Afskedigelse på fast kontrakt

Afskedigelse på fast kontrakt

Er afskedigelse tilladt på en fast kontrakt?

En fast kontrakt er en ansættelseskontrakt, hvor man ikke aftaler en slutdato. Så din kontrakt varer på ubestemt tid. Med en fast kontrakt kan du ikke hurtigt blive fyret. Det skyldes, at en sådan ansættelseskontrakt først ophører, når du eller din arbejdsgiver giver besked. Du skal overholde opsigelsesfristen og andre regler, der gælder i en afskedigelsesprocedure. Din arbejdsgiver skal også have en god grund. Desuden vil denne gode grund skulle vurderes af UWV eller landsretten.

En permanent kontrakt kan opsiges på følgende måder:

  • Opsige dig selv med den lovpligtige opsigelsesfrist. Du kan selv opsige din faste kontrakt, så længe du overholder den lovpligtige opsigelsesfrist. Bemærk dog, at hvis du selv siger op, mister du som udgangspunkt din ret til dagpenge og overgangserstatning. En god grund til at sige op er en underskrevet ansættelseskontrakt med din nye arbejdsgiver.
  • Arbejdsgiver har god grund til at opsige ansættelseskontrakten. Din arbejdsgiver fremfører en god grund og kan dokumentere det med en velbegrundet afskedigelsessag. Det prøves ofte først, om afskedigelse efter gensidig aftale er mulig. Hvis I ikke kan blive enige, vil din afskedigelsesgrund eller UWV eller landsretten tage stilling til afskedigelsesbegæringen. Eksempler på almindelige fyringsårsager er:
  • økonomiske årsager
  • utilstrækkelig funktion
  • forstyrret arbejdsforhold
  • regelmæssigt fravær
  • langvarigt handicap
  • en skyldig handling eller undladelse
  • arbejdsvægring
  • Stående afskedigelse på grund af (strukturelt) alvorlig adfærd, hvis du har opført dig alvorligt (strukturelt), kan din arbejdsgiver afskedige dig. Tænk på en presserende årsag, såsom svindel, tyveri eller vold. Hvis du bliver afskediget, behøver din arbejdsgiver ikke at bede byretten om tilladelse. Det er dog vigtigt, at din afskedigelse blev meddelt med det samme, og at du fik at vide, hvad der haster.

Afskedigelsesprocedurer med en fast kontrakt

Når din arbejdsgiver ønsker at opsige din ansættelseskontrakt på ubestemt tid, skal han have rimelige grunde til det (medmindre en undtagelse gør sig gældende). Afhængigt af afskedigelsesgrunden vil en af ​​følgende afskedigelsesprocedurer blive brugt:

  • Efter gensidig aftale; Selvom mange mennesker ikke er klar over det, er forhandling næsten altid mulig i en afskedigelsesprocedure. Som medarbejder har du ofte størst råderum ved opsigelse efter gensidig aftale, da du kan påvirke alle bestemmelser og din godkendelse er påkrævet. Hurtigheden, den relative sikkerhed om resultatet og den lille mængde arbejde, denne procedure kræver, er også ofte grunde til, at din arbejdsgiver vælger dette. Dette indebærer brug af en forligsaftale. Har du modtaget en forligsaftale? Hvis ja, så få det altid tjekket af en ansættelsesadvokat.
  • Gennem UWV; afskedigelse fra UWV begæres af erhvervsøkonomiske årsager eller længerevarende handicap. Din arbejdsgiver vil herefter bede om en fyringstilladelse.
  • Via landsretten vil din arbejdsgiver, hvis de to første muligheder begge ikke er mulige/anvendelige, indlede en sag ved landsretten. Din arbejdsgiver vil herefter anmode landsretten om at opløse ansættelseskontrakten.

Fratrædelsesgodtgørelse med fast kontrakt

Som udgangspunkt har enhver medarbejder, der bliver ufrivilligt afskediget, ret til overgangsgodtgørelse. Udgangspunktet er, at din arbejdsgiver har taget initiativ til at opsige din ansættelseskontrakt. Nogle undtagelser kan dog skyldes både din arbejdsgiver og dig selv. Du får fx ikke overgangsydelse, hvis du efter landsrettens vurdering har optrådt alvorligt skyldigt. Landsretten kan herefter undlade overgangsgodtgørelsen. I helt særlige situationer kan landsretten tilkende overgangsgodtgørelsen på trods af den strafbare adfærd.

Niveau for overgangskompensation

For at fastsætte størrelsen af ​​den lovpligtige overgangskompensation tages der hensyn til antallet af tjenesteår og størrelsen af ​​din løn.

Der er plads til forhandling i alle procedurer.

Det er godt at vide, at afskedigelse sjældent er en afsluttet aftale. Vi vurderer gerne din situation og forklarer dine chancer og de bedste skridt at tage.

Vær venligst ikke i limbo længere; vi er her for dig.

Kontakt gerne vores advokater på info@lawandmore.nl eller ring til os på +31 (0)40-3690680.

Law & More