Erstatning for skader ved flyforsinkelse

Erstatning for skader ved flyforsinkelse

Siden 2009, i tilfælde af en forsinket flyvning, står du som passager ikke længere tomhændet. I Sturgeon-dommen udvidede EF-Domstolen faktisk luftfartsselskabernes forpligtelse til at betale erstatning. Siden da har passagerer været i stand til at drage fordel af kompensation ikke kun i tilfælde af aflysning, men også i tilfælde af flyforsinkelser. Domstolen har fastslået, at luftfartsselskaberne i begge tilfælde kun har en margin på tre timer at afvige fra den oprindelige tidsplan. Overskrides den pågældende margin af flyselskabet, og ankommer du til din destination mere end tre timer for sent? I dette tilfælde er flyselskabet nødt til at kompensere dig for forsinkelsesskadene.

Men hvis luftfartsselskabet kan bevise, at det ikke er ansvarligt for den pågældende forsinkelse, og derved bevise eksistensen af ekstraordinære omstændigheder hvilket ikke kunne have været undgået, er det ikke forpligtet til at betale kompensationen for forsinkelsen på mere end tre timer. I betragtning af juridisk praksis er omstændighederne sjældent ekstraordinære. Dette er kun tilfældet, når det kommer til:

  • meget dårlige vejrforhold (såsom storme eller pludselig vulkanudbrud)
  • naturkatastrofer
  • terrorisme
  • medicinske nødsituationer
  • uanmeldte strejker (f.eks. af lufthavnspersonale)

Domstolen betragter ikke tekniske mangler på flyet som en omstændighed, der kan betragtes som ekstraordinær. Ifølge den hollandske domstol er strejker fra flyselskabets eget personale heller ikke omfattet af sådanne omstændigheder. I sådanne tilfælde har du som passager simpelthen ret til kompensation.

Har du ret til erstatningen, og er der ingen ekstraordinære omstændigheder?

I så fald skal flyselskabet betale erstatningen til dig. Derfor behøver du ikke acceptere et andet muligt alternativ, såsom en kupon, som flyselskabet præsenterer for dig. Under visse omstændigheder har du dog også ret til pleje og / eller indkvartering, og flyselskabet skal lette dette.

Kompensationsbeløbet kan generelt variere fra 125, - til 600, - euro per passager, afhængigt af længden på flyvningen og længden af ​​forsinkelsen. Ved forsinkelser på flyvninger på under 1500 km kan du regne med 250, - euro-kompensation. Hvis det drejer sig om fly mellem 1500 og 3500 km, kan kompensation på 400, - euro betragtes som rimelig. Hvis du flyver mere end 3500 km, kan din kompensation for mere end tre timers forsinkelse udgøre 600, - euro.

Endelig er der en anden vigtig betingelse for dig som passager med hensyn til den netop beskrevne kompensation. Faktisk har du kun ret til kompensation for forsinkelsesskader, hvis din flyforsinkelse falder ind under Europæisk forordning 261/2004. Dette er tilfældet, når din flyrejse afgår fra et EU-land, eller når du flyver til et land inden for EU med et europæisk flyselskab.

Oplever du en flyforsinkelse, vil du vide, om du har ret til erstatning for skader forårsaget af forsinkelse, eller har du til hensigt at tage noget mod flyselskabet? Kontakt advokaterne på Law & More. Vores advokater er eksperter inden for forsinkelsesskader og giver dig gerne råd.

Law & More