Skilsmisse med børn: kommunikation er nøglebillede

Skilsmisse med børn: kommunikation er nøglen

Når beslutningen om skilsmisse er truffet, er der meget, der skal arrangeres og således drøftes. Skilsmissepartnere befinder sig normalt i en følelsesladet rutsjebane, hvilket gør det vanskeligt at nå til rimelige aftaler. Det er endnu sværere, når der er involverede børn. På grund af børnene er I mere eller mindre bundet til hinanden hele livet. Du bliver regelmæssigt nødt til at lave ordninger sammen. Dette gør en skilsmisse med børn i alle tilfælde mere følelsesladet og har stor indflydelse på børnene. For at separere så godt som muligt er det vigtigt at træffe disse valg sammen, og god kommunikation mellem parterne er en afgørende faktor. Gennem god kommunikation kan du forhindre følelsesmæssig skade på hinanden, men også på dine børn.

Kommunikation med din eks-partner

Vi bryder forhold, som vi var startet fulde af forventninger og med de bedste intentioner. I et forhold har du ofte et fast mønster, som du reagerer på hinanden som partnere. En skilsmisse er det øjeblik at bryde igennem dette mønster. Og at se godt på dig selv, fordi du vil gøre tingene anderledes fra nu af for dig selv, men også for dine børn. Alligevel er der nogle gange skuffelser og misforståelser. Grundlaget for ethvert forhold er kommunikation. Hvis vi ser på, hvor ting går galt i vores kommunikation, viser det sig, at fejlene normalt ikke stammer fra indholdet af samtalen, men fra den måde, tingene bliver sagt på. Den anden person synes bare ikke at 'forstå' dig, og inden du ved af det, befinder du dig i de samme gamle fælder igen. Accept og behandling af en skilsmisse er i sig selv en vanskelig opgave for et barn. På grund af den dårlige kommunikation mellem ekspartnerne kan børnene udvikle endnu mere psykiske problemer.

Effekter af skilsmisse på børn

Skilsmisse er en smertefuld begivenhed, der ofte ledsages af konflikter. Dette kan påvirke partneren fysisk og psykologisk, men også børnene. De mest almindelige konsekvenser af skilsmisse for børn er lavt selvværd, adfærdsproblemer, angst og deprimerede følelser. Når en skilsmisse er meget konfliktfuld og kompleks, er konsekvenserne for børnene også mere alvorlige. At udvikle en sikker tilknytning til forældrene er en afgørende udviklingsopgave for små børn. Sikker tilknytning kræver gunstige forhold, såsom en tilgængelig forælder, der tilbyder fred, sikkerhed, stabilitet og tillid. Disse forhold er under pres under og efter en skilsmisse. Under en adskillelse er det vigtigt for små børn at kunne fortsætte båndet med deres forældre. En sikker kontakt med begge forældre er grundlæggende her. En usikker tilknytning kan føre til nedsat selvtillid, nedsat modstandsdygtighed og adfærdsproblemer. Børn oplever ofte adskillelsen som en stressende situation, som de ikke kan kontrollere eller påvirke. I ukontrollerbare stressende situationer vil børn have (tendens til) at ignorere eller benægte problemet og endda tage form af posttraumatisk stress. Stress kan også føre til loyalitetskonflikter. Loyalitet er det naturlige bånd mellem forældre og barn, der opstår ved fødslen, hvorved et barn næsten altid er loyalt over for begge dets forældre. I loyalitetskonflikter kan en eller begge forældre være stærkt afhængige af deres barn. I en kompleks skilsmisse kan forældre undertiden bevidst eller ubevidst tvinge deres barn til at vælge. Dette skaber en indre konflikt hos barnet, der naturligvis ønsker at være loyal over for begge forældre. At skulle vælge er en håbløs opgave for et barn og fører ofte til, at han prøver at vælge mellem begge forældre. Det kan være, at et barn kommer hjem til moderen fra en weekend med faren og siger til faren, at det var meget rart, men til moderen, at det var frygteligt kedeligt. Undersøgelser viser, at det er vigtigt for et barn at få godkendelse fra den ene forælder til at have det godt med den anden. I nogle skilsmisser kan det endda ske, at barnet mener, at det er eller gøres ansvarligt for forældrenes velbefindende. Barnet opfordres (og / eller føler) til at tage forkert pleje. Ovenstående effekter er almindelige i en skilsmisse fra forældrene, hvor der er en masse misforståelser og spændinger mellem forældrene.

Forebyggelse af en skilsmisse

 Som forælder ønsker du det bedste for dit barn, så det alene er en grund til at undgå kommunikationsproblemer. Nedenfor tilbyder vi et antal tip til at sikre, at du fortsætter med at kommunikere godt med din tidligere partner i den vanskelige periode med din skilsmisse:

  • Det er vigtigt at fortsætte med at se hinanden og have ansigt til ansigt samtaler. Prøv at undgå at træffe vanskelige beslutninger via WhatsApp eller et telefonopkald.
  • Lyt til den anden person (men se på dig selv!) Lyt omhyggeligt til den anden person og svar kun på det, han eller hun siger. Medbring ikke ting, der ikke er relevante for denne samtale.
  • Forsøg altid at være rolige og respektere hinanden. Hvis du bemærker, at følelser løber højt under en samtale, skal du stoppe det, så du kan fortsætte det roligt senere.
  • Hvis du straks lægger alle dine krav på bordet under en samtale, kan dette afskrække din partner. Prøv derfor roligt at træffe beslutninger om tingene en efter en.
  • Når du diskuterer et emne, skal du altid prøve at få din tidligere partner til at reagere og tale op. Dette giver dig en klar idé om, hvad din tidligere partner synes om emnet.
  • I samtalerne skal du prøve at få tingene gjort i stedet for at misbillige dine eks-partner ting. Du vil se, at med en positiv holdning vil du have bedre samtaler.
  • For at hjælpe samtalen med er det nyttigt at undgå lukkede ord som 'altid' og 'aldrig'. På denne måde holder du en åben samtale, og du kan fortsætte med at have gode samtaler.
  • Sørg for, at du går godt ind i interviewet. Dette inkluderer at tænke på de ting, der kan være komplicerede eller følelsesmæssige for dig.
  • Enig i, at irritationer skal udtrykkes direkte og ikke holdes på flaske.
  • Tal om de samtaler, du har med menneskerne omkring dig. På denne måde har du et udløb for dine følelser, og de kan hjælpe dig med at sætte tingene i perspektiv eller give dig yderligere tip til fremtidige samtaler.

Support

Der er forskellige former for hjælp til rådighed, når skilsmissen er vanskelig, udover støtte fra din advokat og / eller mægler. For eksempel kan du søge støtte fra mennesker tæt på dig, socialarbejdere eller andre, der lider. Når det kommer til at støtte børn, er der frivillige organisationer og ungdomsydelser, der kan tilbyde vejledning. At tale om vanskelige valg giver ro i sindet, klarhed og bidrager til en positiv holdning.

Lås og nøgle

At børnenes interesser skal komme først synes indlysende og derfor ikke værd at nævne. Men det kan endda være en vigtig nøgle, hvis du ikke kan arbejde noget sammen: tænk på, hvad børnene gerne vil have? Det afvikler mange diskussioner. At genkende det mønster, som I er fanget sammen, er det første skridt i at stoppe det. Sådan stoppes et sådant mønster er ikke en let opgave: dette er sport i topklasse og kræver, at du som forælder ser på, hvad der er nødvendigt for børnene, og hvor dine følelser kommer fra, når du kommunikerer med din tidligere partner. Den hurtigste vej til fremtiden er at genkende, hvad der påvirker dig, og at turde stille dig selv spørgsmålet, der får dig til at låse op og ikke længere være i stand til rationelt at diskutere sager med den anden forælder. Og det er normalt her nøglen ligger.

Planlægger du en skilsmisse, og vil du arrangere alt så godt som muligt for dine børn? Eller har du stadig problemer efter skilsmissen? Tøv ikke med at kontakte skilsmisseadvokater of Law & More. Vi rådgiver og hjælper dig gerne.

Law & More