At fratage far forældremyndigheden: er det muligt?

At fratage far forældremyndigheden: er det muligt?

Hvis faderen ikke kan passe og opdrage et barn, eller et barn er alvorligt truet i sin udvikling, kan forældremyndigheden ophøre. I flere tilfælde kan mægling eller anden social bistand tilbyde en løsning, men opsigelse af forældremyndigheden er et logisk valg, hvis det ikke lykkes. Under hvilke betingelser kan faderens forældremyndighed bringes til ophør? Før vi kan besvare dette spørgsmål, er vi nødt til at vide præcist, hvad forældremyndighed er, og hvad det indebærer.

Hvad er forældremyndighed?

Når du har forældremyndigheden over et barn, kan du træffe vigtige beslutninger, der berører barnet. Det drejer sig for eksempel om valg af skole og beslutninger om omsorg og opdragelse. Op til en vis alder hæfter du også for eventuelle skader, dit barn forvolder. Ved fælles forældremyndighed står begge forældre for opdragelse og pasning af barnet. Hvis kun en af ​​forældrene har forældremyndigheden, taler vi om forældremyndighed alene.

Når et barn bliver født, har moderen automatisk forældremyndigheden over barnet. Hvis moderen er gift eller i registreret partnerskab, har faderen også forældremyndigheden fra fødslen. Faderen har ikke automatisk forældremyndighed i tilfælde, hvor forældrene ikke er gift eller i registreret partnerskab. Det skal faderen så anmode om med moderens samtykke.

Bemærk: Forældremyndigheden er adskilt fra om faderen har anerkendt barnet. Der er ofte meget forvirring omkring dette. Se vores anden blog, 'Anerkendelse og forældremyndighed: forskellene forklaret' for dette.

Afslag på forældremyndighed far

Hvis moderen ikke ønsker, at faderen skal opnå forældremyndigheden over barnet ved samtykke, kan moderen nægte at give et sådant samtykke. I dette tilfælde kan faderen kun få forældremyndigheden gennem domstolene. Sidstnævnte skal så hyre sin advokat til at søge retten om tilladelse.

Note! Tirsdag den 22. marts 2022 godkendte Senatet lovforslaget, der tillader ugifte partnere at have juridisk fælles forældremyndighed efter at have anerkendt deres barn. Ugifte og uregistrerede partnere vil automatisk stå for fælles forældremyndighed ved anerkendelse af barnet, når denne lov træder i kraft. Denne lov er dog endnu ikke trådt i kraft.

Hvornår ophører forældremyndigheden?

Forældremyndigheden ophører i følgende tilfælde:

  • Når barnet er fyldt 18. Barnet er således officielt voksen og kan selv træffe vigtige beslutninger;
  • Hvis barnet indgår i ægteskabet inden det fylder 18. Dette kræver særlig tilladelse, da barnet bliver myndig for loven gennem ægteskab;
  • Når et 16- eller 17-årigt barn bliver enlig mor, og retten imødekommer en ansøgning om at erklære hende myndig.
  • Ved en udskrivning eller frakendelse af forældremyndigheden over et eller flere børn.

Fratage far forældremyndigheden

Ønsker moderen at fratage faderens forældremyndighed? Hvis det er tilfældet, bør der indledes en begæringsprocedure med retten med henblik herpå. Ved vurderingen af ​​situationen er det dommerens primære bekymring, om ændringen er i barnets interesse. Dommeren anvender i princippet det såkaldte "klemmekriterium" til dette formål. Dommeren har stor frihed til at afveje interesser. Testen af ​​kriteriet består af to dele:

  • Der er en uacceptabel risiko for, at barnet bliver fanget eller tabt mellem forældrene, og det forventes ikke, at dette vil forbedre sig tilstrækkeligt inden for en overskuelig fremtid, eller ændring af forældremyndigheden er i øvrigt nødvendig af hensyn til barnets bedste.

Denne foranstaltning gribes i princippet kun til i situationer, der er meget skadelige for barnet. Dette kan omfatte en eller flere af følgende adfærd:

  • Skadelig/kriminel adfærd over for eller i nærværelse af barnet;
  • Skadelig/kriminel adfærd på ekspartnerniveau. Adfærd, der sikrer, at den anden forældremyndighedsindehaver ikke med rimelighed kan forventes (længere) at indgå i samråd med den skadelige forælder;
  • At forsinke eller (umotiveret) blokere beslutninger, der er afgørende for barnet. At være utilgængelig for konsultation eller 'ikke sporbar';
  • Adfærd, der tvinger barnet ud i en loyalitetskonflikt;
  • Afslag på hjælp til forældre indbyrdes og/eller til barnet.

Er opsigelse af forældremyndigheden endelig?

Opsigelse af forældremyndigheden er normalt endelig og indebærer ikke en midlertidig foranstaltning. Men hvis omstændighederne har ændret sig, kan den far, der har mistet forældremyndigheden, anmode retten om at "genoprette" sin forældremyndighed. Naturligvis skal faderen så demonstrere, at han i mellemtiden er i stand til at bære (permanent) ansvaret for omsorg og opdragelse.

Kompetence

I retspraksis er det sjældent, at faderen fratages eller nægtes forældremyndigheden. Dårlig kommunikation mellem forældrene synes ikke længere at være afgørende. Vi ser også i stigende grad, at selv når der ikke er mere kontakt mellem barnet og den anden forælder, opretholder dommeren stadig forældremyndigheden; for ikke at klippe dette 'sidste slips'. Hvis faderen overholder normale manerer og er villig og tilgængelig for konsultation, har en anmodning om eneforældremyndighed ringe chance for at lykkes. Hvis der derimod er tilstrækkelige beviser mod faren vedrørende skadelige hændelser, der viser, at det fælles forældreansvar ikke virker, så er en anmodning meget mere vellykket.

Konklusion

Et dårligt forhold mellem forældre er ikke nok til at fratage faderen forældremyndigheden. En forældremyndighedsændring er oplagt, hvis der er en situation, hvor børnene er fanget eller fortabt mellem forældrene, og der ikke er nogen forbedring i dette på kort sigt.

Hvis en mor ønsker en forældremyndighedsændring, er det afgørende, hvordan hun indleder denne sag. Dommeren vil også se på hendes input til situationen, og hvilke handlinger hun har truffet for at få forældremyndigheden til at fungere.

Har du spørgsmål som følge af denne artikel? Hvis ja, så kontakt venligst vores familie advokater uden nogen forpligtelse. Vi rådgiver og vejleder dig gerne.

 

Law & More