Publikations- og portrætrettigheder

Publikations- og portrætrettigheder

Et af de mest diskuterede emner i verdensmesterskabet i 2014. Robin van Persie, der udligner scoringen mod Spanien i et svæve dyk med et smukt hovedstød. Hans fremragende præstation resulterede også i en Calvé-reklame i form af en plakat og en reklame. Reklamen fortæller historien om en 5-årig Robin van Persie, der tjener sin adgang til Excelsior med samme slags svæve dyk. Robin var sandsynligvis godt betalt for reklamen, men kunne denne brug af ophavsret også tilpasses og ændres uden Persies tilladelse?

Definition

Portrætets højre er en del af ophavsretten. Ophavsretten adskiller to situationer for portrætrettigheder, nemlig et portræt, der blev lavet ved tildelingen og et portræt, der ikke blev lavet ved tildelingen. Mellem begge situationer er der en stor forskel i konsekvenserne af offentliggørelse og rettighederne for de involverede parter.

Publikations- og portrætrettigheder

Hvornår taler vi om et portræt, ikke? Før spørgsmålet kan besvares, hvad et portrætret er, og hvor langt denne ret når, skal spørgsmålet om, hvad der er et portræt i første omgang, besvares. Beskrivelserne af lovgivningen giver ikke en fuldstændig og klar forklaring. Som en beskrivelse af et portræt er givet: 'et billede af ansigtet på en person med eller uden ansigtet på andre dele af kroppen, uanset hvilken måde det er lavet'.

Hvis vi kun ser på denne forklaring, tror vi måske, at et portræt kun inkluderer en persons ansigt. Dette er dog ikke tilfældet. I øvrigt betyder tilføjelsen: 'uanset hvordan den fremstilles', at det ikke betyder noget for et portræt, om det er fotograferet, malet eller designet i nogen anden form. En tv-udsendelse eller karikatur kan derfor også falde inden for rammerne af et portræt. Dette gør det klart, at omfanget af udtrykket 'portræt' er vidtrækkende. Et portræt inkluderer også en video, illustration eller grafisk repræsentation. Forskellige sager er blevet ført i forbindelse med denne sag, og højesteret har i sidste ende uddybet dette mere detaljeret, nemlig udtrykket 'portræt' bruges, når en person bliver portrætteret på en genkendelig måde. Denne genkendelse kan findes i ansigtstræk og ansigt, men den kan også findes i noget andet. Tænk for eksempel på en karakteristisk kropsholdning eller frisure. Omgivelserne kan også spille en rolle. En person, der går foran bygningen, hvor vedkommende arbejder, er mere tilbøjelig til at blive genkendt, end når den person blev portrætteret et sted, hvor han eller hun normalt aldrig ville gå.

Juridiske rettigheder

Der kan være en krænkelse af portrætets ret, hvis den person, der portrætteres, kan genkendes på et fotografi, og det også offentliggøres. Det skal afgøres, om portrættet blev taget i brug eller ej, og om privatlivets fred frem for ytringsfriheden. Hvis en person har bestilt et portræt, kan portrættet kun offentliggøres, hvis den pågældende har givet tilladelse. Selv om værkerets ophavsret tilhører portrætmageren, kan han ikke offentliggøre det uden tilladelse. Den anden side af mønten er, at den portrætterede heller ikke må gøre alt med portrættet. Selvfølgelig kan den portrætterede bruge portrættet til private formål. Hvis den portrætterede vil offentliggøre portrættet, skal han have tilladelse fra dets skaber. Skaberen har trods alt ophavsretten.

I henhold til § 21 i loven om ophavsret har skaberen i teorien ret til at offentliggøre portrættet frit. Dette er dog ikke en absolut ret. Den udsatte person kan handle imod offentliggørelsen, hvis og i det omfang han har en rimelig interesse i at gøre det. Retten til privatlivets fred kaldes ofte en rimelig interesse. Kendte personer som sportsfolk og kunstnere kan ud over den rimelige interesse også have kommercielle interesser for at forhindre offentliggørelse. Ud over den kommercielle interesse kan berømthed dog også have en anden interesse. Der er trods alt en chance for, at han / hun vil lide skade på hans / hendes omdømme på grund af offentliggørelsen. Da begrebet ”rimelig interesse” er subjektivt, og parterne generelt er tilbageholdende med at blive enige om interessen, kan du se, at der er mange procedurer, der gennemføres vedrørende dette koncept. Det er derefter op til domstolen at afgøre, om den portrætterede persons interesse er forrang for producentens interesse og offentliggørelsen.

Følgende grunde er vigtige for højre portræt:

  • rimelig interesse
  • kommerciel interesse

Hvis vi ser på eksemplet med Robin van Persie, er det indlysende, at han har både rimelig og kommerciel interesse i betragtning af sin store berømmelse. Retsvæsenet har bestemt, at en topatletes økonomiske og kommercielle interesse kan betragtes som en rimelig interesse i henhold til § 21 i ophavsretsloven. I henhold til denne artikel er offentliggørelse og gengivelse af et portræt ikke tilladt uden samtykke fra den person, der er afbildet i portrættet, hvis denne persons rimelige interesse er imod afsløring. Topatlet kan opkræve et gebyr for tilladelse til at bruge sit portræt til kommercielle formål. På denne måde kan han også drage fordel af sin popularitet, dette kan f.eks. Have form af en sponsorkontrakt. Men hvad med amatørfodbold, hvis du er mindre kendt? Under visse omstændigheder gælder portrætretten også for amatører af topatleter. I dommen Vanderlyde / forlagsvirksomhed Spaarnestad modsatte sig en amatøratlet at offentliggøre sit portræt i et ugeblad. Portrættet var foretaget uden hans provision, og han havde ikke givet tilladelse eller modtaget økonomisk kompensation for publikationen. Retten mente, at en amatøratlet også har ret til at indbetale sin popularitet, hvis denne popularitet viser sig at have markedsværdi.

Krænkelse

Hvis dine interesser ser ud til at blive krænket, kan du kræve et forbud mod offentliggørelse, men det er også muligt, at dit billede allerede er brugt. I dette tilfælde kan du kræve erstatning. Denne kompensation er generelt ikke særlig høj, men afhænger af flere faktorer. Der er fire muligheder for at gribe ind over for en krænkelse af portrætrettigheder:

  • Stævningsbrev med erklæring om afholdenhed
  • Indkaldelse til civil retssag
  • Forbud mod offentliggørelse
  • Compensation (Kompensation)

sanktioner

I det øjeblik det bliver tydeligt, at en persons portrætret overtrædes, er det ofte vigtigt at få et forbud mod yderligere publikationer i retten så hurtigt som muligt. Afhængigt af situationen er det også muligt at få publikationerne fjernet fra det kommercielle marked. Dette kaldes en tilbagekaldelse. Denne procedure ledsages ofte af et erstatningskrav. Når alt kommer til alt, kan den portrætterede person lide skader ved at handle i strid med portrætteretten. Hvor høj erstatningen er afhængig af den lidte skade, men også af portrættet og den måde, som personen er portrætteret på. Der er også en bøde i henhold til artikel 35 i loven om ophavsret. Hvis portrætretten krænkes, er gerningsmanden til portrætretten skyldig i en overtrædelse, og han / hun vil blive idømt en bøde.

Hvis din ret krænkes, kan du også kræve erstatning. Du kan gøre dette, hvis dit billede allerede er offentliggjort, og du mener, at dine interesser er blevet krænket.

Erstatningens størrelse bestemmes ofte af retten. To velkendte eksempler er "Schiphol-terroristfotoet", hvor militærpolitiet valgte en mand med et muslimsk udseende til en sikkerhedskontrol med en tekst under billedet "Er Schiphol stadig sikker?" og situationen for en mand, der var på vej til toget, blev fotoshoppet og vandret over Red Light District, der ender i avisen under overskriften "Kigger på luderne".

I begge tilfælde blev det bedømt, at privatlivets fred opvejer fotografens ytringsfrihed. Dette betyder, at du ikke bare kan offentliggøre hvert billede, du tager på gaden. Normalt er denne form for gebyrer mellem 1500 og 2500 euro.

Hvis der ud over den rimelige interesse også er en kommerciel interesse, kan erstatningen være meget højere. Kompensationen afhænger derefter af, hvad det viste sig at være værd ved lignende opgaver og kan derfor udgøre titusinder af euro.

Kontakt

I betragtning af de mulige sanktioner er det klogt at handle omhyggeligt, når man offentliggør portrætter og så meget som muligt prøve at få tilladelse fra de berørte parter på forhånd. Når alt kommer til alt undgår dette en masse diskussion bagefter.

Hvis du gerne vil vide mere om emnet med portrætrettigheder, eller hvis du kan bruge visse portrætter uden tilladelse, eller hvis du mener, at nogen krænker dit portrætret, kan du kontakte advokaterne hos Law & More.

Law & More