Hvad er et krav?

Hvad er et krav?

Et krav er blot et krav, nogen har til en anden, dvs. en person eller virksomhed.

Et krav består ofte af et pengekrav, men det kan også være et krav om at give eller gøre krav på uberettiget betaling eller et erstatningskrav. En kreditor er en person eller virksomhed, som er skyldig en 'præstation' af en anden. Dette følger af en aftale. Udestående præstationer omtales ofte også som en 'gæld'. Kreditor kan således stadig kræve en gæld, deraf betegnelsen kreditor. Den part, der skal levere præstationen til kreditor, kaldes 'debitor'. Hvis præstationen består i at betale et beløb, kaldes den part, der endnu ikke har betalt et beløb, en 'debitor'. Parter, der kræver præstation i penge, kaldes også 'kreditorer'. Problemet med et krav er desværre, at det ikke altid bliver opfyldt, selvom dette er aftalt eller loven har givet mulighed for det. Som følge heraf er retssager og inkassosager i gang med hensyn til krav. Men hvad er et krav egentlig?

Opstået påstand

Et krav opstår ofte som følge af en aftale, hvor du accepterer at gøre noget til gengæld, som modparten yder modydelse for. Når du har opfyldt din aftale og meddelt den anden, at du kræver vederlaget, opstår der en søgsmålsret. Derudover kan der for eksempel opstå et krav, hvis du ved et uheld overfører til den forkerte bankkonto. Du vil så have foretaget en "uretmæssig betaling" og kan kræve det overførte beløb tilbage fra bankkontoindehaveren. Hvis du har lidt tab på grund af en anden persons handlinger (eller undladelser), kan du på samme måde kræve erstatning for disse tab fra den anden person. Denne erstatningsforpligtelse kan opstå som følge af kontraktbrud, lovbestemmelser eller tort.

Inddrivelse af krav

Du skal gøre den anden opmærksom på, at de skylder dig noget eller skal give dig noget til gengæld. Først efter at du har gennemført dette kendte, forfalder kravet. Det er bedst at gøre dette skriftligt.

Hvad kan du gøre, hvis skyldneren ikke opfylder dit krav og (i tilfælde af pengekrav) f.eks. ikke betaler? Du skal så inddrive kravet, men hvordan fungerer det?

Udenretslig inkasso

Ved krav kan du bruge et inkassobureau. Dette gøres ofte ved relativt simple krav. Ved højere krav er kun en inkassoadvokat kompetent. Men selv ved simple og mindre krav kan det være klogt at engagere en inkassoadvokat, da inkassoadvokater som regel er bedre til at levere skræddersyede løsninger. Også en inkassoadvokat kan ofte bedre vurdere og tilbagevise skyldnerens forsvar. Desuden er et inkassobureau ikke bemyndiget til at håndhæve, at skyldneren betaler lovligt, og det er en inkassoadvokat. Hvis skyldneren ikke efterkommer stævningsbrevene fra et inkassobureau eller inkassoadvokat, og udenretslig inkasso ikke har virket, kan du starte en retslig inkassoproces.

Retslig inkasso

For at tvinge en skyldner til at betale, skal du have en dom. For at få en dom skal du indlede en retssag. Disse retssager starter tvangsmæssigt med en stævning. Hvis det drejer sig om pengekrav på € 25,000,- eller mindre, kan du gå til landsretten. Ved kantonretten er en advokat ikke obligatorisk, men det kan bestemt være klogt at ansætte en. Eksempelvis skal en stævning udformes meget omhyggeligt. Hvis stævningen ikke opfylder lovens formkrav, kan du blive afvist af retten, og du vil ikke kunne opnå en dom. Det er derfor vigtigt, at indkaldelsen er korrekt udformet. En stævning bør herefter officielt forkyndes (udsendes) af en foged.

Hvis du har fået en dom, der tilkender dine krav, bør du sende den dom til fogeden, som kan bruge den til at tvinge skyldneren til at betale. Der kan således beslaglægges varer, der tilhører skyldneren.

Begrænsningslovgivning

Det er vigtigt at inddrive dit krav hurtigt. Dette skyldes, at krav forældes efter nogen tid. Hvornår et krav er forældet afhænger af typen af ​​krav. Som hovedregel gælder en forældelsesfrist på 20 år. Alligevel er der også krav, der forældes efter fem år (for en detaljeret forklaring af forældelsesfristen, se vores anden blog, 'Hvornår udløber et krav') og ved forbrugerkøb efter to år. Følgende krav forældes efter fem år:

  • At opfylde en aftale om at give eller gøre (f.eks. et pengelån)
  • Til periodisk betaling (f.eks. betaling af husleje eller løn)
  • Fra uretmæssig betaling (f.eks. fordi du ved et uheld foretager en overførsel til den forkerte bankkonto)
  • Til betaling af erstatning eller aftalt bod

Hver gang fristen truer med at udløbe, og forældelsesfristen udløber, kan kreditor ved den såkaldte afbrydelse knytte en ny frist hertil. Afbrydelse sker ved inden forældelsesfristens udløb at meddele skyldneren, at kravet fortsat består, fx ved at bruge en registreret betalingspåmindelse, betalingspåkrav eller en stævning. Kreditor skal i det væsentlige kunne bevise, at fristen er afbrudt, hvis skyldneren påberåber sig forældelse. Har han intet bevis, og skyldneren dermed påberåber sig forældelse, kan han ikke længere gøre kravet gældende.

Så det er vigtigt at afgøre, hvilken kategori din form for krav tilhører, og hvad den tilsvarende forældelsesfrist er. Når forældelsesfristen er udløbet, kan du ikke længere tvinge din skyldner til at opfylde kravet.

Kontakt venligst vores advokater for mere information om pengeinddrivelse eller påberåbelse af forældelsesfristen. Vi hjælper dig gerne!

Law & More