Underholdsbidrag, hvornår slipper man af med det?

Underholdsbidrag, hvornår slipper man af med det?

Hvis ægteskabet i sidste ende ikke lykkes, kan du og din partner beslutte at blive skilt. Dette resulterer ofte i en underholdsbidragspligt for dig eller din ekspartner, afhængig af din indkomst. Underholdsbidragspligten kan bestå af børnebidrag eller partnerstøtte. Men hvor længe skal du betale for det? Og kan du slippe af med det?

Børnebidragets varighed

Vi kan være korte om børnebidrag. Det skyldes, at varigheden af ​​børnebidrag er lovbestemt og ikke kan fraviges. Ifølge loven skal børnebidrag fortsat betales, indtil barnet fylder 21 år. Nogle gange kan forpligtelsen til at betale børnebidrag ophøre ved 18. Dette afhænger af dit barns økonomiske uafhængighed. Hvis dit barn er over 18 år, har en indkomst på velfærdsniveau og ikke længere studerer, anses det for at være i stand til at passe sig selv økonomisk. For dig betyder det, at selvom dit barn endnu ikke er fyldt 21 år, bortfalder din forsørgelsespligt.

Ægtefællebidragets varighed 

Også vedrørende partnerbidrag indeholder loven en frist, hvorefter underholdsbidraget udløber. I modsætning til børnebidrag kan tidligere partnere fravige dette ved at lave andre aftaler. Men har du og din tidligere partner ikke aftalt varigheden af ​​partnerbidrag? Så gælder det lovpligtige vilkår. Når du bestemmer denne periode, er det øjeblik, du skilles, afgørende. Her skelnes der mellem skilsmisser før 1. juli 1994, skilsmisser mellem 1. juli 1994 og 1. januar 2020 og skilsmisser efter 1. januar 2020.

Skilt efter 1. januar 2020

Er du skilt efter 1. januar 2020, vil forsørgelsespligten som udgangspunkt gælde i halvdelen af ​​den tid, ægteskabet varede, med maksimalt 5 år. Der er dog tre undtagelser fra denne regel. Den første undtagelse gælder, hvis du og din ekspartner har børn sammen. Ægtefællebidraget ophører nemlig i så fald først, når det yngste barn fylder 12. For det andet, hvis der er tale om et ægteskab, der har varet længere end 15 år, hvor underholdsbidragsmodtageren inden for ti år har ret til AOW. partnerbidrag fortsætter, indtil AOW starter. Endelig ophører partnerbidrag efter ti år i de tilfælde, hvor underholdsbidragsbetaleren er født 1. januar 1970 eller før, ægteskabet varede længere end 15 år, og underholdsbidragsbetaleren først får AOW om mere end XNUMX år.

Skilt mellem 1. juli 1994 og 1. januar 2020

Partnerbidrag til dem, der er skilt mellem 1. juli 1994 og 1. januar 2020, varer op til 12 år, medmindre du ikke har børn, og ægteskabet varede mindre end fem år. I de tilfælde varer ægtefællebidraget, så længe ægteskabet varer.

Skilt før 1. juli 1994

Endelig er der ingen lovbestemt termin for eks-partnere, der er skilt før 1. juli 1994. Hvis du og din tidligere partner ikke er blevet enige om noget, fortsætter partnerbidraget livet ud.

Andre muligheder for at afslutte ægtefællebidrag 

Ved ægtefællebidrag er der flere andre situationer, hvor forsørgelsespligten ophører. Disse omfatter når:

  • Du og din ekspartner aftaler sammen, at underholdsbidragspligten ophører;
  • Du eller din tidligere partner dør;
  • Bidragsmodtageren bliver gift med en anden person, samler eller indgår partnerskab;
  • Bidragsbetaleren kan ikke længere betale underholdsbidraget; eller
  • Forsørgelsesmodtageren har tilstrækkelig selvstændig indkomst.

Der er også mulighed for gensidigt at ændre størrelsen af ​​ægtefællebidraget. Er din tidligere partner uenig i en ændring? Så kan du også anmode retten om dette. For at gøre det skal du have en god grund, for eksempel på grund af en ændring i indkomsten.

Ønsker din tidligere partner at ændre eller ophæve underholdsbidrag, og du er uenig? Eller er du underholdsbidragspligtig og ønsker at fjerne din underholdsbidrag? Kontakt i så fald en af ​​vores advokater. Vores skilsmisseadvokater står til din tjeneste med personlig rådgivning og hjælper dig gerne med eventuelle juridiske skridt.

Law & More