Opsigelses- og opsigelsesperioder

Opsigelses- og opsigelsesperioder

Vil du slippe af med en aftale? Det er ikke altid muligt med det samme. Det er selvfølgelig vigtigt, om der er en skriftlig aftale, og om der er indgået aftaler om en opsigelsesperiode. Undertiden gælder en lovbestemt opsigelsesperiode for aftalen, mens du selv ikke har indgået nogen konkrete aftaler om dette. For at bestemme varigheden af ​​en opsigelsesperiode er det vigtigt at vide, hvilken type kontrakt det er, og om den er indgået i en bestemt eller ubestemt periode. Det er også vigtigt, at du giver ordentlig varsel om opsigelsen. Denne blog vil først forklare, hvad varighedsaftaler indebærer. Dernæst diskuteres sondringen mellem tidsbegrænsede og åbne kontrakter. Endelig vil vi diskutere måder, hvorpå en aftale kan opsiges.

Opsigelses- og opsigelsesperioder

Kontrakter på ubestemt tid

I tilfælde af langsigtede aftaler forpligter parterne sig til at præstere kontinuerligt over en længere periode. Ydelsen vender derfor tilbage eller er fortløbende. Eksempler på langvarige kontrakter er f.eks. Leje- og ansættelseskontrakter. Omvendt er langvarige kontrakter kontrakter, der kræver, at parterne udfører engangsbasis, f.eks. En købsaftale.

Bestemt tidsperiode

Hvis en aftale er indgået i en bestemt periode, er det klart aftalt, hvornår aftalen starter, og hvornår den slutter. I de fleste tilfælde er det ikke meningen, at aftalen kan opsiges for tidligt. I princippet er det så ikke muligt at opsige aftalen ensidigt, medmindre der er mulighed for det i aftalen.

Imidlertid kan der opstå uforudsete omstændigheder. Det er vigtigt, at disse forhold endnu ikke er taget i betragtning i aftalen. Desuden skal de uforudsete omstændigheder være af så alvorlig karakter, at den anden part ikke kan forventes at opretholde kontrakten. Under disse omstændigheder kan en vedvarende præstationsaftale også opsiges ved opløsning af retten.

Ubestemt tid

Terminkontrakter på ubestemt tid kan principielt altid opsiges med varsel.

I retspraksis anvendes følgende principper ved opsigelse af åbne kontrakter:

  • Hvis loven og aftalen ikke indeholder et system for opsigelse, er den faste kontrakt i princippet opsigelig på ubestemt tid;
  • I nogle tilfælde kan kravene om rimelighed og retfærdighed imidlertid betyde, at opsigelse kun er mulig, hvis der er tilstrækkelig alvorlig grund til opsigelsen;
  • I nogle tilfælde kan kravene om rimelighed og retfærdighed kræve, at en vis varsel skal overholdes, eller at meddelelsen skal ledsages af et tilbud om erstatning eller erstatning.

Visse kontrakter, såsom ansættelseskontrakter og leasingkontrakter, har lovbestemte opsigelsesperioder. Vores hjemmeside har separate publikationer om dette emne.

Hvornår og hvordan kan du annullere en aftale?

Om og hvordan en aftale kan opsiges, afhænger i første omgang af indholdet af aftalen. Muligheder for opsigelse aftales ofte også i generelle vilkår og betingelser. Det er derfor klogt først at se på disse dokumenter for at se, hvilke muligheder der er for opsigelse af en aftale. Juridisk set kaldes dette derefter opsigelse. Generelt er opsigelse ikke lovreguleret. Eksistensen af ​​muligheden for opsigelse og betingelserne herfor er reguleret i aftalen.

Vil du afmelde dig pr. Brev eller e-mail?

Mange kontrakter indeholder et krav om, at aftalen kun kan opsiges skriftligt. For nogle typer kontrakter er dette endda udtrykkeligt angivet i loven, for eksempel i tilfælde af køb af ejendom. Indtil for nylig var det ikke muligt at opsige sådanne kontrakter via e-mail. Loven er dog ændret i denne henseende. Under nogle omstændigheder ses en e-mail som 'skrivende'. Hvis kontrakten ikke bestemmer, at kontrakten skal opsiges med anbefalet brev, men kun henviser til en skriftlig meddelelse, er det tilstrækkeligt at sende en e-mail.

Der er dog en ulempe ved at afmelde e-mail. Afsendelse af e-mail er underlagt den såkaldte 'kvitteringsteori'. Dette betyder, at en erklæring rettet til en bestemt person først træder i kraft, når erklæringen har nået vedkommende. Det er derfor ikke tilstrækkeligt at sende det alene. En erklæring, der ikke har nået adressaten, har ingen virkning. Den, der opløser en aftale via e-mail, skal derfor bevise, at e-mailen faktisk har nået adressaten. Dette er kun muligt, hvis den person, som e-mailen er sendt til, svarer på e-mailen, eller hvis der er anmodet om læsning eller kvittering for modtagelse.

Hvis du ønsker at opløse en aftale, der allerede er indgået, er det klogt først at se på de generelle vilkår og betingelser og kontrakten for at se, hvad der er bestemt om opsigelsen. Hvis aftalen skal opsiges skriftligt, er det bedst at gøre det med anbefalet post. Hvis du vælger opsigelse via e-mail, skal du sørge for at bevise, at adressaten har modtaget e-mailen.

Vil du annullere en aftale? Eller har du spørgsmål vedrørende opsigelse af aftaler? Tøv så ikke med at kontakte advokater fra Law & More. Vi er villige til at gennemgå dine aftaler og give dig den rigtige rådgivning.

 

Law & More