Publikations- og portrætrettigheder

Et af de mest diskuterede emner i verdensmesterskabet i 2014. Robin van Persie, der udligner scoringen mod Spanien i et svævedykk med et smukt hovedstød. Hans fremragende præstation resulterede også i en Calvé-reklame i form af en plakat og en reklame. Reklamen fortæller historien om en 5 år gammel Robin van Persie, der tjener sin indrejse på Excelsior med samme slags svævedykk. Robin blev sandsynligvis godt betalt for reklamen, men kunne denne brug af copyright også tilpasses og ændres uden Persies tilladelse?

Definition

Portrætets højre er en del af ophavsretten. Ophavsretten adskiller to situationer for portrætrettigheder, nemlig et portræt, der blev lavet ved tildelingen og et portræt, der ikke blev lavet ved tildelingen. Mellem begge situationer er der en stor forskel i konsekvenserne af offentliggørelse og rettighederne for de involverede parter.

Publikations- og portrætrettigheder

Hvornår taler vi om et portræt, ikke? Før spørgsmålet kan besvares, hvad et portrætret er, og hvor langt denne ret når, skal spørgsmålet om, hvad der er et portræt i første omgang, besvares. Beskrivelserne af lovgivningen giver ikke en fuldstændig og klar forklaring. Som en beskrivelse af et portræt er givet: "et billede af en persons ansigt, med eller uden billedet af andre dele af kroppen, uanset hvad det er lavet".

Hvis vi kun ser på denne forklaring, kan vi måske tro, at et portræt kun inkluderer en persons ansigt. Dette er dog ikke tilfældet. I øvrigt betyder tilføjelsen: 'uanset hvilken måde den er lavet', at det ikke betyder noget for et portræt, uanset om det er fotograferet, malet eller designet i nogen anden form. En tv-udsendelse eller karikatur kan derfor også falde inden for et portræt. Dette gør det klart, at omfanget af udtrykket 'portræt' er vidtgående. Et portræt inkluderer også en video, illustration eller grafisk repræsentation. Der er foretaget forskellige sager i forbindelse med denne sag, og Højesteret har i sidste ende uddybet dette mere detaljeret, nemlig udtrykket 'portræt' bruges, når en person portrætteres på en genkendelig måde. Denne genkendelse kan findes i ansigtstræk og ansigt, men den kan også findes i noget andet. Tænk for eksempel på en karakteristisk kropsholdning eller frisure. Omgivelserne kan også spille en rolle. Det er mere sandsynligt, at en person, der går foran bygningen, hvor personen arbejder, bliver genkendt, end når personen blev portrætteret et sted, hvor han eller hun normalt aldrig ville rejse.

Juridiske rettigheder

Der kan være en krænkelse af portrætets ret, hvis den person, der portrætteres, kan genkendes på et fotografi, og det også offentliggøres. Det skal afgøres, om portrættet blev taget i brug eller ej, og om privatlivets fred frem for ytringsfriheden. Hvis en person har bestilt et portræt, kan portrættet kun offentliggøres, hvis den pågældende har givet tilladelse. Selv om værkerets ophavsret tilhører portrætmageren, kan han ikke offentliggøre det uden tilladelse. Den anden side af mønten er, at den portrætterede heller ikke må gøre alt med portrættet. Selvfølgelig kan den portrætterede bruge portrættet til private formål. Hvis den portrætterede vil offentliggøre portrættet, skal han have tilladelse fra dets skaber. Skaberen har trods alt ophavsretten.

I henhold til § 21 i copyright-loven har skaberen i teorien ret til frit at offentliggøre portrættet. Dette er dog ikke en absolut ret. Den udsatte kan handle imod publikationen, hvis og i det omfang han har en rimelig interesse i at gøre det. Retten til privatliv kaldes ofte en rimelig interesse. Kendte personer som idrætsudøvere og kunstnere kan ud over den rimelige interesse også have kommercielle interesser for at forhindre offentliggørelse. Ud over den kommercielle interesse kan berømthed dog også have en anden interesse. Når alt kommer til alt er der en chance for, at han / hun vil lide skade på sit omdømme på grund af offentliggørelsen. Da begrebet "rimelig interesse" er subjektivt, og parter generelt er tilbageholdende med at blive enige om interessen, kan du se, at der gennemføres mange procedurer vedrørende dette koncept. Det er derefter op til domstolen at afgøre, om interessen for den portrætterede person hersker frem for producentens interesse og publikationen.

Følgende grunde er vigtige for højre portræt:

  • rimelig interesse
  • kommerciel interesse

Hvis vi ser på eksemplet med Robin van Persie, er det indlysende, at han har både rimelig og kommerciel interesse i betragtning af sin store berømmelse. Retsvæsenet har bestemt, at en topatletes økonomiske og kommercielle interesse kan betragtes som en rimelig interesse i henhold til § 21 i ophavsretsloven. I henhold til denne artikel er offentliggørelse og gengivelse af et portræt ikke tilladt uden samtykke fra den person, der er afbildet i portrættet, hvis denne persons rimelige interesse er imod afsløring. Topatlet kan opkræve et gebyr for tilladelse til at bruge sit portræt til kommercielle formål. På denne måde kan han også drage fordel af sin popularitet, dette kan f.eks. Have form af en sponsorkontrakt. Men hvad med amatørfodbold, hvis du er mindre kendt? Under visse omstændigheder gælder portrætretten også for amatører af topatleter. I dommen Vanderlyde / forlagsvirksomhed Spaarnestad modsatte sig en amatøratlet at offentliggøre sit portræt i et ugeblad. Portrættet var foretaget uden hans provision, og han havde ikke givet tilladelse eller modtaget økonomisk kompensation for publikationen. Retten mente, at en amatøratlet også har ret til at indbetale sin popularitet, hvis denne popularitet viser sig at have markedsværdi.

Krænkelse

Hvis dine interesser ser ud til at blive krænket, kan du kræve et forbud mod offentliggørelse, men det er også muligt, at dit billede allerede er brugt. I dette tilfælde kan du kræve erstatning. Denne kompensation er generelt ikke særlig høj, men afhænger af flere faktorer. Der er fire muligheder for at gribe ind over for en krænkelse af portrætrettigheder:

  • Stævningsbrev med erklæring om afholdenhed
  • Indkaldelse til civil retssag
  • Forbud mod offentliggørelse
  • Erstatning

sanktioner

I det øjeblik, det bliver tydeligt, at en persons portrætret overtrædes, er det ofte vigtigt at få et forbud mod yderligere publikationer i retten så hurtigt som muligt. Afhængig af situationen er det også muligt at få publikationerne fjernet fra det kommercielle marked. Dette kaldes en tilbagekaldelse. Denne procedure ledsages ofte af et erstatningskrav. Når alt kommer til alt ved at handle i modstrid med portrætets højre kan den portrætterede lide skade. Hvor høj kompensationen er afhængig af den lidte skade, men også af portrættet og den måde, hvorpå personen bliver portrætteret. Der er også en bøde i henhold til artikel 35 i ophavsretten. Hvis portrætets ret overtrædes, er overtræderen af ​​portrætretten skyldig i en overtrædelse, og han / hun bliver bøde.

Hvis din ret krænkes, kan du også kræve erstatning. Du kan gøre dette, hvis dit billede allerede er offentliggjort, og du mener, at dine interesser er blevet krænket.

Kompensationsbeløbet bestemmes ofte af retten. To velkendte eksempler er ”Schiphol-terroristfoto”, hvor militærpolitiet valgte en mand med muslimsk udseende til en sikkerhedskontrol med en tekst under billedet ”Er Schiphol stadig i sikkerhed?” og situationen for en mand, der var på vej til toget, blev fotoshoppet ved at gå hen over Røde Lys-distriktet og ende i avisen under overskriften ”Kigger på horerne”.

I begge tilfælde blev det bedømt, at privatlivets fred opvejer fotografens ytringsfrihed. Det betyder, at du ikke bare kan offentliggøre hvert foto, du tager på gaden. Normalt er denne form for gebyrer mellem 1500 til 2500 euro.

Hvis der ud over den rimelige interesse også er en kommerciel interesse, kan erstatningen være meget højere. Kompensationen afhænger derefter af, hvad det viste sig at være værd ved lignende opgaver og kan derfor udgøre titusinder af euro.

Kontakt

I betragtning af de mulige sanktioner er det klogt at handle omhyggeligt, når man offentliggør portrætter og så meget som muligt prøve at få tilladelse fra de berørte parter på forhånd. Når alt kommer til alt undgår dette en masse diskussion bagefter.

Hvis du gerne vil vide mere om emnet med portrætrettigheder, eller hvis du kan bruge visse portrætter uden tilladelse, eller hvis du mener, at nogen krænker dit portrætret, kan du kontakte advokaterne hos Law & More.

Del