Resignationsbillede

Fratræden, omstændigheder, opsigelse

Under visse omstændigheder er opsigelse af ansættelseskontrakten eller fratræden ønskelig. Dette kan være tilfældet, hvis begge parter forestiller sig fratræden og indgår en opsigelsesaftale i denne henseende. Du kan læse mere om opsigelsen med gensidigt samtykke og opsigelsesaftalen på vores websted: Afskedigelse. Websted. Derudover kan opsigelse af ansættelseskontrakten betragtes som ønskelig, hvis kun en af ​​parterne kræver fratræden. For eksempel kan medarbejderen af ​​forskellige årsager føle behovet for at opsige ansættelseskontrakten mod den anden parts, arbejdsgiverens vilje. Medarbejderen har en række muligheder for dette: opsige ansættelseskontrakten ved hjælp af en opsigelsesvarsel eller få den opsagt ved at fremsætte en anmodning om opløsning for retten. I begge tilfælde skal medarbejderen dog huske på visse grænser, som de rigtige placerer på disse opsigelsesmuligheder.

Opsigelse af ansættelseskontrakt ved varsel. En ensidig opsigelse af ansættelseskontrakten kaldes også opsigelse ved varsel. Vælger medarbejderen denne metode til fratræden? Så foreskriver loven en lovbestemt opsigelsesperiode, der skal overholdes af medarbejderen. Uanset varigheden af ​​aftalen er denne opsigelsesperiode normalt en måned for medarbejderen. Parterne har lov til at afvige fra denne opsigelsesperiode i ansættelseskontrakten. Men hvis den periode, som medarbejderen skal overholde, forlænges, skal man sørge for, at løbetiden ikke overstiger seks måneders grænsen. Overholder medarbejderen det aftalte udtryk? I så fald finder opsigelsen sted i slutningen af ​​måneden, og ansættelsen ophører den sidste dag i kalendermåneden. Hvis medarbejderen ikke overholder den aftalte opsigelsesperiode, er opsigelsen ved varsel uregelmæssig eller med andre ord ansvarlig. I så fald sætter medarbejderen opsigelse af ansættelseskontrakten. Arbejdsgiveren skylder dog ikke længere løn, og medarbejderen kan være skyld i kompensation. Denne kompensation består normalt af et beløb svarende til lønnen for den del af opsigelsesperioden, der ikke er overholdt.

At opsige ansættelseskontrakten af ​​retten. Udover at opsige ansættelseskontrakten ved at give besked, har medarbejderen altid mulighed for at henvende sig til domstolen for at skabe opløsning af ansættelseskontrakten. Denne mulighed for medarbejderen er især et alternativ til øjeblikkelig afskedigelse og kan ikke udelukkes kontraktligt. Vælger medarbejderen denne opsigelsesmetode? Derefter skal han underbygge anmodningen om opløsning skriftligt og med tvingende grunde, jf. Artikel 7: 679 eller artikel 7: 685, stk. 2, i den hollandske civillov. Med hastende grunde forstås generelt (ændringer i) omstændigheder, der medfører, at medarbejderen ikke med rimelighed forventes at lade ansættelseskontrakten fortsætte. Er sådanne omstændigheder relevante og imødekommer distriktsretten medarbejderens anmodning? I så fald kan distriktsretten opsige ansættelseskontrakten straks eller på et senere tidspunkt, men ikke med tilbagevirkende kraft. Er presserende årsag på grund af arbejdsgiverens hensigt eller skyld? Derefter kan medarbejderen også kræve erstatning.

Vil du fratræde mundtligt?

Har medarbejderen besluttet at fratræde og opsige ansættelseskontrakten med sin arbejdsgiver? Derefter sker dette normalt skriftligt ved en meddelelse om opsigelse eller fratræden. I et sådant brev er det sædvanligt at angive navnet på medarbejderen og adressaten samt det, og hvornår medarbejderen opsiger sin kontrakt. For at undgå unødvendige uenigheder med arbejdsgiveren tilrådes det, at medarbejderen lukker sit opsigelsesbrev eller fratræden med anmodningen om modtagelsesbekræftelse og sender brevet via e-mail eller anbefalet brev.

Imidlertid er den skriftlige afvikling ikke obligatorisk og tjener ofte til administrative formål. Når alt kommer til alt er opsigelse en formfri juridisk handling og kan derfor også foretages mundtligt. Det er derfor muligt for medarbejderen kun at informere sin arbejdsgiver mundtligt i en samtale om opsigelsen af ​​ansættelseskontrakten og dermed afskedigelse. En sådan metode til fratræden har dog en række ulemper, såsom usikkerheden om, hvornår opsigelsesperioden starter. Desuden giver det ikke medarbejderen licens til efterfølgende at vende tilbage til sine erklæringer og således let undgå fratræden.

Forpligtelse til at undersøge for arbejdsgiveren?

Afskediger medarbejderen? Retspraksis har vist, at arbejdsgiveren i så fald ikke blot eller for hurtigt kan stole på, at det er, hvad medarbejderen faktisk ønsker. Generelt kræves det, at medarbejderens erklæringer eller adfærd klart og utvetydigt viser, at han har til hensigt at afskedige. Nogle gange kræves yderligere undersøgelse fra arbejdsgiveren. Bestemt, i tilfælde af verbal fratræden for medarbejderen, er arbejdsgiveren forpligtet til at undersøge, ifølge den nederlandske højesteret. På baggrund af følgende faktorer skal arbejdsgiveren først undersøge, om afskedigelse faktisk var den ansattes hensigt:

  • Medarbejderens sindstilstand
  • I hvilket omfang medarbejderen forstår konsekvenserne
  • Den tid, medarbejderen måtte revurdere sin beslutning

Når man besvarer spørgsmålet om, hvorvidt medarbejderen rent faktisk ønskede at afslutte ansættelsen, anvendes en streng standard. Hvis det efter en undersøgelse foretaget af arbejdsgiveren viser sig, at afskedigelse ikke egentlig eller faktisk var medarbejderens hensigt, kan arbejdsgiveren i princippet ikke gøre indsigelse mod medarbejderen. Bestemt ikke, når medarbejderen ”tager” tilbage, ikke skader arbejdsgiveren. I så fald er der ikke tale om afskedigelse eller opsigelse af ansættelseskontrakten fra medarbejderen.

Opmærksomhed i tilfælde af fratræden

Har medarbejderen besluttet at gå videre med fratræden? Så er det også klogt at være opmærksom på følgende punkter:

Ferie. Det er muligt, at medarbejderen stadig har mange feriedage til rådighed. Vil medarbejderen afskedige det? I så fald kan medarbejderen tage de resterende feriedage i samråd eller få dem udbetalt på datoen for afskedigelsen. Vælger medarbejderen at tage sine feriedage? Så skal arbejdsgiveren acceptere dette. Arbejdsgiveren kan afvise ferien, hvis der er gode grunde til at gøre det. Ellers får medarbejderen betaling for sine feriedage. Beløbet, der kommer i stedet, kan findes på den endelige faktura.

Fordele. Den medarbejder, hvis ansættelseskontrakt er opsagt, vil logisk set stole på arbejdsløshedsforsikringsloven for hans levebrød. Grunden til og opsigelsen af ​​ansættelseskontrakten vil dog påvirke muligheden for at kræve arbejdsløshedsunderstøttelse. Hvis medarbejderen fratræder selv, har medarbejderen normalt ikke ret til dagpenge.

Er du medarbejder og vil du fratræde? Kontakt derefter Law & More. På Law & More vi forstår, at afskedigelse er en af ​​de mest vidtgående foranstaltninger i ansættelsesretten og har vidtrækkende konsekvenser. Derfor tager vi en personlig tilgang, og vi kan vurdere din situation og mulighederne sammen med dig. Du kan også finde flere oplysninger om afskedigelse og vores tjenester på vores side: Afskedigelse. Websted.

Law & More