Forældremyndighed billede

Forældremyndighed

Når et barn er født, har barnets mor automatisk forældremyndighed over barnet. Undtagen i tilfælde, hvor moderen selv stadig er mindreårig på det tidspunkt. Hvis moderen er gift med sin partner eller har et registreret partnerskab under barnets fødsel, har barnets far også automatisk forældremyndighed over barnet. Hvis mor og far til et barn udelukkende bor sammen, gælder fælles forældremyndighed ikke automatisk. I tilfælde af samliv skal barnets far, hvis han ønsker det, anerkende barnet i kommunen. Dette betyder ikke, at partneren også har forældremyndighed over barnet. Til dette formål skal forældrene sammen indgive en anmodning om fælles forældremyndighed for retten.

Hvad betyder forældremyndighed?

Forældremyndighed betyder, at forældrene har beføjelse til at beslutte om vigtige beslutninger i deres mindreåriges liv. F.eks. Medicinske beslutninger, skolevalg eller beslutningen om, hvor et barn skal have sin hovedbopæl. I Holland har vi forældremyndighed med fælles hoved og fælles forældremyndighed. Forældremyndighed med ens hoved betyder, at forældremyndigheden ligger hos den ene forælder, og fælles forældremyndighed betyder, at forældremyndigheden udøves af begge forældre.

Kan den fælles myndighed ændres til en myndighed med en hoved?

Grundprincippet er, at den fælles forældremyndighed, der eksisterede på tidspunktet for ægteskabet, fortsætter efter en skilsmisse. Dette er ofte i barnets interesse. Imidlertid kan en af ​​forældrene i skilsmissesager eller efter skilsmissesager anmode retten om at tage ansvaret for forældremyndigheden. Denne anmodning imødekommes kun i følgende tilfælde:

  • hvis der er en uacceptabel risiko for, at barnet bliver fanget eller mistet mellem forældrene, og det ikke forventes, at dette vil blive tilstrækkeligt forbedret i en overskuelig fremtid, eller
  • ændring af forældremyndighed er ellers nødvendig for barnets tarv.

Praktisk erfaring har vist, at anmodninger om myndighed med en hoved kun imødekommes i undtagelsestilfælde. Et af ovennævnte kriterier skal være opfyldt. Når ansøgningen om forældremyndighed imødekommes, er den forælder, der har forældremyndigheden, ikke længere forpligtet til at konsultere den anden forælder, når vigtige beslutninger i barnets liv er involveret. Den forælder, der fratages forældremyndigheden, har således ikke længere indflydelse på barnets liv.

Barnets bedste

'Barnets bedste' har ingen konkret definition. Dette er et vagt begreb, der skal udfyldes af omstændighederne i hver familiesituation. Dommeren bliver derfor nødt til at se på alle omstændighederne i en sådan ansøgning. I praksis anvendes dog et antal faste udgangspunkt og kriterier. Et vigtigt udgangspunkt er, at den fælles myndighed skal bevares efter en skilsmisse. Forældre skal være i stand til at træffe vigtige beslutninger om barnet sammen. Dette betyder også, at forældrene skal være i stand til at kommunikere godt med hinanden. Dog er dårlig kommunikation eller næsten ingen kommunikation ikke nok til at opnå eneforældremyndighed. Først når dårlig kommunikation mellem forældre skaber en risiko for, at børnene bliver fanget mellem deres forældre, og hvis dette ikke forventes at blive bedre inden for kort tid, vil retten opsige den fælles forældremyndighed.

Under proceduren kan dommeren også undertiden søge rådgivning fra en ekspert for at afgøre, hvad der er til barnets bedste. Derefter kan han for eksempel bede Børnebeskyttelsesrådet om at undersøge og udstede en rapport om, hvorvidt enlig eller fælles forældremyndighed er til barnets bedste.

Kan autoriteten ændres fra enhovedet til fælles myndighed?

Hvis der er forælder med en hoved, og begge forældre ønsker at ændre det til fælles forældremyndighed, kan dette arrangeres gennem domstolene. Dette kan bestilles skriftligt eller digitalt via en formular. I så fald vil der blive noteret i forældreregistret om, at det pågældende barn har fælles forældremyndighed.

Hvis forældrene ikke er enige om overgangen fra en forældremyndighed til fælles forældremyndighed, kan den forælder, der ikke har forældremyndighed på det tidspunkt, tage sagen for retten og ansøge om at blive medforsikret. Dette afvises kun, hvis der er ovennævnte hemmelige og mistede kriterium, eller hvis afvisning ellers er nødvendig af hensyn til barnets tarv. I praksis imødekommes ofte en anmodning om at ændre eneforældremyndighed til fælles forældremyndighed. Dette skyldes, at vi i Holland har princippet om lige forældreskab. Dette princip betyder, at fædre og mødre skal have en lige stor rolle i pleje og opdragelse af deres barn.

Slut på forældremyndighed

Forældrenes forældremyndighed slutter ved lov, så snart barnet fylder 18 år. Fra det øjeblik et barn er myndigt og har beføjelse til at beslutte om sit eget liv.

Har du spørgsmål om forældremyndighed, eller ønsker du at blive hjulpet i en procedure for at ansøge om eneforældremyndighed? Kontakt en af ​​vores erfarne familieretlige advokater direkte. Advokaterne hos Law & More vil med glæde rådgive og hjælpe dig i sådanne sager til dit barns bedste.

Law & More