billede af skilsmisse med børn

Skilsmisse med børn

Når du bliver skilt, ændres der meget i din familie. Hvis du har børn, vil virkningen af ​​en skilsmisse også være meget stor for dem. Især yngre børn kan finde det vanskeligt, når deres forældre bliver skilt. I alle tilfælde er det vigtigt, at børnenes stabile hjemmemiljø skades så lidt som muligt. Det er vigtigt og endda en juridisk forpligtelse til at indgå aftaler med børnene om familielivet efter skilsmissen. I hvilket omfang dette kan gøres sammen med børnene afhænger naturligvis af børnenes alder. Skilsmisse er også en følelsesmæssig proces for børn. Børn er ofte loyale over for begge forældre og vil ofte ikke udtrykke deres sande følelser under en skilsmisse. Derfor fortjener de også særlig opmærksomhed.

For små børn vil det først ikke være helt klart, hvad en skilsmisse vil betyde for dem. Det er dog vigtigt, at børnene ved, hvor de står, og at de kan give deres mening om deres livssituation efter skilsmissen. Selvfølgelig er det forældrene, der i sidste ende skal tage en beslutning.

Forældreplan

Forældre, der bliver skilt, er ofte forpligtet ved lov til at udarbejde en forældreplan. Det er under alle omstændigheder obligatorisk for forældre, der er gift eller i et registreret partnerskab (med eller uden fælles forældremyndighed) og for samboende forældre med fælles forældremyndighed. En forældreplan er et dokument, hvor forældrene registrerer aftaler om udøvelsen af ​​deres forældreskab.

Under alle omstændigheder skal forældreplanen indeholde aftaler om:

  • hvordan du involverede børnene i udarbejdelsen af ​​forældreplanen;
  • hvordan du deler pleje og opdragelse (plejeforskrift) eller hvordan du håndterer børnene (adgangsregulering);
  • hvordan og hvor ofte du giver hinanden information om dit barn;
  • hvordan man sammen træffer beslutninger om vigtige emner, såsom skolevalg;
  • omkostningerne til pleje og opdragelse (børnebidrag).

Derudover kan forældre også vælge at inkludere andre aftaler i forældreplanen. For eksempel hvad du som forældre synes er vigtigt i opdragelsen, visse regler (sengetid, hjemmearbejde) eller synspunkter om straf. Aftaler om kontakt med begge familier kan også indgå i forældreplanen.

Regulering af pleje eller kontaktordning

En del af forældreplanen er plejeforordningen eller kontaktforordningen. Forældre, der har fælles forældremyndighed, kan blive enige om en plejeordning. Disse regler indeholder aftaler om, hvordan forældre deler opgaver og opdragelsesopgaver. Hvis kun en forælder har forældremyndighed, kaldes dette en kontaktordning. Dette betyder, at den forælder, der ikke har forældremyndighed, fortsat kan se barnet, men at forælderen ikke er ansvarlig for pleje og opdragelse af barnet.

Udarbejdelse af en forældreplan

I praksis forekommer det ofte, at forældre ikke er i stand til at indgå aftaler om børnene sammen og derefter registrere disse i en forældreplan. Hvis du ikke er i stand til at indgå aftaler med din ex-partner om forældreskab efter skilsmissen, kan du tilkalde hjælp fra vores erfarne advokater eller mæglere. Vi hjælper dig med at rådgive og udarbejde en forældreplan.

Justering af forældreplan

Det er sædvanligt, at forældreplanen skal tilpasses efter et antal år. Når alt kommer til alt, udvikler børn konstant, og situationerne i relation til dem kan ændre sig. Tænk for eksempel på den situation, at en af ​​forældrene bliver arbejdsløs, flytter hus osv. Det kan derfor være klogt at på forhånd aftale, at forældreplanen for eksempel gennemgås hvert andet år og justeres om nødvendigt.

Underholdsbidrag

Har du børn med din partner, og bryder du op? Derefter forbliver din vedligeholdelsesforpligtelse til at passe på dine børn. Det betyder ikke noget, om du var gift eller boede udelukkende med din ex-partner. Enhver forælder har også pligt til at passe sine børn også økonomisk. Hvis børnene bor mere sammen med din eks-partner, bliver du nødt til at bidrage til vedligeholdelsen af ​​børnene. Du har en vedligeholdelsesforpligtelse. Forpligtelsen til at støtte børn kaldes børnebidrag. Børnsvedligeholdelse fortsætter, indtil børnene er 21 år.

Minimumsbeløb for børnebidrag

Minimumsbeløbet for børnebidrag er 25 euro pr. Barn pr. Måned. Dette beløb kan kun anvendes, hvis debitor har en minimumsindkomst.

Maksimal beløb for børnebidrag

Der er ingen maksimal beløb for børnebidrag. Dette afhænger af indkomst for begge forældre og barnets behov. Underholdsbidrag vil aldrig være højere end dette behov.

Indeksering af underhold for børn

Mængden af ​​børnebidrag stiger hvert år. Justitsministeren bestemmer hvert år med, hvilken procentdel børnetilskuddet stiger. I praksis kaldes dette indeksregulering af underholdsbidrag. Indeksering er obligatorisk. Den person, der betaler underholdsbidrag, skal anvende denne indeksering hvert år i januar. Hvis dette ikke gøres, kan den forælder, der har ret til underhold, kræve forskellen. Er du forælderen, der modtager underholdsbidrag, og din eks-partner nægter at indeksere underholdsbidraget? Kontakt venligst vores erfarne familierettsadvokater. De kan hjælpe dig med at gøre krav på den forfaldne indeksering. Dette kan gøres for op til fem år siden.

Pleje-rabat

Hvis du ikke er den omsorgsfulde forælder, men har et besøgsarrangement, hvilket betyder, at børnene er med dig regelmæssigt, er du berettiget til plejebat. Denne rabat trækkes fra den betalte børnesupport. Mængden af ​​denne rabat afhænger af besøgsordningen og ligger mellem 15 procent og 35 procent. Jo mere kontakt du har med dit barn, jo lavere er det underholdsbidrag, der skal betales. Dette skyldes, at du har flere omkostninger, hvis børnene er med dig oftere.

Børn over 18 år

Underholdspligt for dine børn varer, indtil de når 21 år. Fra 18 år er et barn i ung alder. Fra det øjeblik har du ikke længere noget at gøre med din ex-partner, hvad angår underhold af børn. Hvis dit barn imidlertid er 18 år, og han eller hun stopper med skolen, er det en grund til at stoppe børnesupporten. Hvis han eller hun ikke går i skole, kan han eller hun gå på arbejde på fuld tid og forsørge sig selv.

Skift underholdsbidrag

I princippet gælder de aftaler, der er indgået med hensyn til underhold af børn, indtil børnene er 21 år. Hvis der i mellemtiden ændrer sig noget, der påvirker din betalingsevne, kan børnebidraget også justeres i overensstemmelse hermed. Du kan tænke på at miste dit job, tjene mere, en anden kontaktordning eller gifte dig igen. Dette er alle grunde til at gennemgå underholdsbidraget. Vores erfarne advokater kan foretage en uafhængig genberegning i sådanne situationer. En anden løsning er at indkalde en mægler til sammen at komme til nye aftaler. De erfarne mæglere hos vores firma kan også hjælpe dig med dette.

Co-forældre

Børn bor normalt hos en af ​​deres forældre efter en skilsmisse. Men det kan også være anderledes. Hvis begge forældre vælger medforældre, bor børnene skiftevis med begge forældre. Medforældre er, når forældre mere eller mindre lige så lige deler pleje- og opdragelsesopgaverne efter skilsmissen. Børnene lever derefter som det var med deres far såvel som med deres mor.

God konsultation er vigtig

Forældre, der overvejer en samforældreordning, skal huske, at de er nødt til at kommunikere med hinanden regelmæssigt. Derfor er det vigtigt, at de er i stand til at konsultere hinanden, selv efter skilsmissen, så kommunikationen kan gå glat.

Børn tilbringer omtrent lige så meget tid med en forælder som med en anden i denne form for forældre. Dette er normalt meget behageligt for børnene. Med denne form for forældre får begge forældre meget ud af barnets daglige liv. Det er også en stor fordel.

Inden forældre kan begynde medforældre, er de nødt til at blive enige om en række praktiske og økonomiske spørgsmål. Aftaler om disse kan inkluderes i forældreplanen.

Plejefordeling behøver ikke være nøjagtigt 50/50

I praksis er samforældre ofte en næsten lige fordeling af pleje. For eksempel er børn tre dage med den ene forælder og fire dage med den anden forælder. Det kræves derfor ikke, at fordeling af pleje er nøjagtigt 50/50. Det er vigtigt, at forældrene ser på det, der er ægte. Dette betyder, at en afdeling 30/70 også kan betragtes som en samforældreordning.

Fordeling af omkostninger

Samforældreordningen er ikke lovreguleret. I princippet indgår forældre deres egne aftaler om, hvilke omkostninger de deler, og hvilke de ikke gør. Der kan sondres mellem egen omkostninger og omkostninger der skal deles. Egne omkostninger defineres som de omkostninger, som hver husstand pålægger sig selv. Eksempler er husleje, telefon og dagligvarer. Omkostninger, der skal deles, kan omfatte omkostninger, der afholdes af en forælder på børnenes vegne. For eksempel: forsikringer, abonnementer, bidrag eller skolegebyrer.

Medforældre og underholdsbidrag

Det menes ofte, at der ikke skal betales noget underholdsbidrag i tilfælde af medforældre. Denne tanke er forkert. I samforældre har begge forældre omtrent de samme omkostninger for børnene. Hvis en af ​​forældrene har en højere indkomst end den anden, kan de lettere bære udgifterne til børnene. Personen med den højeste indkomst forventes derefter stadig at betale noget børnebidrag til den anden forælder. Til dette formål kan en underholdsberegning foretages af en af ​​vores erfarne familieretlige advokater. Forældrene kan også være enige om dette sammen. En anden mulighed er at åbne en børnekonto. Til denne konto kan forældrene foretage en forholdsmæssig månedlig betaling og for eksempel børnetilskuddet. Derefter kan udgifterne til børnene på denne konto afholdes.

Planlægger du at få en skilsmisse, og vil du arrangere alt så godt som muligt for dine børn? Eller har du stadig problemer med børnebidrag eller medforældre efter skilsmissen? Tøv ikke med at kontakte advokaterne hos Law & More. Vi vil med glæde rådgive og vejlede dig.

Law & More