Overdragelse af virksomheden

Overdragelse af virksomheden

Hvis du planlægger at overføre en virksomhed til en anden eller overtage en andens virksomhed, kan du undre dig over, om denne overtagelse også gælder for personalet. Afhængigt af årsagen til, at virksomheden overtages, og hvordan overtagelsen gennemføres, kan dette måske eller ikke være ønskeligt. For eksempel er en del af virksomheden overtaget af en virksomhed, der har ringe erfaring med sådanne forretningsaktiviteter? I så fald kan det være fint at overtage de specialiserede medarbejdere og lade dem fortsætte med deres normale aktiviteter. På den anden side er der en fusion af to lignende virksomheder for at spare omkostninger? Så kan visse medarbejdere være mindre ønskelige, fordi nogle stillinger allerede er besat, og der kan også spares betydelige arbejdskraftomkostninger. Hvorvidt medarbejderne skal overtages, afhænger af anvendeligheden af ​​forordningen om 'virksomhedsoverdragelse'. I denne artikel forklarer vi, hvornår dette er tilfældet, og hvad konsekvenserne er.

Overdragelse af virksomheden

Hvornår sker der en virksomhedsoverdragelse?

Når der sker en overførsel af tilsagn, følger af afsnit 7: 662 i den hollandske civillov. Dette afsnit siger, at der skal være en overførsel som et resultat af en aftale, fusion eller opdeling af en økonomisk enhed, der bevarer sin identitet. En økonomisk enhed er "en gruppe organiserede ressourcer, dedikeret til at forfølge en økonomisk aktivitet, uanset om denne aktivitet er central eller supplerende". Da overtagelser gennemføres på en lang række måder i praksis, giver denne juridiske definition ikke en klar retningslinje. Dens fortolkning afhænger derfor stærkt af sagens omstændigheder.

Dommere er generelt ret brede i deres fortolkning af virksomhedsoverdragelse, da vores retssystem lægger stor vægt på beskyttelsen af ​​medarbejderne. På baggrund af eksisterende retspraksis kan det derfor konkluderes, at den sidste sætning 'en økonomisk enhed, der bevarer sin identitet', er den vigtigste. Dette vedrører normalt en permanent overtagelse af en del af virksomheden og de tilknyttede aktiver, handelsnavne, administration og selvfølgelig personalet. Hvis der kun er tale om et individuelt aspekt af dette, sker der normalt ingen overførsel af virksomheden, medmindre dette aspekt er afgørende for virksomhedens identitet.

Kort sagt er der normalt en virksomhedsoverdragelse, så snart overtagelsen involverer en komplet del af en virksomhed med det formål at udføre en økonomisk aktivitet, som også er kendetegnet ved sin egen identitet, der bevares efter overtagelsen. Derfor udgør en overdragelse af en (del af en) virksomhed med ikke-midlertidig karakter snart en virksomhedsoverdragelse. En sag, hvor der udtrykkeligt ikke er nogen overførsel af tilsagn, er en fusion af aktier. I et sådant tilfælde forbliver medarbejderne i samme virksomheds tjeneste, fordi der kun er en ændring i aktionærens (e) identitet.

Konsekvenser af virksomhedsoverdragelse

Hvis der foretages en virksomhedsoverdragelse, overføres i princippet alt personale, der er en del af den økonomiske aktivitet, på de betingelser, der gælder i ansættelseskontrakten og den kollektive overenskomst, der er i kraft med den tidligere arbejdsgiver. Det er derfor ikke nødvendigt at indgå en ny ansættelseskontrakt. Dette gælder også, hvis parterne ikke er bekendt med anvendelsen af ​​virksomhedsoverdragelsen og for de medarbejdere, som erhververen ikke var bekendt med på overtagelsestidspunktet. Den nye arbejdsgiver har ikke lov til at afskedige medarbejderne på grund af virksomhedsoverdragelsen. Den tidligere arbejdsgiver hæfter også sammen med den nye arbejdsgiver i endnu et år for at opfylde forpligtelserne fra ansættelseskontrakten, der opstod inden virksomhedsoverdragelsen.

Ikke alle ansættelsesvilkår overføres til den nye arbejdsgiver. Pensionsordningen er en undtagelse herfra. Det betyder, at arbejdsgiveren kan anvende den samme pensionsordning på de nye medarbejdere, som den gør på de nuværende medarbejdere, hvis dette erklæres i tide til overførslen. Disse konsekvenser gælder for alle medarbejdere, som det overførende selskab er i tjeneste med på tidspunktet for overførslen. Dette gælder også for medarbejdere, der er uegnede til arbejde, syge eller har midlertidige kontrakter. Hvis medarbejderen ikke ønsker at overføre til virksomheden, kan han / hun udtrykkeligt erklære, at han / hun ønsker at opsige ansættelseskontrakten. Det er muligt at forhandle om ansættelsesvilkårene efter overdragelsen af ​​virksomheden. De gamle ansættelsesforhold skal dog først overføres til den nye arbejdsgiver, før dette er muligt.

Denne artikel beskriver, at den juridiske definition af overdragelse af virksomhed opfyldes ganske hurtigt i praksis, og at dette har store konsekvenser for forpligtelserne over for virksomhedens ansatte. Overførsel af virksomhed er nemlig tilfældet, når en økonomisk enhed i en virksomhed overtages af en anden i en ikke-midlertidig periode, hvorved identiteten af ​​aktiviteten bevares. Som et resultat af forordningen om virksomhedsoverdragelse skal den person, der overtager, ansætte medarbejderne i (den del af) den overførte virksomhed under de ansættelsesforhold, der allerede gælder for dem. Den nye arbejdsgiver har derfor ikke lov til at afskedige medarbejderne på grund af virksomhedsoverdragelsen. Vil du vide mere om virksomhedsoverdragelse, og om denne regel gælder under dine specifikke omstændigheder? Så kontakt venligst Law & More. Vores advokater er specialiserede i selskabsret og arbejdsret og hjælper dig gerne!

Law & More