At blive hollandsk statsborger hurtigere gennem en tilvalgsprocedure

At blive hollandsk statsborger hurtigere gennem en tilvalgsprocedure

Du bor i Holland, og du kan lide det meget. Du kan derfor ønske at tage hollandsk statsborgerskab. Det er muligt at blive hollandsk ved naturalisation eller ved option. Du kan ansøge om hollandsk statsborgerskab hurtigere gennem tilvalgsproceduren; også omkostningerne ved denne procedure er betydeligt lavere. På den anden side stiller optionsproceduren strengere krav. I denne blog kan du læse, om du opfylder disse krav, og hvilke understøttende dokumenter der kræves for et vellykket resultat.

I betragtning af sagens komplekse karakter, er det tilrådeligt at hyre en advokat, som kan guide dig gennem processen og fokusere på din specifikke og individuelle situation. 

Betingelser

Du kan ansøge om hollandsk statsborgerskab ved valg i følgende tilfælde:

  • Du er myndig, født i Holland og har boet i Holland siden fødslen. Du er også i besiddelse af en gyldig opholdstilladelse.
  • Du er født i Holland og har ingen nationalitet. Du har boet i Holland med en gyldig opholdstilladelse i mindst tre på hinanden følgende år.
  • Du har boet i Holland fra den dag, du fyldte fire år, du har altid haft en gyldig opholdstilladelse, og du har stadig en gyldig opholdstilladelse.
  • Du er tidligere hollandsk statsborger og har boet i Holland i mindst et år med en gyldig permanent eller tidsbegrænset opholdstilladelse med et ikke-midlertidigt opholdsformål. Bemærk venligst, at hvis dit statsborgerskab nogensinde er blevet inddraget, fordi du har givet afkald på det, kan du ikke ansøge om en option.
  • Du har været gift med en hollandsk statsborger i mindst tre år, eller du har et registreret partnerskab med en hollandsk statsborger i mindst tre år. Dit ægteskab eller registrerede partnerskab er uafbrudt med den samme hollandske statsborger, og du har boet i Holland uafbrudt med en gyldig opholdstilladelse i mindst 15 år.
  • Du er 65 år eller ældre og har boet i Kongeriget Holland uafbrudt i mindst 15 år med en gyldig opholdstilladelse umiddelbart forud for bekræftelsen af ​​erhvervelsen af ​​hollandsk statsborgerskab.

Hvis du er født, adopteret eller gift før 1. januar 1985, er der yderligere tre separate sager, hvorigennem du muligvis kan ansøge om hollandsk statsborgerskab efter valg:

  • Du er født før 1. januar 1985 af en hollandsk mor. Din far havde ikke hollandsk statsborgerskab på tidspunktet for din fødsel.
  • Du blev adopteret som mindreårig før den 1. januar 1985 af en kvinde, der på det tidspunkt havde hollandsk statsborgerskab.

Du var gift med en ikke-hollandsk mand før den 1. januar 1985, og som følge heraf mistede du dit hollandske statsborgerskab. Er du nyligt skilt, afgiver du valgopgørelsen senest et år efter ægteskabets opløsning. Du behøver ikke at være bosat i Holland for at afgive denne erklæring.

Hvis du ikke falder ind under nogen af ​​ovenstående kategorier, er du højst sandsynligt ikke berettiget til optionen.

Anmod om

Ansøgning om hollandsk statsborgerskab efter option sker hos kommunen. For at gøre det skal du have gyldig identifikation og en fødselsattest fra dit oprindelsesland. Du skal også have en gyldig opholdstilladelse eller andet bevis for lovligt ophold. Hos kommunen skal du erklære, at du vil afgive forpligtelseserklæringen ved ceremonien for erhvervelse af hollandsk statsborgerskab. Ved at gøre det erklærer du, at du ved, at lovene i Kongeriget Nederlandene også vil gælde for dig. Derudover vil du i de fleste tilfælde skulle give afkald på dit nuværende statsborgerskab, medmindre du kan påberåbe dig en fritagelsesgrund.

Kontakt

Har du spørgsmål vedrørende immigrationsret eller vil du gerne have, at vi hjælper dig videre med din tilvalgsprocedure? Så er du velkommen til at kontakte hr. Aylin Selamet, advokat på Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl eller hr. Ruby van Kersbergen, advokat ved Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl eller ring til os på +31 (0)40-3690680.

Law & More