Forsigtigt afskedigelsesbillede

Forsigtig afskedigelse

Alle kan blive afskediget

Især i denne usikre tid er der en god chance for, at beslutningen om afskedigelse træffes af arbejdsgiveren. Men hvis arbejdsgiveren ønsker at gå videre med afskedigelse, skal han stadig basere sin beslutning på et af de specifikke grunde til afskedigelse, begrunne det godt og bevise dets eksistens. Der er otte udtømmende juridiske grunde til afskedigelse.

Den mest relevante grund, der fortjener opmærksomhed i øjeblikket, er forsigtighedsafskedigelse. Når alt kommer til alt er virkningen af ​​koronakrisen på virksomhederne enorm og får konsekvenser ikke kun for den måde, hvorpå der kan udføres arbejde i virksomheden, men også og især for salgsmængden. Efterhånden som arbejdet standser, fortsætter de fleste virksomheder med omkostninger. Snart kan der opstå en situation, hvor arbejdsgiveren tvinges til at fyre sit personale i brand. For de fleste arbejdsgivere er lønomkostninger den højeste omkostningspost. Det er rigtigt, at i denne usikre periode kan arbejdsgivere appellere til Emergency Fund for Employment Bridging (NOW), og lønomkostningerne delvis kompenseres af regeringen, så arbejdsgiverne ikke afskediger deres ansatte. Nødfonden vedrører dog kun en midlertidig ordning i en maksimal periode på tre måneder. Derefter stopper denne kompensation i lønomkostningerne, og mange ansatte vil stadig være nødt til at blive afskediget på grund af økonomiske grunde som forringet økonomisk situation eller tab af arbejde.

Før arbejdsgiveren imidlertid kan afgå afskedigelse af forretningsmæssige grunde, skal han først ansøge om en afskedigelsestilladelse fra UWV. For at være berettiget til en sådan tilladelse skal arbejdsgiveren:

  • motivere ordentligt grunden til afskedigelse og demonstrere, at et eller flere job over en fremtidig periode på 26 uger nødvendigvis vil gå tabt som et resultat af foranstaltninger til effektiv forretningsdrift, som igen er resultatet af forretningsforhold;
  • demonstrere, at det ikke er muligt at overdrage medarbejderen til en anden passende position inden for hans selskab;
  • demonstrere, at han har overholdt reflektionsprincipmed andre ord den lovbestemte afskedigelsesordre arbejdsgiveren kan ikke helt vælge hvilken medarbejder han skal nominere til afskedigelse.

Efter at medarbejderen har fået mulighed for at forsvare sig mod dette, beslutter UWV, om medarbejderen kan fyres. Hvis UWV giver tilladelse til afskedigelse, skal arbejdsgiveren afskedige ham ved hjælp af et annulleringsbrev inden for fire uger. Når en medarbejder ikke er enig i UWV's afgørelse, kan han indgive et andragende til distriktsretten.

I betragtning af det ovenstående kan beslutningen om afskedigelse ikke blot træffes af arbejdsgiveren, og visse betingelser, der er strenge, gælder for en gyldig afskedigelse. Desuden indebærer afskedigelse visse rettigheder og pligter for parterne. I den sammenhæng er det vigtigt for parterne at huske følgende punkter:

  • Forbud mod afskedigelse. Når en medarbejder har en ansættelseskontrakt i en bestemt eller ubegrænset periode, får han en vis afskedigelsesbeskyttelse. Når alt kommer til alt er der en række generelle og særlige afskedigelsesforbud, som arbejdsgiveren ikke må afskedige sin medarbejder eller kun under særlige omstændigheder på trods af grundene, såsom forsigtighedsafskedigelse. F.eks. Kan arbejdsgiveren ikke afskedige sin ansatte under sygdom. Hvis en medarbejder bliver syg, efter at arbejdsgiveren har indgivet afskedigelsesansøgningen til UWV, eller en medarbejder allerede er kommet sig, da afskedigelsestilladelsen blev udstedt, finder forbuddet mod afskedigelse ikke anvendelse, og arbejdsgiveren kan stadig fortsætte med afskedigelse.
  • Overgangsbetaling. Både faste og fleksible medarbejdere har en lovpligtig ret til overgangsbetaling, uanset årsagen. Oprindeligt havde en medarbejder kun ret til overgangskompensation efter to år. Med indførelsen af ​​WAB fra 1. januar 2020 opbygges overgangsbetalingen fra den første arbejdsdag. Arbejdstagere eller arbejdstagere, der opsættes i løbet af prøvetiden, har også ret til en overgangsbetaling. På den anden side afskaffes overgangsbetalingen for ansatte med en ansættelseskontrakt på mere end ti år. Dette betyder, at det bliver 'billigere' for arbejdsgiveren at afskedige en medarbejder med en langvarig ansættelseskontrakt.

Har du spørgsmål om afskedigelse? Mere information om grundene, procedurerne og vores tjenester kan findes på vores afskedigelsessted. På Law & More vi forstår, at afskedigelse er en af ​​de mest vidtrækkende foranstaltninger i ansættelsesretten, der har vidtrækkende konsekvenser for en arbejdstager såvel som en arbejdsgiver. Derfor bruger vi en personlig tilgang, og sammen med dig kan vi bestemme din situation og mulighederne. Har du at gøre med afskedigelse? Venligst kontakt Law & More. Law & More advokater er eksperter inden for afskedigelsesret og giver dig gerne juridisk rådgivning eller hjælp under en afskedigelsesprocedure.

Law & More