Surrogacy i Holland Image

Surrogacy i Holland

Graviditet er desværre ikke en selvfølge for enhver forælder med et ønske om at få børn. Ud over muligheden for adoption kan surrogati være en mulighed for en tilsigtet forælder. I øjeblikket er surrogati ikke reguleret af lovgivningen i Holland, hvilket gør den tilsigtede forældres juridiske status og surrogatmoren uklar. For eksempel hvad hvis surrogatmoren vil beholde barnet efter fødslen, eller hvis de tilsigtede forældre ikke ønsker at tage barnet ind i deres familie? Og bliver du også automatisk den lovlige forælder til barnet ved fødslen? Denne artikel vil besvare disse spørgsmål og mange andre for dig. Derudover drøftes udkastet til 'Bill, surrogacy and parentage Bill'.

Er surrogacy tilladt i Holland?

Øvelse tilbyder to former for surrogati, som begge er tilladt i Holland. Disse former er traditionel og drægtig surrogati.

Traditionel surrogati

Med traditionel surrogati bruges surrogatmors eget æg. Dette resulterer i, at surrogatmor med traditionel surrogat altid er den genetiske mor. Graviditeten tilvejebringes ved insemination med sæd fra den ønskede far eller en donor (eller skabes naturligt). Der er ingen særlige juridiske krav til udførelse af traditionel surrogati. Desuden er der ikke behov for lægehjælp.

Gestations surrogati

På den anden side er lægehjælp nødvendig i tilfælde af svangerskabs surrogati. I dette tilfælde udføres ektopisk befrugtning først ved hjælp af IVF. Derefter placeres det befrugtede embryo i livmoderen til surrogatmoderen, hvilket i de fleste tilfælde ikke er barnets genetiske mor. På grund af den nødvendige medicinske intervention gælder der strenge krav til denne form for surrogati i Holland. Disse inkluderer, at begge tilsigtede forældre er genetisk beslægtede med barnet, at der er en medicinsk nødvendighed for den tilsigtede mor, at de tilsigtede forældre selv finder en surrogatmor, og at begge kvinder falder inden for aldersgrænserne (op til 43 år for ægdonor og op til 45 år for surrogatmoren).

Forbud mod fremme af (kommerciel) surrogati

Det faktum, at både traditionel og drægtig surrogati er tilladt i Holland, betyder ikke, at surrogacy altid er tilladt. Straffeloven fastsætter faktisk, at fremme af (kommerciel) surrogati er forbudt. Dette betyder, at ingen websteder må reklamere for at stimulere udbud og efterspørgsel omkring surrogati. Derudover har tilsigtede forældre ikke lov til at lede efter en surrogatmor offentligt, f.eks. Via sociale medier. Dette gælder også omvendt: en surrogatmor har ikke lov til at lede efter tilsigtede forældre offentligt. Derudover kan surrogatmødre muligvis ikke modtage nogen økonomisk kompensation undtagen de (medicinske) omkostninger, de pådrager sig.

Surrogacy kontrakt

Hvis der vælges surrogati, er det meget vigtigt at indgå klare aftaler. Normalt gøres dette ved at udarbejde en surrogatkontrakt. Dette er en formfri kontrakt, så der kan laves alle mulige aftaler for både surrogatmoren og de tilsigtede forældre. I praksis er en sådan kontrakt vanskelig at håndhæve lovligt, fordi den betragtes som i strid med moral. Af denne grund er det frivillige samarbejde mellem både surrogat og tilsigtede forældre i hele surrogatprocessen af ​​stor betydning. En surrogatmor kan ikke være forpligtet til at opgive barnet efter fødslen, og de tilsigtede forældre kan ikke være forpligtet til at tage barnet ind i deres familie. På grund af dette problem vælger tilsigtede forældre i stigende grad at søge en surrogatmor i udlandet. Dette medfører problemer i praksis. Vi vil gerne henvise dig til vores artikel om international surrogati.

Juridisk forældreskab

På grund af manglen på en særlig lovregulering for surrogati, bliver du som tilsigtet forælder ikke automatisk en lovlig forælder ved barnets fødsel. Dette skyldes, at den hollandske ophavsret er baseret på princippet om, at fødselsmoren altid er barnets lovlige mor, også i tilfælde af surrogati. Hvis surrogatmoren er gift på tidspunktet for fødslen, anerkendes surrogatmors partner automatisk som forælder.

Derfor gælder følgende procedure i praksis. Efter fødslen og den (legitime) erklæring derom er barnet - med samtykke fra børnepasnings- og beskyttelsesrådet - integreret i familien til de tilsigtede forældre. Dommeren fjerner surrogatmoren (og muligvis også hendes ægtefælle) fra forældremyndigheden, hvorefter de tilsigtede forældre udpeges som værger. Når de tilsigtede forældre har passet og opdraget barnet i et år, er det muligt at adoptere barnet sammen. En anden mulighed er, at den tilsigtede far anerkender barnet eller har faderskabet lovligt etableret (hvis surrogatmoren er ugift, eller hendes mands forældreskab nægtes). Den tilsigtede mor kan derefter adoptere barnet efter et års opvækst og omsorg for barnet.

Udkast til lovgivningsforslag

Udkastet til 'Bill, surrogacy and parentage Bill' sigter mod at forenkle ovenstående procedure for at opnå forældreskab. Baseret på dette er en undtagelse inkluderet i reglen om, at fødselsmoren altid er en lovlig mor, nemlig ved også at give forældremyndighed efter surrogati. Dette kan arrangeres inden undfangelsen med en særlig andragende procedure af surrogatmoderen og tilsigtede forældre. Der skal forelægges en surrogataftale, som vil blive undersøgt af retten i lyset af de juridiske betingelser. Disse inkluderer: alle parter har en alder af samtykke og er enige om at gennemføre rådgivning, og at en af ​​de tilsigtede forældre desuden er genetisk relateret til barnet.

Hvis retten godkender surrogatprogrammet, bliver de tilsigtede forældre forældre på tidspunktet for barnets fødsel og er derfor opført som sådan på barnets fødselsattest. I henhold til FN's konvention om barnets rettigheder har et barn ret til at have kendskab til sit eget forældre. Af denne grund oprettes et register, hvor oplysninger om biologisk og juridisk forældre opbevares, hvis de adskiller sig fra hinanden. Endelig indeholder udkastet til lovforslag en undtagelse fra forbuddet mod surrogatmægling, hvis dette udføres af en uafhængig juridisk enhed udpeget af ministeren.

Konklusion

Selv om (ikke-kommerciel traditionel og graviditetsmæssig) surrogati er tilladt i Holland, kan det i mangel af specifikke regler føre til en problematisk proces. Under surrogatprocessen er de involverede parter (trods en surrogatkontrakt) afhængige af hinandens frivillige samarbejde. Derudover er det ikke automatisk tilfældet, at tilsigtede forældre får lovligt forældre over barnet ved fødslen. Udkastet til lovforslag med navnet 'Child, Surrogacy and Parentage' forsøger at afklare den juridiske proces for alle involverede parter ved at give juridiske regler for surrogati. Men parlamentarisk behandling af dette vil sandsynligvis kun finde sted i en efterfølgende regeringstid.

Planlægger du at starte et surrogatprogram som en tiltænkt forælder eller surrogatmor, og vil du gerne regulere din juridiske stilling yderligere kontraktligt? Eller har du brug for hjælp til at få lovligt forældre ved barnets fødsel? Så kontakt venligst Law & More. Vores advokater er specialiserede i familieret og er glade for at være til tjeneste.

Law & More