civillov. En aktionær har forpligtelsen til at handle lovligt over for kreditorer, investorer, leverandører og andre tredjeparter. Hvis en aktionær handler ulovligt, kan han holdes ansvarlig for denne handling. Når en aktionær handler på en sådan måde, at der kan anlægges en alvorlig beskyldning mod ham, kan ulovlig handling accepteres. Et eksempel på en ulovlig handling fra en aktionær kan være udbetaling af overskud, mens det er åbenlyst, at virksomheden ikke længere kan betale kreditorerne efter denne betaling.

Desuden kan ulovlig handling fra aktionærer undertiden stamme fra at sælge aktier til tredjepart. Det forventes, at en aktionær til en vis grad vil starte en undersøgelse af den person eller det selskab, han vil sælge sine aktier til. Hvis en sådan undersøgelse afslører, at det selskab, som aktionæren ejer aktierne, sandsynligvis ikke vil være i stand til at opfylde sine forpligtelser efter overdragelsen af ​​aktier, forventes det at aktionæren tager hensyn til kreditorernes interesser. Dette indebærer, at en aktionær under visse omstændigheder kan holdes personlig ansvarlig, når han overfører sine aktier til en tredjepart, og denne overførsel resulterer i, at virksomheden ikke kan betale sine kreditorer.

3. Politik beslutningstagers ansvar

Endelig kan aktionærers ansvar opstå, når en aktionær optræder som en beslutningstager. I princippet har direktørerne til opgave at gennemføre det normale begivenhedsforløb i virksomheden. Dette er ikke en aktionærs opgave. Aktionærer har dog muligheden for at give direktørerne instruktioner. Denne mulighed skal inkluderes i inkorporeringsartiklerne. I henhold til artikel 2: 239, stk. 4 hollandsk civilret, skal direktører følge instruktionerne fra aktionærerne, medmindre disse instruktioner er i strid med selskabets interesser:

Vedtægterne kan bestemme, at bestyrelsen skal handle i henhold til instruktionerne fra et andet selskab. Bestyrelsen er tvunget til at følge instruktionerne, medmindre disse er i strid med selskabets eller virksomhedens interesser.

Det er dog meget vigtigt, at aktionærerne kun giver generelle instruktioner. [1] Aktionærer kan ikke give instruktioner om specifikke emner eller handlinger. For eksempel kan en aktionær ikke give en direktør instruktioner om at fyr en medarbejder. Aktionærer påtager sig muligvis ikke rollen som direktør. Hvis aktionærer fungerer som bestyrelsesmedlemmer og gennemfører virksomhedens normale forløb, klassificeres de som beslutningstagere og behandles som direktører. Dette betyder, at de kan holdes ansvarlige for skader, der skyldes den gennemførte politik. Derfor kan de holdes ansvarlige baseret på direktørers ansvar, hvis virksomheden går konkurs. [2] Dette stammer fra artikel 2: 138, afsnit 7, den hollandske civillov og artikel 2: 248, afsnit 7, den hollandske civillov:

I denne nærværende artikles sidestilles en person, der faktisk har bestemt eller medbestemmet selskabets politik, som om han var en direktør, med en direktør.

Artikel 2: 216, stk. 4 hollandske civillovbog hedder også, at en person, der har fastlagt eller medbestemt virksomhedens politik, sidestilles med en direktør, og derfor kan holdes ansvarlig på baggrund af direktørers ansvar.

4. konklusion

I princippet er et selskab ansvarlig for skader, der følger af sine handlinger. Under visse omstændigheder kan direktørerne også holdes ansvarlige. Det er dog vigtigt at huske, at aktionærerne i et selskab også kan holdes ansvarlige for skader i visse situationer. En aktionær kan ikke gennemføre alle slags handlinger uden straffrihed. Selvom dette muligvis lyder logisk, er der i praksis kun meget opmærksom på aktionærernes ansvar. Aktionærer har forpligtelser, der stammer fra loven, vedtægterne og aktionæraftalen. Når aktionærerne ikke overholder disse forpligtelser, kan de holdes ansvarlige for de deraf følgende skader.

Desuden skal aktionærer, ligesom enhver anden person, handle i henhold til loven. Ulovlig handling kan medføre ansvar for aktionæren. Endelig skal en aktionær fungere som aktionær og ikke som direktør. Når en aktionær begynder at gennemføre det normale begivenhedsforløb i virksomheden, sidestilles han med en direktør. I dette tilfælde kan direktørernes ansvar også gælde for aktionærerne. Det ville være klogt af aktionærerne at huske disse risici for at undgå aktionærers ansvar.

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer efter at have læst denne artikel, er du velkommen til at kontakte mr. Maxim Hodak, advokat hos Law & More via maxim.hodak@lawandmore.nl, eller mr. Tom Meevis, advokat ved Law & More via tom.meevis@lawandmore.nl, eller ring på +31 (0)40-3690680.

[1] ECLI: NL: HR: 1955: AG2033 (Forumbank).

[2] ECLI: NL: HR: 2015: 522 (Hollandse Glascentrale Beheer BV).

Law & More