Aktiekapital

Aktiekapital

Hvad er aktiekapital?

Aktiekapital er egenkapital opdelt i aktier i en virksomhed. Det er den kapital, der er fastsat i selskabsoverenskomsten eller vedtægterne. Et selskabs aktiekapital er det beløb, hvormed et selskab har udstedt eller kan udstede aktier til aktionærer. Aktiekapital er også en del af en virksomheds forpligtelser. Passiver er gæld og gebyrer.

Virksomheder

Kun anpartsselskaber (BV) og aktieselskaber (NV) udsteder aktier. Enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber (VOF) kan ikke. Notarielle skøder omfatter anpartsselskaber og aktieselskaber. Disse virksomheder har juridiske personer, hvilket betyder, at de er indehavere af rettigheder og forpligtelser. Dette giver virksomheden mulighed for at håndhæve sine rettigheder over for tredjeparter, og dens pligter kan håndhæves. Kontrol i virksomheder er opdelt i aktier. Med andre ord, ved at eje aktier har man aktier i kontrol, og aktionæren kan modtage overskudsudlodninger i form af udbytte. Hvor aktierne i et anpartsselskab er registreret (og derfor begrænset omsættelige), kan aktierne i et aktieselskab udstedes både i ihændehaverform (en form for en aktie, hvor den person, der kan påvise, at han ejer den) anses også for den retmæssige ejer af andelen) og i navnenoteret form. Dette giver et aktieselskab mulighed for at blive børsnoteret, da aktierne er frit omsættelige. Overdragelse af aktier i et aktieselskab sker altid gennem en notar.

Minimumskapital

Den registrerede og udstedte kapital skal mindst være minimumskapitalen for aktieselskaber. Denne minimumskapital er €45,000. Hvis den autoriserede kapital er højere, skal der udstedes mindst en femtedel (Art. 2:67 i Civil Code). Minimumskapitalen skal indbetales på selskabets bankkonto ved stiftelsen. En kontoudtog vil blive udstedt til dette formål. Anpartsselskabet er nu ikke længere underlagt minimumskapital.

Virksomhedsværdi versus egenkapitalværdi

Enterprise værdi er virksomhedens værdi uden hensyntagen til finansieringsstrukturen. Faktisk er det den operationelle værdi af virksomheden. Egenkapital

værdi er det beløb, sælgeren modtager for salget af sine aktier. Altså virksomhedens værdi minus den nettorentebærende gæld. Hver aktie i en BV eller NV har en pålydende værdi, eller værdien af ​​andelen i henhold til vedtægterne. Den udstedte aktiekapital i en BV eller NV er det samlede beløb af den nominelle værdi af de aktier, der er udstedt af det pågældende selskab. Det er både selskabets aktier og aktionærer uden for selskabet.

Aktieemission

En aktieemission er udstedelse af aktier. Virksomheder udsteder aktier af en grund. Det gør de for at rejse egenkapital. Formålet er at foretage investeringer eller at vækste virksomheden. Når du starter et selskab, kan du bestemme, hvor mange aktier du vil udstede, og hvad de er værd. Ofte vælger iværksættere et større antal, så du kan sælge dem i fremtiden, hvis det bliver nødvendigt. Tidligere var der et minimumsbeløb for værdien af ​​en aktie, men den regel er nu afskaffet. Det er dog klogt at lægge vægt nok på det, da andre virksomheder gerne vil se din kreditværdighed. Aktier er et værktøj, du kan bruge til at finansiere din virksomhed. På denne måde tiltrækker du de penge, du har brug for til din drift og yderligere vækst i virksomheden. De penge, du rejser ved at udstede aktier, er tilgængelige for dig på ubestemt tid og kaldes egenkapital. Har du en andel i et selskab, er det også et ejerskabsbevis for en del af det pågældende selskab. Som aktionær giver det dig også ret til en forholdsmæssig andel af overskuddet. For en virksomhed er det fordelagtigt at have denne aktiekapital i virksomheden til brug for løbende forretninger og investeringer. Først når der opnås overskud, kan aktionærerne bede om udbytte. Hvis en virksomhed giver overskud, er det ikke altid sikkert, om du som aktionær får udbytte. På den årlige generalforsamling beslutter aktionærerne, hvad der skal ske med overskuddet: total, delvis eller ingen udlodning.

Komponenter af aktiekapital

Aktiekapitalen består af flere komponenter. For at præcisere følger først en kort definition af disse komponenter:

  • Udstedt aktiekapital

Disse er de aktier, som et selskab udsteder til dets aktionærer. Den udstedte aktiekapital stiger, når der udstedes nye aktier eller aktieudbytte. Aktieudbytte handler om at give nye aktier til aktionærerne som belønning for deres bidrag til virksomheden. Aktier kan placeres på tre måder, nemlig til pari (til den værdi, der står på aktien), over pari (så er beløbet højere end værdien på aktien) og under pari (lavere end aktiens værdi).

Indbetalt aktiekapital (fuldt) indbetalt aktiekapital er den del af den udstedte kapital, hvorfra selskabet har modtaget midler eller i nogle tilfælde varer. Såfremt kapitalen endnu ikke er 100 % indbetalt, har selskabet ret til at indkalde det resterende beløb hos aktionærerne. Et relevant begreb er den 'indkaldte del af kapitalen'. Dette er den udstedte kapital i det omfang, den ikke er indbetalt, men selskabet har besluttet, at den skal indbetales. I dette tilfælde har selskabet et direkte krav mod aktionærerne.

  • Nominel aktiekapital

Nominel aktiekapital er lovligt knyttet til aktier og lig med den udstedte aktiekapital. Mange aktier på børsen har en kurs, der er meget højere end deres nominelle værdi. For eksempel kan markedsværdien af ​​en aktie være adskillige euro i nominelle termer. Hvis et selskab udsteder nye aktier over den pålydende værdi, oprettes en såkaldt overkursreserve for forskellen. Overkursfonden er et udtryk fra investeringsverdenen. Den beskriver den økonomiske reserve for et aktieselskab eller et anpartsselskab, der er oprettet ved at udstede aktier over pålydende værdi.

  • Autoriseret aktiekapital

Den autoriserede kapital er det maksimale beløb, der er angivet i vedtægterne, hvortil der kan udstedes aktier. For en BV er den autoriserede kapital valgfri. For en NV i Holland skal der udstedes mindst minimumskapitalen eller mindst en femtedel, hvis den er højere end minimumskapitalen, af den autoriserede kapital. Dette er den samlede kapital, som en virksomhed kan opnå ved at placere aktier. Den autoriserede aktiekapital er opdelt i aktier i en portefølje og udstedt aktiekapital. Mellem de to kan virksomheden skifte og foretage ændringer. Porteføljeaktier er de aktier, du stadig kan udstede som virksomhed. Hvis du vil finansiere din virksomhed yderligere eller foretage investeringer, kan du beslutte at udstede aktier. Dette giver aktionærerne mulighed for at købe dem, og antallet af aktier i porteføljen falder; omvendt, hvis en virksomhed køber sine aktier tilbage fra aktionærerne, stiger aktierne i dens portefølje.

Bytteværdi

Virksomheder kan også beslutte at sælge aktier til offentligheden. Det kan de gøre ved at gå på børsen. På en børs bestemmer udbud og efterspørgsel værdien af ​​hver aktie. En virksomhed får så en bestemt børsværdi. Det er det i øvrigt kun NV'er, der kan, fordi aktierne er registreret, hvis der er tale om et anpartsselskab.

Blokering arrangement

Spærringsordningen er en ordning, der begrænser muligheden for at overdrage ejerskab af aktier i et selskab.

Denne ordning begrænser aktionærernes frihed til at overdrage deres aktier til en anden. Det er for at forhindre, at medaktionærer bare sådan står over for en mærkelig aktionær. Der er to typer blokeringsarrangementer:

  • Tilbudsordning 

Aktionæren skal først tilbyde sine aktier til medaktionærerne. Kun hvis det viser sig, at medaktionærerne ikke ønsker at overtage aktierne, kan aktionæren overdrage ejerskabet af aktierne til en ikke-aktionær.

  • Godkendelsesordning

Medaktionærerne skal først godkende den foreslåede aktieoverdragelse. Først derefter kan aktionæren overdrage sine aktier.

Hvor aktierne i anpartsselskabet tidligere ikke blot kunne overdrages til tredjemand (spærreordning), er loven – efter indførelse af Flex BV-loven – giver mulighed for en tilbudsordning, som kan fraviges i vedtægter (art. 2:195 i den hollandske civillovbog). Den lovpligtige ordning gælder, hvis der ikke i vedtægterne er fastsat en afvigende udbuds- eller godkendelsesordning.

Der er ingen spærringsordning for navnenoterede aktier i et aktieselskab. De fleste aktier vil bestå af ihændehaveraktier i et aktieselskab, hvilket gør dem frit omsættelige.

Egenkapital

Så aktiekapitalen falder ind under egenkapitalen. Denne regnskabsmæssige term repræsenterer værdien af ​​alle virksomhedens aktiver minus fremmedkapital. Egenkapital er en vigtig indikator for, hvordan du klarer dig som virksomhed, men den er forskellig fra markedsværdien af ​​din virksomhed. Faktisk repræsenterer egenkapitalen den økonomiske værdi, aktionærer ville modtage i en virksomhedslikvidation. Egenkapital er vigtig, fordi den ofte ses som en buffer til at absorbere økonomiske tilbageslag.

Efter at have læst denne blog, har du stadig spørgsmål, eller er du iværksætter, der har brug for råd og vejledning om etablering af en virksomhed? Så er det klogt at engagere sig ekspert i selskabsret. Så kontakt Law & More. Vores virksomhedsadvokater hjælper dig gerne.

 

Law & More