Bestemmelse af virksomhedens værdi: hvordan gør du det?

Bestemmelse af virksomhedens værdi: hvordan gør du det?

Hvad er din virksomhed værd? Hvis du vil erhverve, sælge eller blot vide, hvordan dit firma har det, er det nyttigt at vide svaret på dette spørgsmål. Når alt kommer til alt, selv om værdien af ​​et selskab ikke er den samme som den endelige pris, der faktisk betales, er det udgangspunktet i forhandlingerne om denne pris. Men hvordan kommer du til svaret på dette spørgsmål? Der er en række forskellige metoder. De vigtigste metoder diskuteres nedenfor.

Bestemmelse af virksomhedens værdi: hvordan gør du det?

Bestemmelse af nettoværdien

Nettoværdien er værdien af ​​virksomhedens egenkapital og kan beregnes ved at fratrække værdien af ​​alle aktiver, såsom bygninger, maskiner, varebeholdninger og kontanter minus alle forpligtelser eller gæld. Baseret på denne beregning kan det bestemmes, hvad en virksomhed faktisk er værd lige nu. Ikke desto mindre giver denne værdiansættelsesmetode ikke altid et komplet billede. Når alt kommer til alt er den stadigt skiftende balance grundlaget for denne iboende værdiansættelse. Derudover inkluderer selskabets balance ikke altid alle aktiver, såsom viden, kontrakter og personalets kvalitet, og den inkluderer heller ikke altid alle finansielle forpligtelser såsom leje- og leasingkontrakter. Denne metode er derfor kun et øjebliksbillede, der ikke siger noget mere om fremskridtene i fortiden eller virksomhedens mulige fremtidsperspektiv.

Bestemmelse af rentabilitetsværdien

Rentabilitetsværdien er en anden måde, hvorpå virksomhedens værdi kan bestemmes. I modsætning til den tidligere metode tager denne beregningsmetode højde for (profitniveauet i) fremtiden. For at bestemme værdien af ​​din virksomhed ved hjælp af denne metode skal du først bestemme profitniveauet og så rentabilitetskravet. Du bestemmer overskudsniveauet på grundlag af virksomhedens nettoresultat under hensyntagen til fortjenesteudviklingen i fortiden og forventningerne til fremtiden. Derefter deler du overskuddet med det krævede afkast på egenkapitalen. Dette afkastkrav er ofte baseret på renterne på en langsigtet risikofri investering plus et tillæg for sektor- og forretningsrisiko. I praksis er denne metode mest almindeligt anvendt. Alligevel tager denne metode ikke tilstrækkeligt hensyn til virksomhedens finansieringsstruktur og tilstedeværelsen af ​​de andre aktiver. Desuden kan investeringsrisikoen med denne metode ikke adskilles fra finansieringsrisikoen.

Diskonteret pengestrømsmetode

Det bedste billede af virksomhedens værdi opnås ved at beregne ved hjælp af følgende metode, også kaldet DFC-metoden. Når alt kommer til alt er DFC-metoden baseret på pengestrømme og ser på deres udvikling i fremtiden. Den bagvedliggende idé er, at virksomheden kun vil være i stand til at opfylde sine forpligtelser, hvis der kommer tilstrækkelige midler ind, og at resultaterne fra fortiden ikke er nogen garanti for fremtiden. Derfor lægger bankerne også stor vægt på værdiansættelse af en virksomhed efter denne DFC-metode. Værdiansættelsen efter denne metode er imidlertid kompleks. For at få et godt billede af den fortjeneste, du kan opnå med virksomheden i fremtiden, er det vigtigt at kortlægge alle fremtidige pengestrømme. Derefter skal de indgående pengestrømme afregnes med de udgående pengestrømme. Endelig diskonteres resultatet ved hjælp af vægt gennemsnitlige kapitalomkostninger (WACC), og virksomhedens værdi følger.

Over tre måder er blevet drøftet for at bestemme værdien af ​​virksomheden. Når vi vender tilbage til det indledende spørgsmål, er svaret på det således ikke entydigt. Desuden fører hver metode til et andet slutresultat. Hvor den ene metode kun ser på et øjebliksbillede og bestemmer, at et selskab er en million værd, ser den anden metode hovedsageligt på fremtiden og forventer, at den samme virksomhed værdsætter halvanden million. Det ser ud til at være logisk at vælge metoden med den højeste værdiansættelse. Dette er dog ikke altid den bedste metode til din virksomhed, og værdiansættelsen skræddersys i de fleste tilfælde. Derfor er det klogt at engagere en professionel og få rådgivning om din juridiske stilling, inden du går ind i en købs- eller salgsproces. Law & MoreAdvokater er eksperter inden for selskabsret og giver dig gerne råd, men også al anden hjælp under din proces, såsom udarbejdelse og vurdering af kontrakter, due diligence og deltagelse i forhandlingerne.

Law & More