Konkursanmodning

Konkursanmodning

En konkursansøgning er et kraftfuldt værktøj til inkasso. Hvis en debitor ikke betaler, og kravet ikke er blevet bestridt, kan en konkursbegæring ofte bruges til at inddrive et krav hurtigere og billigt. En konkursbegæring kan indgives enten ved andragerens egen anmodning eller efter anmodning fra en eller flere kreditorer. Hvis der er grunde af almen interesse, kan anklagemyndigheden også indgive konkurs.

Hvorfor indgiver en kreditor konkurs?

Hvis din debitor ikke betaler, og det ser ikke ud til, at den udestående faktura vil blive betalt, kan du indgive din debitors konkurs. Dette øger chancen for, at gælden (delvist) bliver afbetalt. Når alt kommer til alt har et firma i økonomiske vanskeligheder det meste af tiden stadig penge i for eksempel fonde og fast ejendom. I tilfælde af konkurs, vil alt dette blive solgt til realisering af penge til at betale de udestående fakturaer. En konkursbegæring fra en debitor håndteres af en advokat. En advokat skal bede retten om at erklære din debitor konkurs. Din advokat indsender dette med en konkursbegæring. I de fleste tilfælde beslutter dommeren direkte ved retten, om din debitor er erklæret konkurs.

Konkursanmodning

Hvornår ansøger du?

Du kan indgive konkurs, hvis din debitor:

  • Har 2 eller flere gæld, hvoraf 1 kan hævdes (betalingsperioden er udløbet);
  • Har 2 eller flere kreditorer; og
  • Er i den tilstand, hvor han er ophørt med at betale.

Det spørgsmål, du ofte hører, er, om en ansøgning om konkurs kræver mere end en kreditor. Svaret er nej. En enkelt kreditor kan også anvende feller en debitors konkurs. Konkursen kan dog kun være erklærede af retten, hvis der er flere kreditorer. Disse kreditorer behøver ikke nødvendigvis at være medansøgere. Hvis en iværksætter ansøger om sin debitors konkurs, er det nok at bevise under behandlingen, at der er flere kreditorer. Vi kalder dette 'pluralitetskravet'. Dette kan gøres ved hjælp af erklæringer om støtte fra andre kreditorer eller endda ved en erklæring fra debitor om, at han ikke længere er i stand til at betale sine kreditorer. En ansøger skal derfor have 'støttekrav' ud over sit eget krav. Retten vil bekræfte dette kort og præcist.

Varighed af konkursbehandling

Generelt finder retsmødet i konkursbehandling sted inden for 6 uger efter indgivelsen af ​​andragendet. Afgørelsen følger under høringen eller så hurtigt som muligt derefter. Under høringen kan parterne få en forsinkelse på op til 8 uger.

Omkostninger ved konkursbehandling

For denne sag betaler du retsgebyrer ud over en advokats omkostninger.

Hvordan udvikler konkursproceduren sig?

Konkursbehandling starter med indgivelse af en konkursbegæring. Din advokat starter proceduren ved at indsende en andragende til retten, hvor du beder om din debitors konkurserklæring på dine vegne. Du er andrageren.

Andragendet skal indgives til retten i det område, hvor skyldneren har bopæl. For at ansøge om konkurs som kreditor, skal debitor være blevet indkaldt flere gange og til sidst erklæret for at være i misligholdelse.

Invitation til høringen

Inden for et par uger bliver din advokat opfordret af retten til at deltage i høringen. Denne meddelelse angiver, hvornår og hvor høringen finder sted. Din debitor vil også blive underrettet.

Er debitor uenig i konkursbegæringen? Han eller hun kan svare ved at indgive et skriftligt forsvar eller et mundtligt forsvar under høringen.

Høringen

Det er ikke obligatorisk for debitor at deltage i høringen, men det anbefales. Hvis en debitor ikke vises, kan han erklæres konkurs i misligholdelse.

Du og / eller din advokat skal dukke op under retsmødet. Hvis der ikke vises nogen under høringen, kan anmodningen afvises af dommeren. Høringen er ikke offentlig, og dommeren træffer normalt sin beslutning under høringen. Hvis dette ikke er muligt, følger beslutningen så hurtigt som muligt, normalt inden for 1 eller 2 uger. Ordren sendes til dig og skyldneren og til de involverede advokater.

Afvisning

Hvis du som kreditor ikke er uenig med domstole afvist afgørelse, kan du indgive en appel.

Tildeling

Hvis retten tilkender anmodningen og erklærer skyldneren konkurs, kan debitor indgive appel. Hvis debitor appellerer, vil konkursen alligevel finde sted. Med domstolens afgørelse:

  • Skyldneren er straks konkurs;
  • Dommeren udnævner en likvidator; og
  • Dommeren udnævner en tilsynsdommer.

Efter at konkursen er erklæret af retten, mister den (juridiske) person, der er erklæret konkurs, afhændelsen og forvaltningen af ​​aktiverne og vil blive erklæret uautoriseret. Likvidator er den eneste, der stadig får lov til at handle fra det øjeblik. Likvidatoren handler i stedet for den konkurs (den person, der er erklæret konkurs), administrerer likvidationen af ​​konkursboet og passer på kreditorernes interesser. I tilfælde af større konkurser kan der udpeges flere likvidatorer. For nogle handlinger skal likvidator anmode om tilladelse fra tilsynsdommeren, for eksempel i tilfælde af afskedigelse af personale og salg af husholdningseffekter eller aktiver.

I princippet føjes eventuelle indtægter, som debitor får under konkursen, aktiverne. I praksis gør imidlertid likvidator dette i aftale med debitor. Hvis en privatperson erklæres konkurs, er det vigtigt at vide, hvad der er dækket af konkursen, og hvad ikke. De første nødvendigheder og en del af indkomsten er f.eks. Ikke inkluderet i konkursen. Skyldneren kan også udføre almindelige retlige handlinger; men konkursens aktiver er ikke bundet af dette. Endvidere offentliggør likvidator domstolens afgørelse ved at registrere den i konkursregisteret og handelskammeret og ved at placere en annonce i en national avis. Konkursregistret registrerer dommen i det centrale insolvensregister (CIR) og offentliggør den i statskassen. Dette er udviklet for at give andre mulige kreditorer mulighed for at rapportere likvidator og indsende deres krav.

Tilsynsdommerens opgave i denne sag er at føre tilsyn med processen med at styre og likvidere de insolvente aktiver og likvidatorens handlinger. På anbefaling fra tilsynsdommeren kan retten pålægge at gidse den konkurs. Tilsynsdommeren kan også indkalde og høre vidner. Sammen med likvidatoren forbereder tilsynsdommeren de såkaldte verifikationsmøder, hvor han vil fungere som formand. Verifikationsmødet finder sted ved domstolen, og det er en begivenhed, hvor de gældslister, der opstilles af likvidatoren, vil blive oprettet.

Hvordan fordeles aktiverne?

Likvidator definerer den rækkefølge, hvor kreditorerne skal betales: rækkefølgen af ​​rangordningen af ​​kreditorer. Jo højere du er placeret, jo større er chancen for, at du bliver betalt som kreditor. Rangeringsrækkefølgen afhænger af kreditorens type gældskrav.

Først så vidt muligt betales aktiverne. Dette inkluderer likvidatorens løn, husleje og løn efter konkursdatoen. Den resterende saldo går til de privilegerede fordringer, inklusive regeringsskatter og kvoter. Eventuel restance går til de usikrede (“almindelige”) kreditorer. Når først ovennævnte kreditorer er betalt, går resten til de underordnede kreditorer. Hvis der stadig er penge tilbage, udbetales de til aktionæren (e), hvis det vedrører en NV eller en BV. I en fysisk persons konkurs går resten til konkursen. Dette er dog en usædvanlig situation. I mange tilfælde er der ikke meget tilbage for de usikrede kreditorer, og ikke mindst den konkurs.

Undtagelse: separatister

Separatister er kreditorer med:

  • Pantelov:

Forretnings- eller boligejendomme er sikkerhed for prioritetslånet, og panteleverandøren kan kræve sikkerhedsstillelse i tilfælde af manglende betaling.

  • Panterettighed:

Banken har ydet en kredit under forudsætning af, at hvis der ikke foretages nogen betaling, har den panterettighedsret, for eksempel på forretningsbeholdningen eller aktien.

En separatists krav (hvad ordet allerede indebærer) er adskilt fra en konkurs og kan kræves øjeblikkeligt uden først at hævde det af en likvidator. Likvidator kan dog bede separatisten om at vente i en rimelig periode.

Konsekvenser

For dig som kreditor har domstolens afgørelse følgende konsekvenser:

  • Du kan ikke længere beslaglægge debitor selv
  • Du eller din advokat vil fremlægge dit krav med dokumentation for likvidatoren
  • På verifikationsmødet udarbejdes den endelige liste over krav
  • Du får betalt i henhold til likvidatorens gældsliste
  • En resterende gæld kan opkræves efter konkursen

Hvis skyldneren er en fysisk person, er det i nogle tilfælde muligt, at skyldneren indgiver en anmodning til retten om konvertering af konkursen til gældssanering.

For skyldneren har domstolens afgørelse følgende konsekvenser:

  • Beslaglæggelse af alle aktiver (undtagen nødvendigheder)
  • Skyldner mister forvaltningen og afhændelsen af ​​sine aktiver
  • Korrespondancen går direkte til likvidatoren

Hvordan slutter konkursproceduren?

Konkurs kan ende på følgende måder:

  • Afvikling på grund af manglende aktiver: Hvis der ikke er nok aktiver til at kunne betale andre ting end aktivgælden, afsluttes konkursen på grund af manglende aktiver.
  • Opsigelse på grund af aftale med kreditorer: Den konkurs kan foreslå en engangsordning for kreditorerne. Et sådant forslag betyder, at den konkurs betaler en procentdel af det relevante krav, som han frigøres for sin gæld for resten af ​​kravet.
  • Annullering på grund af den bindende virkning af den endelige distributionsliste: det er når aktiverne ikke har tilstrækkeligt volumen til at distribuere de usikrede kreditorer, men de prioriterede kreditorer kan betales (delvis).
  • Fastsættelse af domstolens afgørelse truffet af appelretten
  • Annullering på anmodning fra den konkurs og samtidig erklæring om anvendelse af gældsstruktureringsordningen.

Bemærk: En fysisk person kan også sagsøges igen for gælden, selv efter konkursen er opløst. Hvis et verifikationsmøde har fundet sted, giver loven mulighed for en henrettelse, fordi rapporten fra verifikationsmødet giver dig ret til en eksekveringstitel, der kan håndhæves. I sådanne tilfælde behøver du ikke længere en dom for at henrette. Naturligvis forbliver spørgsmålet; hvad kan der stadig opnås efter en konkurs?

Hvad sker der, hvis en debitor ikke samarbejder under konkursbehandlingen?

Skyldneren er forpligtet til at samarbejde og give likvidatoren alle nødvendige oplysninger. Dette er den såkaldte 'informationsforpligtelse'. Hvis likvidator bliver forhindret, kan han træffe håndhævelsesforanstaltninger såsom en konkursafhør eller en gidsling i et interneringscenter. Hvis skyldneren har foretaget visse handlinger inden konkurserklæringen, som et resultat af, at kreditorer har mindre chance for at tilbagebetale gæld, kan likvidator fortryde disse handlinger ('konkurscypauliana'). Dette skal være en juridisk handling, som skyldneren (den senere konkurs) udførte uden nogen forpligtelse, før konkurserklæringen, og ved at udføre denne handling vidste skyldneren eller burde have vidst, at dette ville medføre ulemper for kreditorerne.

I tilfælde af juridisk enhed, hvis likvidator finder bevis for, at direktørerne har misbrugt den konkursrigt juridiske enhed, kan de holdes privatansvarlige. Om dette kan du desuden læse i vores tidligere skrevne blog: Bestyrelsers ansvar i Holland.

Kontakt

Vil du vide hvad Law & More kan gøre for dig?
Kontakt os på telefon 31 40 369 06 eller send os en e-mail:

Tom Meevis, advokat hos Law & More – tom.meevis@lawandmore.nl
Ruby van Kersbergen, advokat hos Law & More – ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl

Law & More